Powered by

Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed

Σε νέο υψηλό ρεκόρ ο χρυσός εν όψει των αμερικανικών στοιχείων τα οποία πιθανόν να δείξουν εάν η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης που πραγματοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα θα είναι η πρώτη από μια σειρά επιθετικών μειώσεων.

Ο χρυσός αυξήθηκε έως και 0,4% και έφτασε τα 2.631,13 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε σημειωθεί την Παρασκευή.

Οι traders σταθμίζουν τις προοπτικές των επιτοκίων εν όψει μιας δέσμης κρίσιμων οικονομικών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένου του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ και των αιτήσεων ανεργίας – που αναμένεται αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε την Παρασκευή 20/9 ότι πιθανότατα θα υποστηρίξει μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε καθεμία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένει. Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι θα μπορούσε να προκύψει άλλη μια μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ράλι είναι υπερβολικό. Ο δείκτης σχετικής αντοχής 14 ημερών του χρυσού κυμαινόταν γύρω στο 70, ένα όριο που ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ως υπεραγορασμένο.

Τα hedge funds έχουν προσθέσει ανοδικά στοιχήματα στο Comex – με τις καθαρές long θέσεις σε ράβδους χρυσού να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Η ανοδική δυναμική είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσα να είμαι επιφυλακτικός», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουόνγκ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Oversea-Chinese Banking, προσθέτοντας ότι το ράβδος μπορεί να δει τεχνική στήριξη γύρω στα 2.580 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο χρυσός δέχεται επίσης ώθηση από την αυξημένη ζήτηση, καθώς οι traders παρακολουθούν την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχίες ότι οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ θα μπορούσαν να επεκταθούν σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Ο χρυσός spot σημείωνε άνοδο 0,3% στα 2.629,14 δολάρια ανά ουγγιά στη 1:09 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, μετά από κέρδη 1,7% την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index ήταν σταθερός. Το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα σημείωσαν πτώση.

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου