Powered by

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε την έκπληξη και προχώρησε σε μεγάλη μείωση επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου παγκοσμίως σημείωσαν άνοδο, το δολάριο παρέμεινε σχετικά σταθερό.

Σε αυτό συνέβαλε γεγονός ότι οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Τράπεζας ήταν λιγότερο επιφυλακτικές από ό,τι θα αναμενόταν από μια τέτοια κίνηση, γεγονός που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν ανησυχεί ιδιαίτερα ακόμη για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι χαμένοι της εβδομάδας ήταν κυρίως τα ασφαλή καταφύγια και ιδιαίτερα το ιαπωνικό γεν το οποίο «τιμωρήθηκε» από τους επενδυτές, μετά από άλλη μια συντηρητική απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις είχε, ωστόσο, η στερλίνα, η οποία ενισχύθηκε και πάλι από μια σχετικά επιθετική κεντρική τράπεζα που άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της G10.

Με τις σημαντικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών να έχουν ολοκληρωθεί, μπαίνουμε σε μια πιο ήσυχη εβδομάδα. Το κύριο σημείο εστίασης για τους επενδυτές θα είναι οι δείκτες PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι θα δημοσιευτούν τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία της Ευρωζώνης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης της σχετικής έλλειψης άλλων σημαντικών δεικτών, καθώς επίσης και της καθοδικής πορείας που έχουμε παρατηρήσει στην βιομηχανική παραγωγή. Μεγάλη προσοχή θα δοθεί επίσης στα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες από τις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Στερλίνα

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της G10, με εξαίρεση τη Νέα Ζηλανδία. Η ψηφοφορία ήταν σχεδόν ομόφωνη, 8-1 και η ρητορική ήταν πιο επιθετική από ό,τι αναμέναμε, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής παρακολουθεί στενά τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών.

Πιστεύουμε ότι η στερλίνα θα παραμείνει σταθερή, χάρη στα σχετικά υψηλά επιτόκια, την ελκυστική αποτίμηση και την οριακή οικονομική ανάπτυξη. Αναμένουμε οι δείκτες PMI αυτής της εβδομάδας να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω.

Ευρώ

Η απάντηση στο ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνοδεύσει τη μείωση του Σεπτεμβρίου με άλλη μία τον Οκτώβριο παραμένει ασαφής. Οι πιθανότητες φαίνονται χαμηλές και πιστεύουμε ότι οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε μία μείωση ανά τρίμηνο από εδώ και στο εξής.

Όπως υποδεικνύει η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η στασιμότητα στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να σχετίζεται με τα επιτόκια. Οι δείκτες PMI που θα βγουν αυτήν την εβδομάδα παραμένουν οι πιο κρίσιμοι μηνιαίοι δείκτες δεδομένων στην Ευρωζώνη, κατά τη γνώμη μας.

Τα στοιχεία του περασμένου μήνα ήταν σύμφωνα με μια οικονομία που μόλις αναπτύσσεται, και τα νέα για τον βιομηχανικό τομέα έκτοτε ήταν μάλλον απογοητευτικά.

Δολάριο

Ο αντίκτυπος στο δολάριο από τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. απο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα ήταν περιορισμένος λόγω της λιγότερο επιφυλακτικής ρητορικής στις δηλώσεις στελεχών της Fed.

Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια με πιο προσεκτικό ρυθμό από εδώ και πέρα και η εκτίμησή της για το ουδέτερο επίπεδο επιτοκίων στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από αυτό που εκτιμούν οι αγορές.

Τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να συμβαδίζουν ή να ξεπερνούν τις προσδοκίες και επιβεβαιώνουν μια σταθερή ανάπτυξη της τάξης του 2-3% και οι δείκτες της αγοράς εργασίας, όπως οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας δεν δείχνουν αυξητική τάση στις απολύσεις.

Αναμένουμε ότι τα στοιχεία των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών θα επιβεβαιώσουν την ήπια ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη έκθεση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και πιστεύουμε ότι το δολάριο μπορεί να σταθεροποιηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου