Σαφείς και πειστικές οι απαντήσεις Πέτρου Χριστοδούλου σε «ανησυχίες» μετόχων

Με σαφή και πειστικό τρόπο απάντησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου στις όποιες ανησυχίες εκφράστηκαν από μετόχους στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας, σε σχέση με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από την Eurobank A.E. και την προοπτική συγχώνευσης με την Eurobank Κύπρου.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της Demetra Holdings, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με 21,3%, o Στέλιος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ελληνική «να αδικείται ως παράρτημα τoυ ομίλου της Eurobank προς όφελος της Eurobank Κύπρου και προς ζημία των μετόχων της μειοψηφίας».

Ενόψει τούτου, εξέφρασε τη θέση ότι το Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας δεν θα πρέπει να απαρτίζεται από άτομα, που έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Eurobank.

Επίσης, σημείωσε ότι η προτεινόμενη διαδικασία διορισμού του Μιχάλη Λούη δεν είναι αυτή που πρέπει να ακολουθείται για διορισμό CEO στην τράπεζα και ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

Για τους άλλους υποψηφίους είπε ότι επειδή έχουν την υποστήριξη της Eurobank θα εκλεγούν, παρά τις επιφυλάξεις για κάποια από τα προτεινόμενα μέλη θα δείξουμε εποικοδομητικό πνεύμα και θα στηρίξουμε την υποψηφιότητά τους.

Τόνισε τέλος «ότι δεν θα διστάσουμε να λάβουμε κάθε νόμιμο μέτρο εναντίον οποιουδήποτε προσώπου δεν ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας».

Απαντώντας ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «όσα άτομα εκλεγούν στο Δ.Σ. δεν έχουν καμία διασύνδεση σήμερα με την (Eurobank) και άρα σε αυτό το θέμα συμφωνούμε μαζί σας».

Παρατήρησε επίσης ότι είναι επαγγελματίες και έχουν τιμήσει τον εργοδότη τους χωρίς να κουβαλάνε παλαιές διασυνδέσεις από παλαιές σχέσεις.

Διαβεβαίωσε ως μέλος του Δ.Σ. ότι η τράπεζα δεν θα λειτουργεί σαν παράρτημα, είτε της Eurobank είτε προς όφελος της Eurobank Κύπρου. «Αυτό θα είναι για όλους μας απαράβατος κανόνες και κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε.

Εξάλλου, εκπροσωπώντας τον «τρίτο κατά σειρά μέτοχο», δηλαδή τα διάφορα ταμεία της ΕΤΥΚ, ο επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης, Λοΐζος Χατζηκωστής έκρινε πολύ ικανοποιητική τη σημερινή διοίκηση της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «η παρουσία της Eurobank δίνει μια δυναμική».

«Αλλά το πρόβλημα δεν θα τελειώσει εδώ, θα πρέπει να καταλήξει πού θα πάμε. Αν πιστεύει κανείς ότι η προοπτική μπορεί να λειτουργήσει με δύο παράλληλα πράγματα, δηλαδή τη Eurobank και την συμμετοχή της είναι λάθος», και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που να προσεγγίσουμε και τους υπόλοιπους μετόχους ακόμη και σε μία αξιόλογη αν θέλετε προσέγγιση και προσφορά για να ικανοποιηθούν όλοι μέτοχοι».

Λέγοντας ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι μια πραγματικότητα και ότι η πλειοψηφία των συγχωνεύσεων παγκόσμια δεν ήταν επιτυχείς, ο κ. Χατζηκωστής είπε πως «πρέπει το Συμβούλιο να καταβάλει προσπάθειες για να έλθει μια εξισορρόπηση για να έλθουν τα οφέλη της ενσωμάτωσης».

Δειτε Επισης

Τριάντα τρία χρόνια επιτυχημένης πορείας στην ΟΕΒ συμπληρώνει ο Μ. Αντωνίου-Το… χθες και το σήμερα
Γιατί η Βουλή δεν ασκεί τον έλεγχό της και στον ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση;
Επιβλητικό το νέο Jumbo στην Λευκωσία που έρχεται προσεχώς... (pics)
Η ηλεκτρική διασύνδεση, ο... ζεστός Παπαναστασίου και η υποχρέωση του Μάκη Κεραυνού να μιλήσει
Βασιλικότερη του βασιλέως και στο ζήτημα του τερματικού η Ελεγκτική Υπηρεσία
Η ειλικρίνεια και οι πικρές αλήθειες του Χάρη Γεωργιάδη
Σε εντατικούς ρυθμούς προπόνησης ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης
Ποιος θα είναι ο νέος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς;
Το σήκωσε ο «Καλκαντέρας»… Με την κούπα του πρωταθλητή ο Γιώργος Πέτρου της «Αλάμπρα»
Το μπράβο του Ομονοιάτη Τζον Χριστοδούλου στο ΑΠΟΕΛ για το πρωτάθλημα