Λετυμπιώτης για GSI: Διαρκείς επαφές με Ελλάδα και Ε.Ε.-«Οι καταναλωτές δεν θα επωμιστούν το κόστος»

Διαρκείς και συνεχείς είναι οι επαφές μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, με τις επόμενες μέρες να είναι καθοριστικές ως προς την εξέλιξή του.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Κύπριος καταναλωτής δεν θα κληθεί να επωμιστεί το όποιο κόστος για το έργο, καθώς και πως «αν αυτό το έργο δεν προχωρήσει εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας, είναι ένας στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των κρατών) που δεν μπορεί να προχωρήσει κι όχι ένας στόχος μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ειδικότερα, και κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το έργο, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε πως «το όποιο έργο το οποίο ανακοινώνεται και ιδιαίτερα τέτοιας εθνικής σημασίας έργα, να μπορούν να ολοκληρώνονται και στον χρόνο που εξαγγέλλονται, αλλά και στο κόστος που εξαγγέλλονται».

«Το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτρική διασύνδεση. Εκείνο το οποίο ως Κυβέρνηση θα επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά, είναι ότι δεν θα κληθεί ο Κύπριος καταναλωτής να επωμιστεί το όποιο κόστος. Και αυτό το έργο, είναι ένα έργο και ως επί της αρχής και επί της ουσίας ως προς τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Είμαστε βεβαίως όλοι θετικοί, δεν νομίζω κάποιος να διαφωνεί. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να διασφαλιστεί, είναι ότι ακριβώς αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα και με τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν στον Κύπριο καταναλωτή φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα», υπέδειξε.

Ζητήσαμε διευκρινίσεις…

Απαντώντας σε σχόλιο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ασάφεια ως προς το τι γίνεται και κληθείς να πει εάν κάνουμε προσπάθειες μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης για απευθείας χρηματοδότηση του έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά παρέκκλιση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «είναι φυσιολογικό με τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες».

«Εμείς βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και με την ελληνική Κυβέρνηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την πρώτη στιγμή, διαρκώς», πρόσθεσε διαμηνύοντας ότι «εμείς λογοδοτούμε μόνο στην κυπριακή κοινωνία και στον κυπριακό λαό και είναι τα συμφέροντα του Κύπριου καταναλωτή που θα διαφυλάξουμε».

«Θέλουμε, επιθυμούμε και είναι υποχρέωσή μας και αυτό το έργο, όταν κι εφόσον ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, να είναι προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή. Αυτή είναι η παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», ξεκαθάρισε περαιτέρω.

Ο κ. Λετυμπιώτης παραδέχθηκε επίσης πως «είναι βεβαίως μία απόφαση στρατηγικής αξίας, γιατί ναι η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένας από τους πρώτιστους στόχους».

«Ως επί της αρχής δεν νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί με αυτό που έχω αναφέρει. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία, έχουμε ναι ζητήσει διευκρινίσεις γιατί θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα θωρακίζουν όσον το δυνατόν περισσότερο το συμφέρον του Κύπριου καταναλωτή και αν κάνουμε ακόμη λίγο υπομονή, εκτιμώ ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινωθούν περισσότερα πράγματα», επεσήμανε.

Ο παράγοντας Τουρκία

Κληθείς να πει πως συνυπολογίζουμε τον παράγοντα Τουρκία στην εξίσωση για την ηλεκτρική διασύνδεση, ο κ. Λετυμπιώτης αφού ανέφερε ότι «τον συνυπολογίζουμε και τον σταθμίζουμε», τόνισε πως «κι αυτή η παράμετρος του γεωπολιτικού ρίσκου, είναι μία παράμετρος την οποία εξετάζουμε και αξιολογούμε».

«(Η ηλεκτρική διασύνδεση) είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένας στρατηγικός στόχος της ίδιας της Ένωσης», πρόσθεσε υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές, στον βαθμό που είναι δυνατόν βεβαίως, ακριβώς γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μία εξίσωση με πολλές παραμέτρους, που μπορεί να διασφαλίσουν κατά το μέγιστο δυνατόν την υλοποίηση του όποιου έργου, να ολοκληρωθεί το έργο και να ολοκληρωθεί στην ώρα του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Nexans έχει αναστείλει τις εργασίες για το έργο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είχε τέτοια ενημέρωση.

Το ζητούμενο

Κληθείς εκ νέου να πει εάν ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκριση για κατά παρέκκλιση απευθείας χρηματοδότηση του έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως «οι επαφές, οι τηλεδιασκέψεις, οι επικοινωνίες με όλους είναι πολλές και διαρκείς, με στόχο να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ούτως ώστε, επαναλαμβάνω, να διασφαλιστούν εκείνες οι διευκρινίσεις, εκείνες οι επισημάνσεις που έχουν τεθεί.

Αυτό είναι το ζητούμενο. Θεωρώ ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί πολλά, πολλά εκ των οποίων αντικρουόμενα, και θα πρέπει στις δημόσιες μας τοποθετήσεις να είμαστε και πιο φειδωλοί και συγκεκριμένοι στο σημείο που θα μπορούμε να είμαστε».

Ερωτηθείς εάν έχουν γίνει επαφές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα το έργο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν έγινε οποιαδήποτε επαφή», σημειώνοντας ότι «εκείνο που εμείς διαμηνύουμε συνεχώς στους εταίρους μας είναι ότι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας, τους σχεδιασμούς τους στρατηγικούς μίας χώρας πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γεγονός ότι είναι υπό κατοχή λόγω της εισβολής του 1974, παραμένει πολλές φορές έρμαιο ή η ίδια η Τουρκία έχει αξιώσεις, όχι μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που αυτές μπορεί να αποτελούν και ανάχωμα στον ίδιο τον σχεδιασμό ολόκληρης της Ένωσης».

«Αν αυτό το έργο δεν προχωρήσει εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας, είναι ένας στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των κρατών) που δεν μπορεί να προχωρήσει κι όχι ένας στόχος μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλες αυτές οι πτυχές, είναι πτυχές οι οποίες αξιολογούνται και είναι πτυχές που πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη», κατέληξε.

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Ανανεώθηκε η θητεία τεσσάρων γενικών διευθυντών
Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο
Όλα ρευστά για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Οι κόκκινες γραμμές Παπαναστασίου
Τα τρία σενάρια για τη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Κυριάκος Χατζηγιάννης: Δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI, να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αμερικανών
Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο αν ισχύει η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
Η είσοδος της Meridiam στον GSI και τι σημαίνει για την πορεία υλοποίησης του έργου-Τι λένε στον ΑΔΜΗΕ
Δυναμικό μπάσιμο της γαλλικής Meridiam στον Great Sea Interconnector…Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μαζί με ΑΔΜΗΕ
Ανησυχία πρατηριούχων για νέα έρευνα ΕΠΑ στην αγορά καυσίμων κίνησης-«Μπορεί να διαρκέσει έως έξι έτη…»
ΟΠΕΚ+: Ανησυχεί για τη δέσμευση του Τραμπ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο