Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε ο κύκλος των Ανοικτών Πανεπιστημιακών Διαλέξεων που διοργανώνουν από κοινού το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με την πραγματοποίηση της διάλεξης με τίτλο «Η ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς: Προκλήσεις και ρίσκα» την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 στον χώρο του Κέντρου Κοινωνικών Παροχών του Δημοτικού Διαμερίσματος Σωτήρας του Δήμου Αγίας Νάπας.

Τη διάλεξη προλόγισαν η Γραμματέας/ Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Αμμοχώστου κα Έλενα Μιχαηλίδη και η λειτουργός του ΤΕΠΑΚ από το γραφείο του Πρύτανη και το Γραφείο Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης, κα Κωνσταντία Κούσουλου.

1

Οι διοργανωτές εξήραν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών και επεσήμαναν την αναγκαιότητα για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και επιμόρφωση των νέων γενεών σε αυτά τα θέματα.

Ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ και Διευθυντής της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ, στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση του, ανέλυσε τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιακή διάσταση και καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα ρίσκα που εμπερικλείονται καθώς και τις ανάγκες για ολιστική ψηφιακή καταγραφή, ιδιαίτερα για την περίπτωση της Κύπρου, δεδομένης της υπερανεπτυγμένης πλούσιας και πολύπλευρης ιστορίας της.

3

Κατά τη διάλεξη, ο Δρ Ιωαννίδης, ως ένδειξη ευχαριστίας για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, δώρισε εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ στο Επιμελητήριο Αμμοχώστου ένα πιστό αντίγραφο αγγείου χρονολογίας 1050 – 850 π.Χ., το οποίο ανευρέθηκε σε ανασκαφές της Σουηδικής Αρχαιολογικής Αποστολής το 1930 στην Αμαθούντα και εκτίθεται στο Μουσείο Medelhavsmuseet στη Σουηδία.

Το εν λόγω αγγείο ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας του ΤΕΠΑΚ για ψηφιοποίηση της μεγαλύτερης συλλογής κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου.

2

Το δώρο παρέλαβε από το Επιμελητήριο η Γραμματέας/ Διευθύντρια του κα. Έλενα Μιχαηλίδη.

Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε δεξίωση, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί του θέματος της παρουσίασης αλλά και να δικτυωθούν μεταξύ τους.

5

Οι εν λόγω Ανοικτές Πανεπιστημιακές Διαλέξεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ανανέωσης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στο ΤΕΠΑΚ και το Επιμελητήριο Αμμοχώστου, το οποίο υπεγράφη το 2023 με στόχο την καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των δύο μερών και της κοινής προσπάθειας για αμοιβαία κατανόηση και προώθηση μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Οι συμμετέχοντες/ουσες κάθε διάλεξης λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Δειτε Επισης

Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο