Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στα 33 ευρώ/MWh στην ευρωπαϊκή αγορά

Με μια θεαματική πτώση που σημειώθηκε χθες (19/9), η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά διολίσθησε στα επίπεδα των 33 ευρώ/MWh.

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή του «γαλάζιου χρυσού» έκλεισε για τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο στα 33,05 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 6,3%.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2024, όταν και είχε διαμορφωθεί στα 33,3 ευρώ/MWh. Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες ενδοσυνεδριακά η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε μέχρι και στα 32,26 ευρώ/MWh.

Αντίστοιχα, για τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο η τιμή έκλεισε στα 34,44 ευρώ/MWh και για τον Δεκέμβριο στα 35,27 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο προηγήθηκε ένα μικρό ράλι της τιμής στο TTF, φτάνοντας στα 41,24 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προδιαγράφει με ασφάλεια την πορεία σε βάθος χρόνου, μεταδίδει τουλάχιστον ένα κλίμα «ψυχραιμίας» στις ενεργειακές αγορές, την ώρα μάλιστα που η πολεμική ένταση στη Μ. Ανατολή βρίσκεται σε φάση επικίνδυνης κλιμάκωσης, ενώ παράλληλα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συγκρούσεις στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Φλερτάρει» με τα 100 ευρώ το ρεύμα

Στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά, πάντως, η τιμή του ρεύματος «φλερτάρει» πάλι με τα 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της μεγαβατώρας για σήμερα, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνεται στα 99,09 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 60 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 185,56 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,32% σε σχέση με χθες που ήταν στα 94,99 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, φυσικό αέριο και ΑΠΕ εμφανίζονται σχεδόν με ισοδύναμη συμμετοχή. Έτσι το φυσικό αέριο τυπικά προηγείται με ποσοστό 37,16% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 35,50%.

Ωστόσο ένα προστεθούν και τα μεγέθη της Κρήτης οι ΑΠΕ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με ποσοστό 37,13%. Έπονται οι εισαγωγές με ποσοστό 18,72%, και τα υδροηλεκτρικά με 3,51%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική χονδρεμπορική αγορά περιλαμβάνεται στις ακριβότερες της Ευρώπης όλο το τελευταίο διάστημα.

Πάντως για χθες Πέμπτη, με την εγχώρια τιμή των 94,99 ευρώ/MWh ήταν πέμπτη στη σειρά μετά την Μάλτα (124,18 ευρώ/MWh), την Ιρλανδία (123,6 ευρώ/MWh), την Ιταλία 109,96 ευρώ/MWh) και το Μαυροβούνιο (102,77 ευρώ/MWh).

Δειτε Επισης

Συνεδριάζει προς αναθεώρηση των σημείων της προηγούμενης απόφασής της για Great Sea Interconnector η ΡΑΕΚ
Φυσικό αέριο: «Βουτιά» στα 33 ευρώ/MWh στην ευρωπαϊκή αγορά
EKCO Maximum Power: Επεκτείνεται στη Μάλτα μέσω στρατηγικής συνεργασίας με την EVPoint
Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Πετρέλαιο: Μικρή πτώση στις τιμές του αργού έφερε η μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για GSI στον απόηχο της απόφασης του Υπουργικού
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν
Σε αναζήτηση συναινετικής διευθέτησης για το «Αφροδίτη» Κ.Δ. και Chevron-Χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών
Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του αργού ενόψει Fed-Στα $73 το Brent
Τα σημεία που έγειραν την πλάστιγγα στη ζυγαριά της Λευκωσίας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Όλο το παρασκήνιο