Φωτοβολταϊκό πάρκο 100 MW στη Λεμεσό-Σε διαβούλευση μεγάλο έργο της Universal Green Energies

Την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW προγραμματίζει η Universal Green Energies Ltd.

Το έργο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος, αναμένεται να δημιουργηθεί στις κοινότητες Βάσας, Ασγάτας και Σανίδας της Επαρχίας Λεμεσού.

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 100 MWp ,θα χωροθετηθεί νότια της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Βάσας Κελλακίου, σε απόσταση περίπου 550 μέτρων από αυτή, νοτιοδυτικά της κοινότητας Σανίδας, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου και 1,5 χιλιομέτρου βορειοδυτικά της κοινότητας της Ασγάτας.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και η συμβολή του στην αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο και παράλληλα η μείωση στο ποσοστό χρήσης συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, η επίτευξη του σκοπού αυτού θα συντελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της χώρας από τα συμβατικά καύσιμα.

Η συνολική έκταση των τεμαχίων εγκατάστασης του φωτοβολταικού πάρκου θα είναι 2.003.461 τ.μ. Ωστόσο, η συνολική έκταση που θα καλύψουν τα φωτοβολταικά πλαίσια θα είναι της τάξης των 460.000 τ.μ. (περίπου το 23% της συνολικής έκτασης των υπό μελέτη τεμαχίων).

Η χωροδιάταξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων έγινε λαμβάνοντας υπόψη την τοπογραφία, τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης και κυρίως την κλίση του εδάφους, καθώς και τον προσανατολισμό.

Το προτεινόμενο έργο θα παραμείνει ανοιχτό για διαβούλευση μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2024.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% στις τιμές του brent, αλλά με εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω γεωπολιτικής έντασης
Citigroup: Η τιμή του brent θα μπορούσε να φθάσεις έως και $90 το βαρέλι εάν κλείσει το Στενό του Ορμούζ
Άνοιξε ο δρόμος για αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού-Πού θα τοποθετηθούν και ποιας ισχύος θα είναι
Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο, με φόντο την κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
Παίρνουν την ανιούσα οι τιμές καυσίμων λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν… Έρχεται σύντομα και η πράσινη φορολογία
Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση στις τιμές και στάση αναμονής-Άνοδος σχεδόν 10% σε έξι ημέρες
Στα πρόθυρα νέου ενεργειακού σοκ η νοτιοανατολική Ευρώπη από τον κίνδυνο ανόδου του φυσικού αερίου
Συνεχίζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε αυτές τις περιοχές θα τοποθετηθούν οι επόμενοι
Προς υψηλό 5 μηνών το πετρέλαιο-Κορυφώνεται η αγωνία των επενδυτών για τη Μέση Ανατολή
Εν αναμονή της έγκρισης της ΡΑΕΚ για την αύξηση 3% στο ρεύμα η ΑΗΚ-«Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία»