Powered by

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο για έκτο συνεχόμενο μήνα, αλλά αφαίρεσε τη ρητή αναφορά ότι θα αυστηροποιήσει περαιτέρω τη στάση της.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν, διατήρησε το επιτόκιο ρεπό μίας εβδομάδας στο 50% την Πέμπτη, μια απόφαση που ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

«Τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε περίπτωση που προβλέπεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση του πληθωρισμού», ανέφερε το MPC σε δήλωση που συνόδευε την απόφαση. Η προηγούμενη καθοδήγηση είχε δεσμευτεί ρητά για περαιτέρω σύσφιξη, αν χρειαστεί.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο, αλλά παραμένει κατά τι πάνω από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους, που είναι 38%.

Οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Οι μηνιαίες αυξήσεις των τιμών ήταν πρόσφατα ισχυρές λόγω της επίμονης πίεσης στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Μια άλλη βασική προϋπόθεση – οι προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό – παραμένει πολύ πάνω από τις προβλέψεις των φορέων χάραξης πολιτικής για το επόμενο έτος.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Υπεραμύνεται της συμφωνίας με ΗΠΑ η Ε.Ε., διχασμένες για το αποτέλεσμα πρωτεύουσες και επιχειρήσεις
Δημοσιονομικό κενό €172 δισ. για την περίοδο 2027-2029 στη Γερμανία
Βλέπει πολύ σκληρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία από την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η Μόσχα
Η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ...«Όσοι περιμένουν τυφώνα, είναι ευγνώμονες με την καταιγίδα»
Στα 4 δισ. ευρώ το κέρδος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ε.Ε. από το εμπορικό deal με τις ΗΠΑ
H δεύτερη ανάγνωση του deal ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Πώς αποτιμούν Deutsche Bank, UniCredit, Berenberg και UBS
Ο χρυσός σταθεροποιείται μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Κοντά στα $3.340 η ουγγιά
Η πρώτη αντίδραση των αγορών στη συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.
Μπενζαμέν Αντάντ: Ανισοβαρής η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Ε.Ε.-Θα προσφέρει προσωρινή σταθερότητα
Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Ισορροπημένοι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού στην ευρωζώνη