Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024

Το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου (ΚΕΠΑ) καλεί επαγγελματίες από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους να συμμετάσχουν ως εμπειρογνώμονες στις Επιτροπές Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διαγωνισμού (ΕΣΑΔ) για τον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024.

Ο Διαγωνισμός, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, θα λάβει χώρα από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο Διαγωνισμός περιλαμβάνει επιμέρους διαγωνισμούς σε ποικιλία ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων, Γραφικές Τέχνες, Σχεδιασμός Μόδας, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Ιστότοπου (Web Development), Μηχανολογικός Σχεδιασμός (CAD), Υδραυλικά και Κεντρικές Θερμάνσεις, Κομμωτική, Τραπεζοκομία, Επιχειρηματικότητα και Επιχειρηματική Ανάπτυξη. Δείτε όλες τις προτεινόμενες ειδικότητες εδώ.

O Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus είναι βασισμένος στο πρότυπο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Euroskills, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό WorldSkills Εurope (WSE) και αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη διοργάνωση στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη που απευθύνεται σε νέους και νέες μέχρι 25 ετών.

Ο Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες να αναδείξουν τις δεξιότητές τους, διεκδικώντας μια θέση για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Euroskills, που θα διεξαχθεί στο Herning της Δανίας μεταξύ 9 και 13 Σεπτεμβρίου 2025.

Στόχος του Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων και της συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό είναι η αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης, η προσέλκυση νέων στα τεχνικά επαγγέλματα και η ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας στην Κύπρο. .

Καθήκοντα εμπειρογνωμόνων

Οι εμπειρογνώμονες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη επιτυχή πραγματοποίηση του διαγωνισμού, καθώς, με τη συμμετοχή τους σε Επιτροπές Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των επιμέρους Διαγωνισμών (ΕΣΑΔ) έχουν την ευθύνη για τη σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιολόγηση του εξεταστικού δοκιμίου, το οποίο αποτελεί τον βασικό μηχανισμό αξιολόγησης των υποψηφίων σε κάθε ειδικότητα.

Το εξεταστικό δοκίμιο, διάρκειας 14 έως 18 ωρών, διαμορφώνεται σύμφωνα με τις Τεχνικές Περιγραφές του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Euroskills και τα Επαγγελματικά Πρότυπα που αναπτύσσονται από τον διεθνή οργανισμό WorldSkills, αντικατοπτρίζοντας τις καλύτερες πρακτικές σε κάθε τομέα. Το ΚΕΠΑ παρέχει σε όλους/όλες τους/τις ενδιαφερόμενους/ενδιαφερόμενες πρόσβαση στις Τεχνικές περιγραφές και εξεταστικά δοκίμια προηγούμενων Διαγωνισμών εδώ.

Ένας/Μία Εμπειρογνώμονας για κάθε ειδικότητα, που επιλέγεται συνήθως από τα μέλη της ΕΣΑΔ, θα αναλάβει τη γενική ευθύνη για το πρόγραμμα προετοιμασίας των υποψήφιων διαγωνιζομένων της κυπριακής αποστολής στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Euroskills 2025 και θα συμμετέχει στην αποστολή.

Κριτήρια επιλογής

Για ένταξη στην ΕΣΑΔ, απαιτείται Πτυχίο ή Δίπλωμα στην ειδικότητα και πενταετής τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία στην ειδικότητα ή δεκαετής εμπειρία στην ειδικότητα χωρίς σχετικό Πτυχίο ή Δίπλωμα. Δείτε εδώ τον Οδηγό του Διαγωνισμού, όπου περιγράφονται αναλυτικά τα καθήκοντα και απαιτούμενα προσόντα των εμπειρογνωμόνων.

Το ΚΕΠΑ προσφέρει κατ' αποκοπή αποζημίωση ύψους 800 ευρώ στους/στις εμπειρογνώμονες που θα συμμετάσχουν, με εξαίρεση τους δημόσιους υπαλλήλους. Η επιλογή των εμπειρογνωμόνων θα γίνει με βάση την εμπειρία και τις δεξιότητές τους, με στόχο τη δημιουργία ισορροπημένων Επιτροπών που θα καλύπτουν όλες τις ενότητες των Επαγγελματικών Προτύπων. Οι αμοιβές των εμπειρογνωμόνων και το επίδομα κατάρτισης για τους εκπαιδευόμενους στο πρόγραμμα προετοιμασίας υπόκεινται στην έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. Πριν τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής, οι αμοιβές θα επιβεβαιωθούν.

Με το πιο πάνω κάλεσμα, το ΚΕΠΑ αποσκοπεί στη συγκέντρωση των καλύτερων επαγγελματιών που θα συμβάλουν στην επιτυχία του Διαγωνισμού και στην αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Κύπρο.

Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους το συντομότερο δυνατό και, σε κάθε περίπτωση, όχι αργότερα από τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, προκειμένου να ενισχύσουν το μέλλον της νέας γενιάς επαγγελματιών.

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.skillscyprus.gov.cy

Δειτε Επισης

To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού