K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο

Δεκατρία φοιτητικά δωμάτια παραδίδονται τον ερχόμενο Νοέμβριο στο πλαίσιο του Σχεδίου Χορηγιών για τη μετατροπή κτηρίων σε φοιτητικές εστίες ή δωμάτια, υπό το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προέβη σε σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρειας Cyfield, το Σχέδιο Χορηγιών αποτελεί μέρος μιας συνολικής επένδυσης ύψους €15 εκατομμυρίων, παρέχοντας χρηματοδοτικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων για την αποκατάσταση των κτηρίων τους με σκοπό τη μετατροπή τους σε φοιτητικές εστίες.

Τα δωμάτια που δημιουργούνται θα ενοικιάζονται στους φοιτητές με λογικό και ελεγχόμενο κόστος, το οποίο θα καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, σε συνεργασία με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, έχει μάλιστα θέσει σε εφαρμογή διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης για την διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις Προσκλήσεις Υποβολής Ενδιαφέροντος, με την αξιολόγηση 44 προτάσεων, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 31.

Επτά αιτήσεις για χορηγία έχουν υποβληθεί, οι οποίες αντιστοιχούν στη δημιουργία 125 φοιτητικών δωματίων. Από αυτές, πέντε Συμφωνίες Δημόσιας Χρηματοδότησης έχουν ήδη υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και το έργο των 13 δωματίων.

Χαρακτηρίζοντας το κέντρο της Λευκωσίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η εντός των τειχών πόλη με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της, «έναν πολύτιμο θησαυρό για όλους μας», ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε στην εκδήλωση με τίτλο «Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας: Το σύγχρονο lifestyle και οι επενδυτικές προοπτικές», ότι το κράτος και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί και εφαρμόζει ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, με στόχο την ανάδειξη και αναζωογόνηση της περιοχής, την κοινωνικό-οικονομική ενίσχυση, τη βελτιστοποίηση των υποδομών, την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της εμπειρίας επίσκεψης.

Νωρίτερα, ο Υπουργός, παρουσίασε τους τρεις βασικούς πυλώνες στους οποίους εστιάζει η στρατηγική για πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο του οποίο αποκαθίστανται έργα και συντηρούνται ιστορικά κτήρια και μνημεία, για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιά και διατήρηση της αυθεντικότητας της περιοχής.

«Μέσω της αναβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος, συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Ο δεύτερος πυλώνας αναφέρεται στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω προσέλκυσης υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων για περαιτέρω δραστηριοποίηση στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης.

Ο τρίτος πυλώνας προωθεί την κοινωνική ενίσχυση, καθώς, όπως τόνισε «στοχεύουμε στη συγκράτηση του γηγενούς πληθυσμού και την προσέλκυση νέου, προσφέροντας στους κατοίκους ποιοτικούς χώρους διαμονής, απασχόλησης, αναψυχής και δραστηριότητας».

Στο πλαίσιο των ενεργειών για επίτευξη των στόχων που τίθενται στους τρεις αυτούς πυλώνες, εφαρμόζεται σειρά Σχεδίων και μέτρων υπό την ομπρέλα ενός ειδικού Σχέδιο Δράσης με στόχευση συγκεκριμένα στην κοινωνική και οικονομική αναβίωση της εντός των τειχών περιοχής της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, στο Σχέδιο Δράσης συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις όπως:

  • Η μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου της Φανερωμένης για στέγαση του Αρχιτεκτονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κύπρου, και η ανακαίνισή του μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  • Η εφαρμογή κυκλοφοριακών διευκολύνσεων για βιώσιμη αστική κινητικότητα.
  • Η εφαρμογή πολεοδομικών και οικονομικών κινήτρων.
  • Το Σχέδιο Χορηγιών για Απόκτηση Ιδιόκτητης Κατοικίας.
  • Το Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας.
  • Η δημιουργία φοιτητικών εστιών/δωματίων με χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία 380 φοιτητικών δωματίων με ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω Σχεδίου Χορηγιών, και η δημιουργία 70 φοιτητικών δωματίων από τον Δήμο Λευκωσίας, με αγορά κτηρίων και διαμόρφωσή τους ως φοιτητικές εστίες.

Στο Σχέδιο Δράσης για την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας περιλαμβάνεται, επίσης, το νέο τετραετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης και Αναβίωσης Περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της πολιτιστικής υποδομής, την παροχή δημόσιων και κοινωφελών υπηρεσιών, καθώς και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της πρωτοβουλίας του ιδιωτικού τομέα στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Πράσινη Γραμμή.

Επιπλέον, το κράτος, δηλώνει ο αρμόδιος Υπουργός, υποστηρίζει και προωθεί την αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των διατηρητέων οικοδομών μέσω γενναιόδωρων χρηματοδοτικών και άλλων κινήτρων.

Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι για την εντός των τειχών Λευκωσία, μέχρι το τέλος του 2026, είναι σε ισχύ ειδικά επιπλέον κίνητρα και ρυθμίσεις όπως αύξηση του μέγιστου χαρισμένου συντελεστή για διατηρητέες οικοδομές από 50% σε 70%, καθώς και αύξηση κατά 0,40:1 του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης για όλες τις διατηρητέες οικοδομές, προς μεταφορά σε περιοχές δέκτες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόνισε, επίσης, πως για την επιτυχία των όποιων πολιτικών και ενεργειών, απαιτείται «συνεργασία και συντονισμός μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα».

Η ομιλία του Υπουργού ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες προς την Cyfield για την προσήλωσή της στην ανάπτυξη του τόπου. «Κράτος, Τοπικές Αρχές και ο Όμιλος Cyfield έχουμε κοινούς στόχους και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με αφοσίωση.

Η πρωτεύουσα της χώρας μας αξίζει της προσοχής μας και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά, για να καταστεί ένα φωτεινό παράδειγμα συνύπαρξης του ιστορικού παρελθόντος και του μέλλοντος της προόδου και της ευημερίας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο
Χ. Προύντζος: Σπουδαίες επενδύσεις στο κέντρο άλλαξαν το πρόσωπο της Λευκωσίας-Επανέρχεται με φόρα και δύναμη
Κ. Γιωρκάτζης: Προσέλκυση επιχειρήσεων με πράσινα και προσβάσιμα έργα στη Λευκωσία
Δέσποινα Χρυσοχού: Έδρα των διαχρονικών επενδύσεων το κέντρο της Λευκωσίας
Γιώργος Χρυσοχός: Πέραν των 246 εκατ. ευρώ η επένδυση της Cyfield στη Λευκωσία μέχρι το 2026
Κτήρια προς ενοικίαση στο κέντρο της Λεμεσού ζητά το ΤΕΠΑΚ
Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω... ΕΟΑ-Ετήσια αύξηση 150%
Επενδυτική ευκαιρία με μεγάλο γωνιακό οικόπεδο στον Δήμο Λεμεσού από την Altamira Real Estate
Οι τάσεις στην αγορά ακινήτων της Λευκωσίας...Ποιο όροφο επιλέγουν οι αγοραστές διαμερισμάτων
Το οδικό δίκτυο και πού βρίσκεται η μαρίνα της Πάφου-Συνάντηση εμπειρογνωμόνων του ΕΒΕ με Τμήμα Περιβάλλοντος