Powered by

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο

Στο 2,2% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τόσο στην Κύπρο όσο και στον μέσο όρο της ευρωζώνης τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024 (από 2,4% στην Κύπρο και 2,6% στην ευρωζώνη), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. Παράλληλα, στην Ε.Ε. ο ετήσιος δείκτης του πληθωρισμού μειώθηκε στο 2,4% τον Αύγουστο σε σχέση με 2,8% τον Ιούλιο.

Μείωση σημειώθηκε και σε σχέση με τον πληθωρισμού τον Αύγουστο του 2023, από 3,1% στην Κύπρο, 5,2% στην ευρωζώνη και 5,9 στην Ε.Ε.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2024 στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (1,1% και στις δύο χώρες)

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%).

Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.

Τον Αύγουστο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης είχαν οι υπηρεσίες (+1,88 εκατοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 π.μ.) και την ενέργεια (-0,29 π.μ.).

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία