Powered by

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών

Το ιδιωτικό χρέος φαίνεται να αποτελεί «κλειδί» για τον τρόπο που διαχειρίζονται οι ελληνικές τράπεζες την πιστωτική επέκταση και εν τέλει κλειδί για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.

Αν και οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση την τελευταία τριετία εν τούτοις υπολείπονται σαφώς από εκείνες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών παρατηρούν αναλυτές.

Η πρόσφατη έκθεσή της η Moody’s κατέγραφε στο τέλος του 2023 τα δάνεια προς το ΑΕΠ της χώρας στο 54%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται σε πάνω από το 100% όπως άλλωστε συνέβαινε και στην Ελλάδα πριν αποσπαστούν από το ενεργητικό των τραπεζών τα κόκκινα δάνεια.

Είναι φανερό πως υπάρχει μια ισχυρή αλληλεπίδραση στη συνθήκη της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και του περιορισμού του χρέους αυτής. Το ιδιωτικό χρέος δημιουργεί τροχοπέδη και για τις τράπεζες, να ανοίξουν το δανεισμό σε περισσότερες κατευθύνσεις. Αυτό το εμπόδιο με τη σειρά του απειλεί τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Το στοίχημα των τραπεζών

Στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί ένας σχηματισμός δανείων προς ΑΕΠ στα όρια του 2015, όπου ωστόσο το χαρτοφυλάκιο θα παραμείνει υγιές. Γιατί μπορεί το 2015 ο σχηματισμός δανείων προς ΑΕΠ για τις ελληνικές τράπεζες να ήταν 113% ωστόσο σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν τα κόκκινα δάνεια.

Στην πρόσφατη ανάλυσή της η Moody’s υπήρξε σαφής. «Οι καλύτερες πιστωτικές συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια αποτυπώνονται και στο χαμηλότερο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανέιων στο σύστημα μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων μετασχηματισμού τους. Ωστόσο ένα τμήμα των εκκρεμών κόκκινων δανείων για ορισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις το οποίο το Δεκέμβριο του 2023 ήταν 74 δις ευρώ παραμένει στους servicers που είναι σήμερα ενεργοί στην Ελλάδα και εξ’ αυτού του λόγου επηρεάζει την αξιολόγηση για τις πιστωτικές συνθήκες της χώρας».

Δηλαδή ένας από τους λόγους που η Moody’s δεν δίνει ακόμη στην χώρα την επενδυτική βαθμίδα είναι το ιδιωτικό χρέος, όπου έως τέτοιο ο οίκος εννοεί κυρίως τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers.

Οποιοιδήποτε ενδεχόμενοι κίνδυνοι στους ευπαθείς ευάλωτους δανειολήπτες θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του εταιρικού τομέα και του νέου δανεισμού που σχετίζεται με το RRF το οποίο θα συνεχίσει να συμβάλει στην επέκταση του χαρτοφυλακίου των ενήμερων δανείων των τραπεζών. Εξάλλου η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα ενισχύσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αναφέρουν οι αναλυτές.

Ωστόσο είναι γεγονός πως οι τράπεζες διανέμουν σε μεγάλες εταιρίες υψηλής διασφάλισης τα δάνεια του RRF με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να έχει μεν θετικό πρόσημο χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από κάποια συγκεκριμένα μεγέθη. Από την άλλη σε ότι αφορά τους ιδιώτες, η πιστωτική επέκταση προς το παρόν τουλάχιστον περιορίζεται ,μιας και πάλι στηρίζεται σε επιδοτούμενα κονδύλια, κλπ.

Πιστωτική επέκταση το α’ εξάμηνο 2024

Η πιστωτική επέκταση στη χώρα μας το α εξάμηνο του έτους έχει καταγραφεί σε 4.5 δισ ευρώ. Μέσα στο παραπάνω μέγεθος περιλαμβάνεται και η δυναμική εμφάνιση των μικρότερων τραπεζών που το α εξάμηνο πέτυχαν στο σύνολο τους καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,2 δις ευρώ.

Οι στόχοι

Το στοίχημα για τους στόχους του 2024 παραμένει. Οι συστημικές τράπεζες έχουν μιλήσει για 1,5 δις ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση έκαστη μέσα στο χρόνο.

Όμως όπως καθίσταται σαφές κάποιες από τις συστημικές τράπεζες θα το ξεπεράσουν.

Οι ισολογισμοί των τραπεζών και η ανάπτυξη

Υπάρχουν δύο μεταβλητές που πρέπει να εξυπηρετηθούν εν προκειμένω:

  • Οι τράπεζες να επιτύχουν πιστωτική επέκταση που θα τους φέρει αύξηση εσόδων και εν τέλει αύξηση κερδοφορίας ιδιαίτερα τώρα που υποχωρούν τα επιτόκια.
  • Η πιστωτική επέκταση να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας.

Ως προς την πρώτη συνθήκη οι αναλυτές συνεχίζουν να σημειώνουν πως μπορεί να είναι ο χρόνος τέτοιος ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες τα εξυγιασμένα NPEs, αυξάνοντας το ενεργητικό τους.

Ως προς τη δεύτερη συνθήκη είναι φανερό πως η χορήγηση περισσότερων δανείων σε ένα ευρύτερο σύνολο που θα μετέχει στην ανάπτυξη της χώρας καθίσταται απαραίτητη.

Επομένως η μελέτη προϊόντων και υπηρεσιών από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και η αύξηση του ανταγωνισμού μπορεί να θέσει συνθήκες που θα ορίσουν τα νέα δεδομένα.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»