Σε διαπραγματεύσεις για μερίσματα 1,5 δις ευρώ ελληνικές τράπεζες και SSM

Νωρίς θα ξεκινήσουν φέτος οι συζητήσεις με τον SSM για τα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες και θα αφορούν τη χρήση 2024, καθώς κλιμάκια του επόπτη θα συναντηθούν με τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη.

Οι διανομές που σχεδιάζουν οι τράπεζες εφόσον επιτύχουν τους στόχους τους είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για το 2024.

Το θέμα αυτό απαιτεί διεξοδικές συζητήσεις με τον επόπτη, που πάντα αντιτείνει το θέμα του αυξημένου αναβαλλόμενου των ελληνικών τραπεζών, αν και όπως φαίνεται η συγκεκριμένη «δοξασία» αρχίζει να διαχωρίζεται όλο και περισσότερο από τη μερισματική πολιτική των τραπεζών με τον επόπτη να φαίνεται πως κατανοεί τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα.

Η ατζέντα του SSM

Μια ατζέντα αναπτυξιακού χαρακτήρα με έμφαση μεταξύ άλλων στις κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις Κεφαλαιαγορές θα αποτελέσει το αντικείμενο των διμερών συζητήσεων με επίκεντρο τα μερίσματα, μιας και οι τράπεζες έχουν εξαγγείλει συνολικές διανομές που θα φθάσουν 40% και 50% κερδών τους.

Οι ελληνικές τράπεζες επιθυμούν να κινηθούν στο επίπεδο των διανομών της Ευρώπης, διότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κείνες στο βαθμός επιθυμούν να παραμείνουν στην επενδυτική διόπτρα τόσων των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων επενδυτών. Έτσι οι διανομές εκτιμάται πως φέτος θα είναι υψηλές και θα αφορούν μερίσματα και buy back.

Τα θέματα που θα συζητήσουν Επόπτης και εποπτευόμενοι στο τέλος του Σεπτεμβρίου είναι:

  • Τα τριετή πλάνα των τραπεζών, οι αναθεωρήσεις αυτών προς το θετικότερο, τα αδύναμα και δυνατά σημεία των πλάνων αυτών. Ας μην ξεχνάμε πως η κάθε τράπεζα έχει δημιουργήσει τους τρόπους που η ίδια θεωρεί πιο πρόσφορους σε μια προσπάθεια να αποκομίσει νέα κέρδη. Επιγραμματικά αναφέρεται η επέκταση στο εξωτερικό της Eurobank, ο μετασχηματισμός με έμφαση την ψηφιοποίηση της ΕΤΕ, η Snappi (η καινούρια ψηφιακή τράπεζα) της Πειραιώς, η αποκόμιση των μεγαλύτερων δυνατών ωφελημάτων για την Alpha Bank από τη συνεργασία της με την UniCredit.
  • H μείωση των επιτοκίων και πως αυτή θα επιδράσει τα έσοδα των τραπεζών αλλά και με ποιους τρόπους θα αντικατασταθούν οι απώλειες αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέντας. Ας σημειωθεί πως οι περισσότερες τράπεζες οδηγούν τους πελάτες τους σε προϊόντα Wealth για αποκόμιση υψηλότερων προμηθειών ενώ βρίσκουν και νέες πηγές εσόδων ώστε να αντικαταστήσουν τις επικείμενες απώλειες. Ως τέτοιες νοούνται έσοδα από τα ακίνητα, μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση και γενικότερα καταγραφή περισσότερων τραπεζικών εργασιών.
  • Η Κεφαλαιαγορά στο σύνολό της αποτελεί μια από τις σημαντικές παραμέτρους της συζήτησης μιας και οι τράπεζες οφείλουν να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις εκδόσεις MREL για να έρθει νωρίτερα ο στόχος της 1ης Ιανουαρίου 6 (αναμένεται οι εκδόσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2025). Συγχρόνως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όλες τις εργασίες των τραπεζών και κυρίως για τις εκδόσεις τους και το συνολικό και παντός είδους δανεισμό τους. Το ελληνικό χρηματιστήριο με την εισαγωγή και της Τράπεζας Κύπρου τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για όσους επενδυτές τοποθετούνται στον τραπεζικό κλάδο.
  • Τέλος ας σημειωθεί ως οι νέοι κίνδυνοι όπως το κλίμα αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα απασχολήσουν τις συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και SSM αφού αποτελούν θέματα προς αντιμετώπιση για το σύνολο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως η λήξη του έτους θα καταγράψει τα στοιχεία με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν στα stress tests του 2025, άσκηση που θα μετρήσει ένα πλήθος νέων παραμέτρων για τα πιστωτικά συστήματα της Ευρώπης, εξού και θεωρείται αρκετά κρίσιμη.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο
Ψάχνουν την χρυσή τομή για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Τα περιζήτητα πράσινα επαγγέλματα και οι πραγματικές ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος
Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού GOLD: Γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας
Μετρά ακόμη πληγές από την απώλεια της ρωσικής αγοράς η Περνέρα-Κλειστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Οι αφυπηρετήσεις, οι παραιτήσεις και οι…απολύσεις στο Δημόσιο-Πόσοι και γιατί πέρασαν την πόρτα εξόδου
Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Το νέο Δ.Σ. της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού-Στην προεδρία ο Κωνσταντίνος Φελλάς
Μ. Ζαχαριάδης: Αναμένεται πτώση καταθετικών επιτοκίων, σταθεροποίηση δανειστικών-Οι εκτιμήσεις του Καθ. Οικονομικών
Μειώνει το επιτόκιο κατά 0.60% η Τράπεζα Κύπρου-Απόφαση με σημαντική θετική επίδραση στους πελάτες της