Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Επιτακτική η ανάγκη για τακτική επιθεώρηση των κτηρίων

Για άλλη μια φορά το ΕΤΕΚ προειδοποιεί για τις επικίνδυνες οικοδομές και την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία του κοινού. Δεν είναι διόλου υπερβολή να πούμε ότι είναι από τύχη που δεν θρηνήσαμε μέχρι στιγμής θύματα. Δυστυχώς, τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποδεδειγμένα δεν είναι αποτελεσματικά.

Ως ΕΤΕΚ θεωρούμε πως, ανεξαρτήτως από το ποια Αρχή θα αναλάβει την αρμοδιότητα για τις επικίνδυνες οικοδομές, εάν δεν ενισχυθούν τα εργαλεία για την ταχεία και αποτελεσματική επιβολή της νομοθεσίας, το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου θα εντείνεται.

Είναι γεγονός ότι έχουμε να διαχειριστούμε ένα κτηριακό απόθεμα που είναι εν πολλοίς γερασμένο και σε μεγάλο βαθμό ασυντήρητο. Η έλλειψη επαρκούς και τακτικής συντήρησης των κτηρίων αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού επικίνδυνων οικοδομών στη χώρα μας. Δυστυχώς δεν έχει εμπεδωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ενός κτηρίου φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται η οικοδομή τους και πως έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Εάν λοιπόν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη λήψη προληπτικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των ενοίκων και των περαστικών, προτού μια οικοδομή καταστεί επικίνδυνη.

Η θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης κτηρίων θα διασφαλίσει ακριβώς ότι τα κτήρια επιθεωρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ότι εκτελούνται έγκαιρα οι απαιτούμενες εργασίες για την προστασία του κοινού.

Πέραν από τον πρωταρχικό στόχο της προτεινόμενης ρύθμισης, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, η εφαρμογή της θα έχει αναντίλεκτα και άλλα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον πολίτη και την κοινωνία, ευρύτερα. Μεταξύ άλλων, η θέσπιση τακτικών επιθεωρήσεων στα κτήρια θα επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωή τους και θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία των διατηρητέων και ιστορικών μας οικοδομών.

Δειτε Επισης

Όλα ανοικτά για πιθανή χρηματοδότηση του GSI από ΕΤΕπ-Τι είπε για το τερματικό ο Κυριάκος Κακουρής
Έπεσαν οι υπογραφές με ΕΤΕπ για δάνεια συνολικού ύψους €125 εκατ.-Σε τι αφορούν οι συμφωνίες
Tα συνολικά κέρδη των κυπριακών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2024
Αποσυμφορείται από τα κόκκινα δάνεια ο κυπριακός τραπεζικός τομέας-Περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Επιτακτική η ανάγκη για τακτική επιθεώρηση των κτηρίων
Ενώπιον του Υπουργικού ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025-Οι τρεις βασικές στοχεύσεις του
Πολυτελή ακίνητα και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Αμέριστη στήριξη και εξαιρετικά θετικό για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα το κλίμα στις ΗΠΑ-«Αξιόπιστος σύμμαχος...»
Οι ξένοι παίκτες που ποντάρουν στην Κύπρο και η επιδίωξη της διαχειρίστριας εταιρείας για τα δορυφορικά καζίνο
Κρις Χριστοδούλου: Πιέσεις στην κερδοφορία των επώνυμων αλυσίδων εστίασης-Τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων