Powered by

Κρις Χριστοδούλου: Πιέσεις στην κερδοφορία των επώνυμων αλυσίδων εστίασης-Τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων

Θετική χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά στην εστίαση, αλλά όχι εξαιρετική, με τις ελπίδες για κάτι καλύτερο να εναποτίθενται στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι οποίοι διαχρονικά είναι...καλοί μήνες, καθώς προσελκύουν τουρισμό υψηλότερων δαπανών.

Γενικά η εικόνα είναι λίγο καλύτερη σε σύγκριση με πέρσι, ωστόσο υπάρχουν και οι επιχειρήσεις που δεν ακολούθησαν αυτούς τους ρυθμούς, δήλωσε στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης (Σ.Επ.Α.Ε.Κ.), Κρις Χριστοδούλου.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις της εστίασης εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και το υψηλό λειτουργικό κόστος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντείνονται οι φωνές των επιχειρήσεων προς την κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την παραοικονομία και να απελευθερώσει στο 100% -από 30%- τη δυνατότητα αξιοποίησης προσωπικού από τρίτες χώρες για συγκεκριμένα επαγγέλματα, στα οποία παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Ήταν κάτω η Αγία Νάπα

Συγκριτικά με την περσινή περίοδο-ιδιαίτερα στην αρχή της σεζόν-η περιοχή της Αγίας Νάπας εμφάνισε κάποια υποχώρηση στον κλάδο της εστίασης, η οποία αποδίδεται και στην αλλαγή της δομής του τουρισμού, αφού φέτος προσέλκυσε αρκετούς τουρίστες με χαμηλές δαπάνες.

Ωστόσο, η άνοδος της κίνησης που καταγράφηκε το καλοκαίρι ήταν τέτοια, που μείωσε σε μεγάλο βαθμό την αρχική ψαλίδα.

Όπως μας εξηγήθηκε, είναι φυσιολογικό ότι η αύξηση των τουριστών χαμηλής δαπάνης δίνει μεγαλύτερη ώθηση στα εστιατόρια fast food ή γενικότερα σε φθηνότερες επιλογές φαγητού, παρά στις επώνυμες αλυσίδες εστίασης.

Παράλληλα, σύμφωνα και με στοιχεία του Σ.Επ.Α.Ε.Κ., η διάρκεια των διακοπών των τουριστών κατά το φετινό καλοκαίρι και ιδιαιτέρα στην περιοχή της Αγίας Νάπας, ήταν μειωμένη.

Οι υπόλοιπες περιοχές, εκ πρώτης, φαίνεται να κινήθηκαν ικανοποιητικά, με την Πάφο να ξεχωρίζει για τις επιδόσεις της, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Αυγούστου.

«Η χρονιά είναι θετική σίγουρα στις πωλήσεις, ωστόσο ο τελικός λογαριασμός για την κερδοφορία των επιχειρήσεων θα βγει στο τέλος της χρονιάς και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που συνεχίζει να τις ταλανίζει θα έχει σημαντική επίδραση, άρα δεν μπορώ να πω ότι θα έχουμε βελτιωμένη κερδοφορία», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου.

Αυξήσεις στα κοτόπουλα και λειτουργικό κόστος

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών οι οποίες συνεχίζονται, ο Κρις Χριστοδούλου έφερε ως παράδειγμα την έλλειψη που υπάρχει σήμερα στα κοτόπουλα, λόγω σοβαρών απωλειών των παραγωγών της Ουκρανίας, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τον καύσωνα.

Οι αυξήσεις είναι συνεχείς και δεν μπορείς να τις μεταφέρεις στους καταναλωτές, υπάρχει κάποιο όριο, υπέδειξε ο ίδιος, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις της εστίασης συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από την «τρομακτική, παντελής έλλειψη εργατικού δυναμικού που επίσης επηρεάζει την κερδοφορία».

«Αν κάνετε μια βόλτα στη Λευκωσία θα δείτε από μόνοι σας πόσα καταλύματα διεθνών αλυσίδων έχουν κλείσει, είναι δεδομένο ότι ο καθένας προσπαθεί να παραμείνει βιώσιμος», είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Αναφερόμενος στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, ο ίδιος το χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό κονδύλι, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους ο καύσωνας αντιμετωπίζεται με την συνεχή χρήση των κλιματιστικών.

Όπως μας εξήγησε, η συρρίκνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων της εστίασης είναι ανασταλτικός παράγοντας για τις όποιες επενδύσεις θέλει να κάνει μια επιχείρηση, επηρεάζει την ποιότητα της εξυπηρέτησης που προσφέρει προς τον πελάτη και αφήνει στον πάγο τα όποια σχέδια για επιδιορθώσεις και επεκτάσεις υποστατικών.

Παραοικονομία

Μιλώντας για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης, λέγοντας ότι είναι δύσκολοι οι καιροί για την εστίαση, ανέδειξε τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με τα οποία η παραοικονομία στην Κύπρο φτάνει το 20%.

«Η κυβέρνηση πρέπει να εντοπίσει από ποιους τομείς προέρχονται αυτές οι επιχειρήσεις και να διορθώσει την κατάσταση, επειδή δεν γίνεται οι δικές μας επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν και λόγο στους franchisors να δουλεύουν βάσει του νόμου και ένα σημαντικό κομμάτι της εστίασης να μην συμμορφώνεται, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εργατικό δυναμικό

Ερωτηθείς για το εάν έχει περιοριστεί το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού μετά το μνημόνιο που συμφωνήθηκε τον περασμένο Απρίλιο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, για τη συμμετοχή αλλοδαπών εργαζομένων στην αγορά εργασίας, ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε ότι ο Σ.Επ.Α.Ε.Κ. ήταν από τους πρώτους που άρχισε διαβήματα με την προηγούμενη κυβέρνηση για αυτό το θέμα, εξηγώντας ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και συγκεκριμένα σε σημείο εστιατόρια να κλείνουν κάποιους από τους χώρους τους λόγω υποστελέχωσης.

«Έχουν γίνει πράγματι αλλαγές και πράγματι, έχει έρθει κόσμος από τρίτες χώρες, ειδικά κατά τη φετινή χρονιά, που έχουν γίνει κάπως πιο εύκολες οι διαδικασίες από το κράτος, παρά το ότι παραμένουν χρονοβόρες, σε διάφορα τμήματα», συμπλήρωσε.

Η ενέργεια που άρχισε από την προηγούμενη διακυβέρνηση και συνεχίστηκε βοήθησε, αλλά χρειάζεται να γίνουν κάποιες βελτιώσεις ώστε το κόστος των εργαζομένων από τρίτες χώρες να είναι υποφερτό, πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το κόστος για να έρθει στην Κύπρο ένας εργαζόμενος από τρίτη χώρα είναι τρομακτικό και συγκεκριμένα κυμαίνεται από €2.000-€3.500.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει στέγη μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες στον εργαζόμενο του, σε μια Κύπρο η οποία αντιμετωπίζει στεγαστικό πρόβλημα. «Φανταστείτε πόσο πρόβλημα έχουν οι εργοδότες για να στεγάσουν το προσωπικό τους», συμπλήρωσε.

Να απελευθερωθούν και άλλα επαγγέλματα από τη διαδικασία έγκρισης

Παράλληλα, θέση του Συνδέσμου Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης είναι ότι κάποια επαγγέλματα-για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους - όπως οι διανομείς φαγητού, οι καθαριστές και οι λαντζιέριδες, πρέπει να απελευθερωθούν από τη διαδικασία έγκρισης του Τμήματος Εργασίας και του Τμήματος Μετανάστευσης για να μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιούν μέχρι και για το 100% των αναγκών τους προσωπικό από τρίτες χώρες, αντί του ορίου 30% που υφίσταται σήμερα.

Αντίστοιχη ρύθμιση εφαρμόζεται και για άλλα επαγγέλματα τα οποία δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των Κύπριων, όπως για παράδειγμα οι καθαριστές στα πλυντήρια αυτοκινήτων.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν επαγγέλματα για τα οποία δεν ενδιαφέρονται οι Κύπριοι και κάποιοι πρέπει να κάνουν αυτές τις δουλειές, εάν θέλουμε να προσφέρουμε τέτοιου είδους υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου, διαμηνύοντας ότι χωρίς το προσωπικό από τρίτες χώρες θα έκλειναν επιχειρήσεις φέτος και κάποιοι θα αποχωρούσαν από τον κλάδο.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές για τα αεροδρόμια...Τα έργα που θα υλοποιηθούν και τι αλλάζει στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Η ανάλυση της κυπριακής αγοράς διαμερισμάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Λεμεσού και της Λευκωσίας
Αυτοψία στις υπεραγορές...«Χωρίς προβλήματα σε θέματα ποιότητας και συμμόρφωσης, υπάρχει επάρκεια στην αγορά»
Επισφραγίζεται το deal Κυβέρνησης και Hermes για τα αεροδρόμια-Υπογράφεται η συμφωνία
Nicosia back to future: Από τα Le Café, Versus και City Plaza, στο 360 και το King’s Gardens
Καφές: Το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο μπροστά σε νέες προκλήσεις και σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι
Αγάθη Μακρή: Το Απολλώνειο ως μέλος του HHG-Πρωτοποριακές υπηρεσίες, ανακαίνιση και νέο πολυτελές νοσοκομείο
Ευγένιος Ευγενίου: Η έναρξη του rebranding και ο στόχος για καθιέρωση της Κύπρου ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού