Powered by

Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές

Στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε το νέο σύστημα τήρησης αρχείων στατιστικής τον Δεκέμβριο, διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο στην Κίνα τον σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομικής επιβράδυνσης που διέρχεται η χώρα.

Το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 24 ετών αυξήθηκε στο 18,8% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έναντι 17,1% τον Ιούλιο και 13,2% τον Ιούνιο.

Το ποσοστό ανεργίας στις αστικές περιοχές της Κίνας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αυξήθηκε κατά 5,3% τον Αύγουστο, έναντι ανόδου 5,2% τον Ιούλιο.

Η Κίνα σταμάτησε να δημοσιοποιεί το ποσοστό ανεργίας των νέων για μεγάλο μέρος του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους, ενώ επανεκτίμησε τις μεθόδους υπολογισμού της.

Το επικαιροποιημένο ποσοστό ανεργίας για τους νέους εξαιρεί όσους σπουδάζουν ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που ακολουθούν τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο για τους νέους να βρουν θέσεις εργασίας με υψηλή αμοιβή όπως πριν, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια, οι τομείς των υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας στις πόλεις που απορροφούσαν πολλούς νέους πτυχιούχους διήλθαν, ιδίως στον τομέα των ακινήτων, των οικονομικών και της πληροφορικής», δήλωσε στο CNBC ο Dan Wang, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC.

«Σφιχτές» οι προσλήψεις

Η ανεργία των νέων στην Κίνα έχει επίσης επηρεαστεί από τις περιοριστικές πολιτικές προσλήψεων εν μέσω μιας προβληματικής οικονομίας, καθώς οι εταιρείες αρνούνται να προσλάβουν αποφοίτους κολεγίου που τελείωσαν πρόσφατα τις σπουδές τους, λόγω της δυσκολίας και του κόστους που συνεπάγεται η απόλυση εργαζομένων στην Κίνα.

«Πολλές εταιρείες αρνούνται να προσλάβουν πρόσφατους αποφοίτους κολεγίου τώρα, γιατί ανησυχούν για το κόστος και τις νομικές δυσκολίες εάν πρέπει να τον απολύσουν σε έναν χρόνο, αν η οικονομία παραμείνει σε λήθαργο», δήλωσε ο Shaun Rein, ιδρυτής της China Market Research.

«Οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν ν+2. Αν κάποιος δουλεύει 2 χρόνια, π.χ. προειδοποίηση 30 ημερών συν 2 μήνες μισθό. Αυτό έχει κόστος, επομένως κανείς δεν θέλει να απολύσει κανέναν τώρα ή να προσλάβει κάποιον νέο», σημείωσε.

«Το [συνολικό] ποσοστό ανεργίας δεν είναι τόσο κακό, αλλά το ποσοστό ανεργίας για τους νέους είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε ο Rein.

Επισημαίνεται ότι παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις για χαλάρωση πολιτικής και μέτρα τόνωσης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο την Παρασκευή. Μετά την άτονη ανάκαμψη πέρυσι από την πανδημία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της πτώσης στην αγορά ακινήτων και της ασθενούς εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Δειτε Επισης

Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες