Powered by

Ενισχύουν την συνεργασία τους στον τομέα της γεωργίας Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα-Μνημόνιο συναντίληψης

Μνημόνιο Συναντίληψης με τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Δικαιωμάτων των Ζώων της Μάλτας, Anton Refalo, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Τσιάρα υπέγραψε τη Δευτέρα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Μαρία Παναγιώτου, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας, το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας υπογράφηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις της, η Δρ Παναγιώτου ανέφερε πως «στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου υπογράψαμε με την Ελλάδα και τη Μάλτα ένα σημαντικό Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο ενισχύει τη συνεργασία των τριών χωρών μας στον τομέα της γεωργίας».

Τόνισε ότι το Μνημόνιο επικεντρώνεται «στην ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, με στόχο την υποστήριξη των νέων γεωργών και την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα».

Επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση των γεωργικών δεσμών μεταξύ των τριών χωρών, δίνοντας έμφαση στα αμοιβαία οφέλη και τους κοινούς στόχους για μια βιώσιμη και αειφόρο γεωργία. «Μέσω της συνεργασίας, θα αναληφθούν κοινές δράσεις που θα προωθήσουν την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών και θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα των γεωργών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε θέματα όπως η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, η διαχείριση των υδάτων, οι πρακτικές δέσμευσης άνθρακα και η μείωση των εκπομπών αερίων», υπογραμμίζεται.

Προστίθεται ότι στο Μνημόνιο προωθούνται εναλλακτικές και βιώσιμες μέθοδοι καλλιέργειας, όπως η υδροπονία και η υδατοκαλλιέργεια, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας που πλήττουν τις τρεις χώρες. Επιπλέον, το Μνημόνιο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση στον γεωργικό τομέα.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη σήμερα, θέτει τις βάσεις για μια θεσμοθετημένη συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας, παρέχοντας πρακτικές λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα και προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας προοπτικές για την ενίσχυση της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας», είπε η Υπουργός Γεωργίας.

Δειτε Επισης

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Πήραν αναβολή οι πολλαπλές συντάξεις... Στην τελευταία συνέδρια της Ολομέλειας πριν τις διακοπές το θέμα