Σε ποια φάση βρίσκεται το Neo Plaza-H πιο πρόσφατη εξέλιξη και η δικαστική μάχη που συνεχίζεται

Στα χέρια της AstroBank, μέσω θυγατρικής εταιρείας της τράπεζας, πέρασε πλέον το πρώτο εκπτωτικό χωριό της Κύπρου, το Neo Plaza, στην Κοκκινοτριμιθιά, μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια πλειστηριασμού του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, η δικαστική μάχη με τους αρχικούς ιδιοκτήτες του υπαίθριου εμπορικού κέντρου συνεχίζεται και σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ειδικότερα, και όπως πληροφορείται το InBusinessNews, οι αρχικοί ιδιοκτήτες του Neo Plaza ενημερώθηκαν για την εξαγορά του από θυγατρική εταιρεία της AstroBank τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της προσφυγής τους στο Δικαστήριο μέσω της οποίας, μεταξύ άλλων, αξιώνουν αποζημιώσεις, τόσο από την τράπεζα όσο και από τον διορισμένο από αυτήν Διαχειριστή/Παραλήπτη, ύψους τουλάχιστον €17.000.000 ως η κατ' ελάχιστον, όπως θεωρούν, αγοραία αξία του ακινήτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ακίνητο εξαγοράστηκε από την θυγατρική της AstroBank έναντι ποσού πέραν των €11.000.000.

Οι θέσεις των ιδιοκτητών

Πάντως, παρότι η AstroBank-μέσω της θυγατρικής της-προχώρησε στην εξαγορά του ακινήτου, όπως πληροφορούμαστε, δίνει το δικαίωμα στους αρχικούς του ιδιοκτήτες να το αγοράσουν εκ νέου εντός 12 μηνών από την πώλησή του στη θυγατρική εταιρεία της τράπεζας. Ένα ενδεχόμενο, ωστόσο, που θεωρείται απομακρυσμένο.

Και αυτό ένεκα του γεγονότος πως η αγωγή που κατέθεσαν στο Δικαστήριο δεν έχει αποσυρθεί και δεν υπάρχει ούτε και πρόθεση απόσυρσή της.

Σημειώνεται πως η αγωγή των αρχικών ιδιοκτητών του Neo Plaza στηρίζεται στο γεγονός ότι το ακίνητο, σύμφωνα με εκτίμηση της τράπεζας αρχές του 2021 άξιζε €17 εκ., ενώ η εκτίμηση του Κτηματολογίου που έγινε επίσης το 2021 το τοποθετεί στα €15,6 εκ.

Ουσιαστικά, οι αρχικοί ιδιοκτήτες του εκπτωτικού χωριού με την αγωγή τους δεν αποδέχονται από τη μία το ποσό πώλησης του ακινήτου και από την άλλη απορρίπτουν τη θέση της τράπεζας ότι η αξία του μειώθηκε λόγω της εμπορευσιμότητάς του.

Προτάσσουν, μάλιστα, το ότι η εμπορευσιμότητα του Neo Plaza μπορεί να μειώθηκε μεν, αλλά όχι εξ υπαιτιότητας των ιδίων, αλλά λόγω ενδεχομένως λανθασμένων χειρισμών από πλευράς του Διαχειριστή/Παραλήπτη, ο οποίος διορίστηκε από την τράπεζα στις 22 Δεκεμβρίου 2022, μόλις ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του.

Αξίζει να αναφερθεί πως το InBusinessNews επικοινώνησε με τον Διαχειριστή/Παραλήπτη, Μάριο Καλλία, ωστόσο, δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή σχόλιο σχετικές με τις εξελίξεις για το Neo Plaza.

Το Neo Plaza

Το Neo Plaza άνοιξε τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2021, εισάγοντας ένα νέο concept στο λιανικό εμπόριο, με ένα mall ανοιχτού τύπου, ένα υπαίθριο εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο που συνδυάζει τα ψώνια, μαζί με τη διασκέδαση, σε μία περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης, όπου είθισται να ανεγείρονται τα εκπτωτικά χωριά ή τα outlets.

Παρόλο που τον Οκτώβριο του 2021, το κοινό επεφύλαξε θερμή υποδοχή στο εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο, η οποία διατηρήθηκε για αρκετούς μήνες, εντούτοις η επισκεψιμότητα του μειωνόταν σταδιακά μήνα με τον μήνα, με τους καταναλωτές να κατευθύνονται στα άλλα εμπορικά κέντρα της περιοχής, όπως το Nicosia Mall, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση ορισμένων λεπτών από το Neo Plaza.

Η μάλλον ατυχής, όπως αποδείχθηκε, επιλογή και μείξη brands, τα οποία δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την απαιτούμενη δυναμική για να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των αγοραστών, ο μη επαρκής εμπλουτισμός του εμπορικού κέντρου με νέα καταστήματα και η μειωμένη παρουσία αλυσίδων «κραχτών» μπορούν να θεωρηθούν κάποιοι από τους λόγους της αποτυχίας του Neo Plaza.

Δειτε Επισης

Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
ΝΟΟΗ: Μια εκλεπτυσμένη εμπειρία κρασιού χωρίς αλκοόλ
Στα 21 δις το εμπορικό πλεόνασμα ευρωζώνης
Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
Deal στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας-Συγχωνεύονται Red Wolf και Ogilvy Κύπρου
Η νέα τοποθεσία του Ariston στην Έγκωμη μετά το τέλος εποχής από το κέντρο
Οι δύο νέες γραφειακές αναπτύξεις της bbf: στη Λευκωσία-Εδραιώνεται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων(pics)
Τάσος Καζίνος: Η εξαγορά του Labs Tower και γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο η Trastor-Τα μελλοντικά πλάνα
«Καταστροφικό καρκίνωμα η διαφθορά, σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό για rebranding της Κύπρου»
Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο