Στην Κύπρο την Δευτέρα η υπουργική σύνοδος MED9 για την ενέργεια

Με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των εννέα μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά στην προσπάθεια μετατροπής της περιοχής της Μεσογείου σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, η Κύπρος, ως προεδρεύουσα χώρα της άτυπης συνεργασίας MED9 για το 2024, θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024, τη 2η Υπουργική Σύνοδο MED9 για την Ενέργεια.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Radisson Blu, στη Λάρνακα, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., υπό την προεδρία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ενέργειας ή εκπρόσωποί τους, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, καθώς κι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Οι εργασίες της Συνόδου χωρίζονται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος οι Υπουργοί Ενέργειας των MED9 θα ανταλλάξουν απόψεις για τη δημιουργία κόμβου στη Μεσόγειο για μεταφορά πράσινης ενέργειας μεταξύ των ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών τους στόχων, να διασφαλίσει την ενεργειακή τους ασφάλεια και να προωθήσει την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Το δεύτερο μέρος θα εστιάσει στην εξεύρεση συνεργιών μεταξύ των MED9 κατά την αδειοδότηση διασυνοριακών πράσινων έργων, βασική προϋπόθεση για εκπλήρωση του κοινού οράματος των χωρών για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο.

Θα ακολουθήσει στις 12:15 μ.μ. οικογενειακή φωτογραφία των συμμετεχόντων στην Υπουργική Συνάντηση και αμέσως μετά κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Παπαναστασίου θα παρουσιάσει την Κοινή Δήλωση των Υπουργών Ενέργειας των MED9.

Η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας, κατά το οποίο θα συζητηθεί η ανάγκη για δημιουργία πλαισίου πολιτικής για υπεράκτιες τεχνολογίες ΑΠΕ, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν ανεμογεννήτριες, πλωτά φωτοβολταϊκά και κυματική ενέργεια.

Δειτε Επισης

Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Στην Κύπρο την Δευτέρα η υπουργική σύνοδος MED9 για την ενέργεια
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ
Συνεδριάζει προς αναθεώρηση των σημείων της προηγούμενης απόφασής της για Great Sea Interconnector η ΡΑΕΚ
Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στα 33 ευρώ/MWh στην ευρωπαϊκή αγορά
Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές του αργού άνω του 1% λόγω Fed και Μέσης Ανατολής
Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του
Αμέριστη στήριξη και εξαιρετικά θετικό για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα το κλίμα στις ΗΠΑ-«Αξιόπιστος σύμμαχος...»