Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ανακοίνωσε ότι οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) στον κυπριακό τραπεζικό τομέα σημείωσαν περαιτέρω μείωση, φτάνοντας τα €1,7 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2024, από €1,8 δισ. τον Μάρτιο 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΧ με προβλέψεις επισφάλειας αυξήθηκε στο 55% ή €0,9 δις στο τέλος Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με 53,3% ή €0,9 δις στο τέλος Μαρτίου 2024.

Η ΚΤΚ αποδίδει την μείωση των ΜΕΧ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 οφείλεται, πρωτίστως στις διαγραφές χορηγήσεων που αφορούν αναδιαρθρώσεις ή μη συμβατικές “λογιστικές” διαγραφές έναντι ποσών που περιλαμβάνονται ήδη στις προβλέψεις.

Επίσης οφείλεται σε πώληση μικρών δανειακών χαρτοφυλακίων ΜΕΧ και σε αποπληρωμές δανείων, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής χρέους με στοιχεία ενεργητικού. Η μείωση των ΜΕΧ οφείλεται επίσης και σε θετικές μετακινήσεις δανείων που έχουν επιτυχώς αναδιαρθρωθεί και επανενταχθεί στην κατηγορία των  εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μετά το πέρας της περιόδου επιτήρησης/παρακολούθησης.      

Οι συνολικές χορηγήσεις των Αδειοδοτημένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024  που έτυχαν αναδιάρθρωσης ανέρχονταν στα €1,4 δις, από τις οποίες, χορηγήσεις ύψους €0,7 δις. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις ΜΕΧ.

Για τον καθορισμό των ΜΕΧ τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τον ορισμό που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Σύμφωνα με αυτό, όταν μια μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για πρόσθετη περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο δανειολήπτης ακολουθεί χωρίς καθυστερήσεις το νέο συμφωνημένο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, ένα μέρος των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων παραμένει ως μη εξυπηρετούμενο έστω και αν ο δανειολήπτης τηρεί το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Δειτε Επισης

Γιατί διαφώνησε με την απόφαση για αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τον GSI ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ
Μέχρι 5% η αύξηση στο κόστος του καλωδίου-Ολόκληρη η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΡΑΕΚ για GSI
Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ
Joey: Η νέα τραπεζική εφαρμογή για νέους από την Τράπεζα Κύπρου
Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του
Αμέριστη στήριξη και εξαιρετικά θετικό για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα το κλίμα στις ΗΠΑ-«Αξιόπιστος σύμμαχος...»
Οι ξένοι παίκτες που ποντάρουν στην Κύπρο και η επιδίωξη της διαχειρίστριας εταιρείας για τα δορυφορικά καζίνο
Κρις Χριστοδούλου: Πιέσεις στην κερδοφορία των επώνυμων αλυσίδων εστίασης-Τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων