Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στα 33 ευρώ/MWh στην ευρωπαϊκή αγορά

Με μια θεαματική πτώση που σημειώθηκε χθες (19/9), η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά διολίσθησε στα επίπεδα των 33 ευρώ/MWh.

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή του «γαλάζιου χρυσού» έκλεισε για τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο στα 33,05 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 6,3%.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2024, όταν και είχε διαμορφωθεί στα 33,3 ευρώ/MWh. Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες ενδοσυνεδριακά η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε μέχρι και στα 32,26 ευρώ/MWh.

Αντίστοιχα, για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο η τιμή έκλεισε στα 34,44 ευρώ/MWh και για τον Δεκέμβριο στα 35,27 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο προηγήθηκε ένα μικρό ράλι της τιμής στο TTF, φτάνοντας στα 41,24 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προδιαγράφει με ασφάλεια την πορεία σε βάθος χρόνου, μεταδίδει τουλάχιστον ένα κλίμα «ψυχραιμίας» στις ενεργειακές αγορές, την ώρα μάλιστα που η πολεμική ένταση στη Μ. Ανατολή βρίσκεται σε φάση επικίνδυνης κλιμάκωσης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συγκρούσεις στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Φλερτάρει» με τα 100 ευρώ το ρεύμα

Στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, πάντως, η τιμή του ρεύματος «φλερτάρει» πάλι με τα 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της μεγαβατώρας για σήμερα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνεται στα 99,09 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 60 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 185,56 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,32% σε σχέση με χθες που ήταν στα 94,99 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, φυσικό αέριο και ΑΠΕ εμφανίζονται σχεδόν με ισοδύναμη συμμετοχή. Έτσι το φυσικό αέριο τυπικά προηγείται με ποσοστό 37,16% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 35,50%.

Ωστόσο ένα προστεθούν και τα μεγέθη της Κρήτης οι ΑΠΕ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με ποσοστό 37,13%. Έπονται οι εισαγωγές με ποσοστό 18,72%, και τα υδροηλεκτρικά με 3,51%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά περιλαμβάνεται στις ακριβότερες της Ευρώπης όλο το τελευταίο διάστημα.

Πάντως για χθες Πέμπτη, με την εγχώρια τιμή των 94,99 ευρώ/MWh ήταν πέμπτη στη σειρά μετά την Μάλτα (124,18 ευρώ/MWh), την Ιρλανδία (123,6 ευρώ/MWh), την Ιταλία 109,96 ευρώ/MWh) και το Μαυροβούνιο (102,77 ευρώ/MWh).

Δειτε Επισης

Ανέδειξε τον ρόλο της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου ο Παπαναστασίου
Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές μετά τις αμερικανικές επιδρομές κατά των Χούθι
Ανησυχίες συντεχνιών ΑΗΚ για τις περικοπές στα φωτοβολταϊκά-Κίνδυνος μερικής σβέσης και black out
ΑΠΕ vs φυσικό αέριο: Πώς αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη
Το μήνυμα Παπασταύρου για τον GSI-«Έργο με γεωστρατηγικό χαρακτήρα, θα προχωρήσουμε»
Ενεργειακό μέλλον της Κύπρου: Aπαιτείται στρατηγική και υπευθυνότητα
Η Νατάσα Πηλείδου διευθύνουσα σύμβουλος της Med Energywise Ltd
Bioland Promithia: Συμβόλαιο με δήμο Αραδίππου για αγορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Σαφής στήριξη Αθήνας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου-Βάζει στο παιχνίδι το Ισραήλ
Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 1,5% εν μέσω ανησυχιών για δασμούς και ζήτηση