Powered by

Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ.-H νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027

Ενισχύσεις ύψους 3 εκ. ευρώ για ανάπτυξη και αναβάθμιση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής προσφέρει η νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων που εμπίπτει στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, Διαχειριστική Αρχή του οποίου είναι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, δικαιούχοι είναι γεωργοκτηνοτρόφοι (επαγγελματίες και μη) των ορεινών περιοχών (400 μέτρα και πάνω) και των περιοχών που εμπίπτουν στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), αλλά και των Κοινοτήτων της χερσονήσου Ακάμα.

Ευρύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη της κυπριακής γεωργίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι επενδυτικές Παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την Α.Α. 4.1.1, που αφορά σε «Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», καθώς και την Α.Α. 4.1.2, η οποία επικεντρώνεται σε «Επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι μη επαγγελματίες γεωργοί, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που προσφέρει η Προτεραιότητα 1 της Παρέμβασης για επενδύσεις αναβάθμισης των μονάδων τους σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Η προκήρυξη καλύπτει επενδύσεις από €5.000 έως €80.000, με ποσοστά ενίσχυσης αυξημένα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες προκηρύξεις (μέχρι 80% της επιλέξιμης δαπάνης), με στόχο τη μεγαλύτερη στήριξη για τον αγροτικό τομέα.

Αναφέρεται επίσης ότι μεταξύ άλλων, η προτεραιότητα αποσκοπεί στη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, καθώς και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της αστυφιλίας.

Η προστασία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από καταστροφές και η βελτίωση και αναδιάρθρωση της παραγωγής, η μείωση του κόστους παραγωγής και η ανάπτυξη νέων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία αποτελούν μέρος των στοχεύσεων.

Επιπλέον, η Προτεραιότητα στοχεύει επίσης και στην ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, στην εισαγωγή νέας, αλλά και πράσινης τεχνολογίας, καθώς και στη βελτίωση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι γεωργοκτηνοτρόφοι των ορεινών περιοχών μπορούν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των μονάδων τους μέσα από πολλές και σημαντικές επενδύσεις.

Οι επενδύσεις αφορούν ανάμεσα σε άλλα, όπως αναφέρεται, γεωργικές αποθήκες και άλλες κτηριακές υποδομές, υπόστεγα γεωργικών μηχανημάτων και σανού, μηχανήματα και εξοπλισμούς, βελτιωμένα συστήματα άρδευσης, δεξαμενές αποθήκευσης νερού, περιφράξεις, ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (μόνο για επαγγελματίες γεωργούς).

Το ελάχιστο ποσό επένδυσης της αίτησης είναι 5.000 ευρώ. Στην περίπτωση, κατά την οποία η απόρριψη κάποιων δράσεων οδηγεί σε ποσό επένδυσης μικρότερο από το ελάχιστο ποσό, η αίτηση δεν δύναται να εγκριθεί.

Επίσης, για να μπορούν οι αιτήσεις να προχωρήσουν σε αξιολόγηση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν απλοποιημένο σχέδιο βελτίωσης, στο οποίο να αποδεικνύεται ότι οι προτεινόμενες επενδύσεις βελτιώνουν τη συνολική επίδοση της εκμετάλλευσης και εξυπηρετούνται οι στόχοι του μέτρου.

Σημαντικό είναι ακόμη οι δικαιούχοι να διασφαλίσουν πως οι μόνιμες κατασκευές και τα μηχανήματα θα αξιοποιηθούν για πέντε τουλάχιστον χρόνια από την πραγματοποίηση της επένδυσης, που θεωρείται ότι είναι η ημερομηνία της τελικής πληρωμής της αίτησης από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

Αναφορικά με το ύψος ενίσχυσης, αυτό κυμαίνεται από 60% μέχρι 80% και διαφοροποιείται ανά δικαιούχο και τύπο επένδυσης, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας για τους δικαιούχους νέους γεωργούς οι οποίοι είναι κάτω των 41 χρονών την ημέρα υποβολής της αίτησης το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 65%, για τους λοιπούς δικαιούχους σε 60% ενώ για περιβαλλοντικές δράσεις που καθορίζονται στον κατάλογο επιλέξιμων δράσεων το ποσοστό ενίσχυσης είναι 80%. 

Το σύστημα μοριοδότησης βασίζεται σε κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη κυρίως επαγγελματίες γεωργούς, συμμετοχή σε ομάδα / οργάνωση παραγωγών, νέους σε ηλικία γεωργούς, άτομα που εγκρίθηκαν στο παρελθόν ως νέοι γεωργοί στα ειδικά μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης, δαπάνες πράσινης ανάπτυξης και ευημερίας ζώων, εφαρμογή βιολογικής γεωργίας.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 29 Νοεμβρίου 2024 και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αποτείνονται στα κατά τόπους Επαρχιακά γεωργικά Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας (για ορεινές περιοχές το τηλ. επικοινωνίας είναι 25874077 Χρυστάλλα Ανδρέου - Επαρχιακό Πιτσιλιάς) και του ΚΟΑΠ ή μέσω της ιστοσελίδας του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 - 2027 (www.cap.gov.cy) ή του Οργανισμού Πληρωμών ( www.capo.gov.cy) όπου έχουν αναρτηθεί όλα τα σχετικά έγγραφα.

Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω των διαπιστευμένων συμβούλων, των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, του Τμήματος Γεωργίας και του ΚΟΑΠ.

Δειτε Επισης

Υπογράφεται μνημόνιο συναντίληψης για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης με Ελλάδα και Μάλτα
Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ.-H νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027
Χριστοδουλίδης για DBRS: Επιβεβαίωση ορθότητας της υπεύθυνης και σοβαρής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Αλματώδης η πρόοδος της βιολογικής παραγωγής στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια-Η επιτυχία του εγχειρήματος
Αλέξης Βαφεάδης: Βελτίωση συνδεσιμότητας της Ε.Ε. με γειτονικές χώρες για ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου
Φρέναρε ξανά η αγορά ακινήτων τον Αύγουστο-Η εικόνα το οκτάμηνο και ποια επαρχία κρατά τα ηνία
Ν. Χριστοδουλίδης: Διαβουλεύσεις με ΗΑΕ για από κοινού εταιρεία προς συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI
Διαβεβαίωση Κεραυνού: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η ενίσχυση της γεωργίας και του αγροτικού τομέα
DBRS: Επιβεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας της Κ.Δ. και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική