Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο

Το Bραβείο “Oxygen for Democracy”, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Oxygen for Democracy για την μεταθανάτια αναγνώριση ατόμων που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση της Δημοκρατίας και της Ειρήνης στην Κύπρο.

Το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει τη συνεχή μας δέσμευση να τιμούμε και να διατηρούμε τις παρακαταθήκες όσων αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτούς τους σημαντικούς σκοπούς.

Οι υποψήφιοι για αυτό το βραβείο που δίνεται για πρώτη χρονιά είναι:

  • Λέλλος Δημητριάδης: Ο Λέλλος Δημητριάδης διετέλεσε Δήμαρχος Λευκωσίας για 30 χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, συνεργάστηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί μέσω μιας σειράς άτυπων συμφωνιών για την αναβάθμιση του αποχετευτικού συστήματος της πόλης, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα προς την επανένωση της Λευκωσίας. Ο Δημητριάδης οραματιζόταν μια ενωμένη Λευκωσία και μια επανενωμένη Κύπρο.
  • Λένα Μελανίδου: Η Λένα Μελανίδου ήταν συνιδρύτρια και διεύθυνε τη Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο, που ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους από το 1997 για την προώθηση της συμφιλίωσης και την ειρηνική επίλυση της πολιτικής σύγκρουσης. Ως πρέσβειρα ειρήνης, εκπροσώπησε το κυπριακό ζήτημα σε ξένους διαπραγματευτές και πολιτικούς. Φρόντιζε να εκτελούνται τα τραγούδια εξίσου και στις δύο γλώσσες και πίεζε για τη μετάφραση των ομιλιών στα τουρκικά.
  • Στέλλα Σουλιώτη: Η Στέλλα Σουλιώτη υπήρξε πρωτοπόρος και ιδιαίτερα επιδραστική προσωπικότητα στην κυπριακή πολιτική ζωή. Κατείχε πολυάριθμους ρόλους-κλειδιά στη διακυβέρνηση της Κύπρου. Το 1976, έγινε η πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε στην ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών συνομιλιών.
  • Ξενοφών Καλλής: Ο Ξενοφών Καλλής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας αγνοουμένων στο Υπουργείο Εξωτερικών για πολλά χρόνια, αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη της τύχης των αγνοουμένων από τις συγκρούσεις του 1955-59, του 1963-64 και του 1974. Εργάστηκε ακούραστα δίπλα στις οικογένειες, κερδίζοντας τον σεβασμό τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων. Η αφοσίωσή του στον εντοπισμό και την εκταφή των λειψάνων των θυμάτων ήταν απαράμιλλη.
  • Özker Özgür: Ο Özker Özgür ήταν εκπαιδευτικός, πολιτικός και σημαντικός ηγέτης στον ειρηνευτικό αγώνα στην Κύπρο, αφιερώνοντας τη ζωή του στην ενότητα της κοινότητας, την ειρήνη και την ομοσπονδιακή λύση. Επέλεξε το επώνυμο «Özgür», που σημαίνει «ελεύθερος», συμβολίζοντας τη δέσμευσή του στην ελευθερία. Οι προσπάθειές του επικεντρώθηκαν στη δημοκρατία, την πολιτική ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε Κύπριου.
  • Tuncer Bağışkan: Ο Tuncer Bağışkan ήταν ερευνητής, συγγραφέας και αρχαιολόγος. Διεξήγαγε αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές σε όλη την Κύπρο και ξεκίνησε τη λαογραφική έρευνα με τον Σύνδεσμο Λαϊκών Τεχνών το 1987. Το 2011 και το 2019, ο Bağışkan κατεύθυνε υπεύθυνους από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο σε πιθανούς χώρους ταφής, οδηγώντας στην ανακάλυψη λειψάνων Ελληνοκυπρίων.
  • Turkan Aziz: Η Türkan Aziz υπήρξε η πρώτη διευθύντρια μαιών και νοσηλευτικού προσωπικού και έγινε η πρώτη Τουρκοκύπρια επικεφαλής νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960. Η συμβολή της επεκτάθηκε πέρα από αυτόν τον ρόλο, καθώς πέτυχε σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση της ελονοσίας κατά τη διάρκεια της βρετανικής περιόδου, αφήνοντας τον αντίκτυπο στη δημόσια υγεία μέχρι και σήμερα.
  • Vedia Barut: Η Vedia Barut, εξέχουσα προσωπικότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεν ήταν μόνο επιχειρηματίας, αλλά και αγαπητή στο κοινό μέσω του έργου της για την προώθηση του πολιτισμού, των τεχνών και του θεάτρου. Γνωστή για τις θερμές σχέσεις της με τους ανθρώπους, εργάστηκε επίσης ως έμπορος εφημερίδων στη Λευκωσία για σχεδόν 60 χρόνια, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ του βορρά και του νότου με την ανταλλαγή εφημερίδων ακόμη και όταν τα οδοφράγματα ήταν κλειστά.

Οι νικητές αυτού του βραβείου θα ανακοινωθούν στο Networking Event του Cyprus Forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στις 19:30 στον Κήπο του Παλαιού Δημαρχείου Λευκωσίας. Εάν επιθυμείτε να παρευρεθείτε, κλείστε τη θέση σας εδώ https://2024.cyprusforum.cy/save-your-seat/.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την σημαντική διαδικασία, ψηφίζοντας έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο υποψήφιο που πιστεύετε ότι έχει κάνει τη μεγαλύτερη συνεισφορά. Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπόβαλε την ψήφο σου εδώ!

Δειτε Επισης

Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
Οι δράσεις της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και οι σχεδιασμοί για το εγγύς μέλλον
To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο