Tροποποίηση νόμου για ξένους επαγγελματίες οδηγούς ώστε να μην εκτροχιαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα-Αίτημα ΠΑΣΥΛΕ

Οι σοβαρότατες ελλείψεις στην εξεύρεση επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, την ώρα που ένας μεγάλος αριθμός αδειούχων οδηγών δεν ασχολείται με το επάγγελμα, επηρεάζουν αναπόφευκτα μεταφορές και λιανεμπόριο, δημιουργώντας τριγμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το πρόβλημα χρονολογείται από το ξέσπασμα της πανδημίας όταν οι επιχειρήσεις από διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας δημιούργησαν ηλεκτρονικά καταστήματα με στόχο να προσφέρουν κατ’ οίκον διανομή των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Η απρόβλεπτα αυξημένη ζήτηση που προέκυψε, έχει δημιουργήσει αυξημένες ανάγκες για νέες θέσεις διανομέων και επαγγελματιών οδηγών, οι οποίες είναι αδύνατο να καλυφθούν από εγχώριο ή κοινοτικό προσωπικό.

Αίτημα προς Υπουργείο Μεταφορών

Ένας από τους τομείς που δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από τη σοβαρότατη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών είναι το λιανεμπόριο, το οποίο ήδη υποφέρει από την γενικότερη έλλειψη προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι λιανέμποροι ζητούν από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων να προχωρήσει σε τάχιστη τροποποίηση της νομοθεσίας προκειμένου να επιτραπεί η απασχόληση ξένων εργαζομένων από τρίτες χώρες ως οδηγών, οι οποίοι κατέχουν διεθνές δίπλωμα οδήγησης, για συγκεκριμένη περίοδο, ούτως ώστε να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να διευθετήσουν την εξέταση για να αποκτήσουν την κυπριακή/ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι αποδεικνύεται ως δώρον άδωρον να εγκρίνονται αιτήσεις για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες για να εργαστούν ως οδηγοί, όταν δεν μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα, καθώς δεν κατέχουν το απαιτούμενο δίπλωμα οδήγησης.

«Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών επιτρέπει την απασχόληση ξένου προσωπικού ως οδηγών με την προϋπόθεση ότι ο οδηγός κατέχει ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης ή κυπριακό δίπλωμα οδήγησης.

Θα πρέπει τάχιστα να επιτραπεί, για προσωρινή πάντα περίοδο, η εργοδότηση αυτού του προσωπικού που διαθέτει μόνο διεθνές δίπλωμα οδήγησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα διευθετήσουν την εξέταση για απόκτηση της άδειας οδηγού που απαιτείται για να εργαστούν στην Κύπρο», επεσήμανε σχετικά, εξηγώντας ότι, επί του παρόντος, είναι η μοναδική σωτήρια λύση για να μην εκτροχιαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα.

Πανευρωπαϊκό ζήτημα-«Δεν υπάρχει χρόνος για μελέτες»

Η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών αναδεικνύεται σε πανευρωπαϊκό πρόβλημα που δυσχεραίνει τις μεταφορές, με τη μία χώρα μετά την άλλη να προχωρά στην εισαγωγή ξένου προσωπικού σε μία προσπάθεια να περιορίσει τους κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Κληθείς να σχολιάσει την έρευνα, την οποία προτίθεται να διεξάγει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με στόχο να καταδειχθούν οι λόγοι για τους οποίους ένας πολύ μεγάλος αριθμός αδειούχων οδηγών δεν ασχολείται με το επάγγελμα, αλλά και να εντοπιστούν παράλληλα οι πραγματικές ανάγκες σε αριθμούς για επαγγελματίες οδηγούς, ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ τόνισε ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για διεξαγωγή έρευνας, η οποία, μάλιστα, δεν αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, καθώς το ζητούμενο είναι η εξεύρεση πρακτικών άμεσων λύσεων.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις, διαπιστώνοντας τη δυσκολία εξεύρεσης επαγγελματιών οδηγών, αλλά και την πολύπλοκη διαδικασία έκδοσης ή ανανέωσης επαγγελματικής άδειας, είχαν προμηθευτεί οχήματα χαμηλότερου κυβισμού, για τα οποία δεν απαιτείται επαγγελματίας οδηγός, χωρίς και πάλι να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό οδηγών από την Κύπρο ή άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η ανάγκη για εξεύρεση οδηγών και η μη διαθεσιμότητα από ντόπιο η κοινοτικό προσωπικό οδήγησε τις εταιρείες να αποταθούν στο Τμήμα Εργασίας αιτούμενες την αδειοδότηση ξένων εργαζομένων από τρίτες χώρες για να απασχοληθούν ως οδηγοί.

Παρόλο που το Τμήμα Εργασίας προχωρά σε εξέταση των αιτήσεων με ταχύτατους ρυθμούς, παρά την γραφειοκρατική και μη ηλεκτρονική διαδικασία, εντούτοις η αδειοδότηση εργαζομένων που δεν μπορούν να εργαστούν ως επαγγελματίες οδηγοί, δεν επιλύει το πρόβλημα.

Δειτε Επισης

Tροποποίηση νόμου για ξένους επαγγελματίες οδηγούς ώστε να μην εκτροχιαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα-Αίτημα ΠΑΣΥΛΕ
Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών χονδρικού εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Από το «Michel Pharmacy» σε ένα όμιλο ηγέτη... Τα 80 χρόνια ιστορίας της MSJ μέσα από εικόνες (pics)
Υπέγραψε MoU και πάει για μεγάλο deal στην Κίνα η Combijet Manufacturing-Τι δηλώνει ο Βάσος Δημητριάδης
Η Andreotti λανσάρει την καμπάνια «Back Home» με ειδικές προσφορές σε έπιπλα για το φθινόπωρο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Πάνε Προεδρικό και στο Σπίτι της Ευρώπης με γεωργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι
Μαρία Παναγιώτου: Τα πεπραγμένα και πώς κινείται η Κυβέρνηση για το χαλλλούμι-Οι δύο συν ένας στόχοι
Έκτακτη βοήθεια €350.000 προς μελισσοκόμους αποφάσισε το Υπουργικό-Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά
Νέες προσθήκες στη σειρά Monster Energy Drink: Tο Ultra Golden Pineapple και το Aussie Lemonade