Powered by

Διαβεβαίωση Κεραυνού: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία κατά τρόπο υπεύθυνο και ευέλικτο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε BBB(high) και αναθεώρηση της προοπτικής από σταθερή σε θετική από τον Οίκο «Morningstar DBRS»

Ο κ. Κεραυνός προσθέτει ότι η Κυβέρνηση, ενόψει και των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει από τις εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον, θα συνεχίσει αυτή την πολιτική τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, όσο και τα δημόσια οικονομικά, προωθώντας τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων ευκαιριών για συνεχή ανάπτυξη της οικονομίας με παράλληλη μείωση του δημόσιου χρέους.

Στη γραπτή δήλωση του κ. Κερανού αναφέρεται ότι ο Οίκος Morningstar DBRS βασίζει την απόφαση του για αναβάθμιση της προοπτικής σε θετική στη μείωση του δημόσιου χρέους η οποία αναμένεται να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια.  Το ποσοστό του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε από 99,3% το 2021 σε 77,4% το 2023, σημειώνει. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω στο 65,4% του ΑΕΠ το 2025 λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των δημοσιονομικών πλεονασμάτων».

Σύμφωνα με τον Οίκο, συνεχίζει ο Υπουργός Οικονομικών, η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, τις αυξανόμενες εξαγωγές υπηρεσιών και τις ισχυρές κατασκευαστικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Η ΕΕ, αναφέρεει, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κύπρο θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2024 και το 2025, σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης 1,1% της ευρωζώνης.

Κατά τον κ. Κεραυνό, οι ευνοϊκές εξελίξεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση, με τη σειρά τους, αναμένεται να ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα και τις εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων. «Η ισχυρή αύξηση των εσόδων υπήρξε βασικός μοχλός των δημοσιονομικών πλεονασμάτων τα τελευταία χρόνια. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024, τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 14,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου χρόνου, λόγω των αυξημένων εσόδων φόρου εισοδήματος και των εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων που ξεπέρασαν σαφώς την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 9,4%».

Ο Οίκος Morningstar DBRS θεωρεί ότι τα δημόσια οικονομικά είναι πιθανό να συνεχίσουν να επωφελούνται από την ισχυρή, αν και επιβραδυνόμενη, αύξηση των εσόδων, η οποία θα αντισταθμίσει τις μέτριες πιέσεις δαπανών που προκύπτουν από την αύξηση των μισθών του δημοσίου, τις δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση και την ανάπτυξη του σχεδίου «ενοίκιο έναντι δόσης», προσθέτει ο Υπουργός. «Το κυβερνητικό πρόγραμμα σταθερότητας από τον Απρίλιο του 2024 προβλέπει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο 2,9% του ΑΕΠ το 2024 και στο 2,8% το 2025».

Σύμφωνα με τον Οίκο, συνεχίζει, η επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε BBB(high) υποστηρίζεται από το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, τις υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και τη μέτρια επιβάρυνση από τόκους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οίκο DBRS, η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αποτελεί σημαντική βάση για τη θεσμική ποιότητα που παρουσιάζει, καταλήγει ο Μάκης Κεαυνός.

Δειτε Επισης

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑΚ
Μ. Παναγιώτου: Παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της Κυβέρνησης για επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου
Α. Χατζηχαραλάμπους: Κινητήριος δύναμη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας η στήριξη της Ε.Ε.
Οι προοπτικές της οικονομίας το 2025 και πώς θα παραμείνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις η Κύπρος
Ο Ν. Χριστοδουλίδης για FIBA EuroBasket 2025-«Θα ήθελα να δω ένα παιχνίδι ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα»
Τμήμα Περιβάλλοντος: Σε εξέλιξη διαβούλευση για Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων
Ύποπτα και παραπλανητικά μηνύματα στα social media από πλαστές ηλεκτρονικές διευθύνσεις-Εφιστά την προσοχή το ΥπΟικ
Κατώτατος μισθός: Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Ο δρόμος του ΧΑΚ προς την αποκρατικοποίηση...Η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή
Στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο-Μικρή επιβράδυνση σε σχέση με Δεκέμβριο