Κατασκευές, ξενοδοχεία και τεχνολογία δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη-Άγγιξε το 3,6% το δεύτερο τρίμηνο

Με κινητήριο δύναμη τους τομείς των κατασκευών, των ξενοδοχείων και εστίασης, των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών και του εμπορίου ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας υπολογίζεται σε 3,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (2/9) η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,7%.

Όσον αφορά την προσέγγιση παραγωγής για τον υπολογισμό του ΑΕΠ, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στους τομείς: «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια», «Κατασκευές», «Πληροφορικής και Επικοινωνιών», ‘Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων».

Ο τομέας Κατασκευών παρουσίασε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση κατά 10,4% και τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση 1,8%. Ο τομέας της Πληροφορικής και Επικοινωνίας και πληροφορικής με επίσης ισχυρή αύξηση με 7,0% ετήσια και 2,1% τριμηνιαία.

Ο τομέας Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων παρουσίασε μείωση 0,5% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και 0,9% μείωση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σε απόλυτα νούμερα ο πρώτος τομέας σε παραγωγή με 1,38 δις ευρώ ήταν ο τομέας που περιλαμβάνει «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», «Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών», «Μεταφορά και Αποθήκευση», «Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης».

Δεύτερος με 1,12 δις ευρώ ο τομέας που περιλαμβάνει Δημόσια Διοίκηση και Άμυνα, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Εκπαίδευση Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα.

Δειτε Επισης

Ιωάννα Φιάκκου: Αδιαπραγμάτευτη η ανάπτυξη της ΕΑΣ-Στόχος η εμπιστοσύνη παικτών, αγοράς και κοινωνίας
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Με αμελητέες απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης
Επ. Οικονομικών: Τελεσίγραφο 15 ημερών στους εμπλεκόμενους να τα βρουν για τις συλλογικές επενδύσεις
Πολλαπλές συντάξεις: Ψάχνουν την φόρμουλα με τις λιγότερες συνταγματικές τρύπες-Επιφυλάξεις από Νομική Υπηρεσία
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
Ετήσια αύξηση 4,8% στο ωριαίο εργατικό κόστος το δεύτερο τρίμηνο του 2024
Στελέχωση συμπλεγμάτων, αντιμισθία κοινοταρχών και κρατική χορηγία συζήτησαν Ιωάννου-Ένωση Κοινοτήτων
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος-Τι θα συζητήσουν