Powered by

Ενισχύουν την συνεργασία τους στον τομέα της γεωργίας Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα-Μνημόνιο συναντίληψης

Μνημόνιο Συναντίληψης με τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Δικαιωμάτων των Ζώων της Μάλτας, Anton Refalo, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Τσιάρα υπέγραψε τη Δευτέρα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Μαρία Παναγιώτου, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της γεωργίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας, το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας υπογράφηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις της, η Δρ Παναγιώτου ανέφερε πως «στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου υπογράψαμε με την Ελλάδα και τη Μάλτα ένα σημαντικό Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο ενισχύει τη συνεργασία των τριών χωρών μας στον τομέα της γεωργίας».

Τόνισε ότι το Μνημόνιο επικεντρώνεται «στην ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, με στόχο την υποστήριξη των νέων γεωργών και την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα».

Επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση των γεωργικών δεσμών μεταξύ των τριών χωρών, δίνοντας έμφαση στα αμοιβαία οφέλη και τους κοινούς στόχους για μια βιώσιμη και αειφόρο γεωργία. «Μέσω της συνεργασίας, θα αναληφθούν κοινές δράσεις που θα προωθήσουν την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών και θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα των γεωργών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε θέματα όπως η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, η διαχείριση των υδάτων, οι πρακτικές δέσμευσης άνθρακα και η μείωση των εκπομπών αερίων», υπογραμμίζεται.

Προστίθεται ότι στο Μνημόνιο προωθούνται εναλλακτικές και βιώσιμες μέθοδοι καλλιέργειας, όπως η υδροπονία και η υδατοκαλλιέργεια, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας που πλήττουν τις τρεις χώρες. Επιπλέον, το Μνημόνιο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση στον γεωργικό τομέα.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη σήμερα, θέτει τις βάσεις για μια θεσμοθετημένη συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Μάλτας, παρέχοντας πρακτικές λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα και προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας προοπτικές για την ενίσχυση της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας», είπε η Υπουργός Γεωργίας.

Δειτε Επισης

Λαβύρινθος η ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων-Αναμένουν νομοσχέδια από την Κυβέρνηση στην Βουλή
Πρόταση νόμου από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για να εγκρίνεται από την Βουλή ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ
Ενισχύουν την συνεργασία τους στον τομέα της γεωργίας Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα-Μνημόνιο συναντίληψης
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Υπογράφεται μνημόνιο συναντίληψης για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης με Ελλάδα και Μάλτα
Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ.-H νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027
Χριστοδουλίδης για DBRS: Επιβεβαίωση ορθότητας της υπεύθυνης και σοβαρής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Αλματώδης η πρόοδος της βιολογικής παραγωγής στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια-Η επιτυχία του εγχειρήματος
Αλέξης Βαφεάδης: Βελτίωση συνδεσιμότητας της Ε.Ε. με γειτονικές χώρες για ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου
Διαβεβαίωση Κεραυνού: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο