Η ατζέντα της συνόδου των ΜΕD9 για την ενέργεια που πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο

Διεξάγονται τη Δευτέρα στη Λάρνακα οι εργασίες της συνόδου των ΜΕD9 για την ενέργεια. Οι Υπουργοί Κύπρου, Γαλλίας, Ελλάδας,  Ιταλίας, Ισπανίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας και Σλοβενίας θα συζητήσουν με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά στην προσπάθεια μετατροπής της περιοχής της Μεσογείου σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας.

Η σύνοδος πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου και σε αυτήν πέραν των Υπουργών των εννέα μεσογειακών κρατών ή εκπροσώπων τους, συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Οι εργασίες της Συνόδου χωρίζονται σε τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τη δημιουργία κόμβου στη Μεσόγειο για μεταφορά πράσινης ενέργειας μεταξύ των ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών τους στόχων, να διασφαλίσει την ενεργειακή τους ασφάλεια και να προωθήσει την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το δεύτερο μέρος θα εστιάσει στην εξεύρεση συνεργιών μεταξύ των MED9 κατά την αδειοδότηση διασυνοριακών πράσινων έργων, βασική προϋπόθεση για εκπλήρωση του κοινού οράματος των χωρών για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο.

Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Παπαναστασίου θα παρουσιάσει την Κοινή Δήλωση των Υπουργών.

Η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας, κατά το οποίο θα συζητηθεί η ανάγκη για δημιουργία πλαισίου πολιτικής για υπεράκτιες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν ανεμογεννήτριες, πλωτά φωτοβολταϊκά και κυματική ενέργεια.

Δειτε Επισης

Η ατζέντα της συνόδου των ΜΕD9 για την ενέργεια που πραγματοποιείται σήμερα στην Κύπρο
Βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση με υπογραφή πλαισίου κατανοήσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας
Ν. Χριστοδουλίδης: Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για από κοινού εταιρεία προς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI
Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Λεμεσό-Σε διαβούλευση μεγάλο έργο της Universal Green Energies
Great Sea Interconnector: Μια απόφαση με υποθήκη το μέλλον της χώρας
Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι και 5% η πιθανή αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Στην Κύπρο η υπουργική σύνοδος MED9 για την ενέργεια
Συνεδριάζει προς αναθεώρηση των σημείων της προηγούμενης απόφασής της για Great Sea Interconnector η ΡΑΕΚ