Επιτυχής η πρώτη άσκηση κυβερνοασφάλειας-Σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας της Κύπρου, με την ονομασία CyberCyprus 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, αναφέρει το Γραφείο του Επιτρόπου Επικοινωνιών – Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, σημειώνοντας πως αποτέλεσε ένα «σημαντικό ορόσημο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της Κύπρου απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες κυβερνοαπειλές».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ υποστηρίχθηκε πλήρως από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), μέσω του προγράμματος Support Action της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άσκηση "CyberCyprus 2024: Ενίσχυση της Εθνικών Ικανοτήτων Κυβερνοασφάλειας" είχε ως βασικό στόχο την προσομοίωση κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των μεταφορών, προστίθεται. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σε πραγματικό χρόνο, επιδιώκοντας την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων, ημικρατικών και ιδιωτικών φορέων, καθώς και την αποτελεσματική δοκιμή των διαδικασιών τους.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, συνεχίζει η ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν οι αντιδράσεις σε συμβάντα που σχετίζονταν με την επικοινωνία, τη διαχείριση κρίσεων και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των οργανισμών, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία τους σε καταστάσεις κρίσης.

Η άσκηση επικεντρώθηκε σε τέσσερις βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος ήταν η βελτίωση της Κατανόησης των Απειλών Λυτρισμικού (Ransomware), όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν σε βάθος τις απειλές τύπου ransomware, αυξάνοντας την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να αντιδρούν άμεσα σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Επίσης στόχευε στην ενίσχυση της Διαδικασίας Αντιμετώπισης Περιστατικών στον Κυβερνοχώρο, όπου κατά τη διάρκεια της άσκησης, δοκιμάστηκαν οι διαδικασίες για τη διαχείριση κρίσεων και περιστατικών στον κυβερνοχώρο, με στόχο τη βελτίωση των επιχειρησιακών τυποποιημένων διαδικασιών.

Τρίτος στόχος ήταν η ενίσχυση της Συνεργασίας Μεταξύ Οργανισμών, όπου η άσκηση ανέδειξε και έδωσε έμφαση στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, καθώς η κυβερνοασφάλεια απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους τομείς.

Ακόμη, στόχευε στην αξιολόγηση της Ανάγκης για Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κυβερνοκρίσεων, όπου μέσω της άσκησης, αναγνωρίστηκε η ανάγκη για ένα βελτιωμένο Εθνικό Σχέδιο, το οποίο θα συντονίζει την εθνική αντίδραση σε κυβερνοαπειλές μεγάλης κλίμακας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η CyberCyprus 2024 θέτει ισχυρά θεμέλια για τη συνεχή εξέλιξη των διαδικασιών και ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας στην Κύπρο.

Η επιτυχία της άσκησης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ετοιμότητα των συμμετεχόντων οργανισμών, ενώ τα διδάγματα που αποκομίστηκαν θα αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των ικανοτήτων διαχείρισης μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων. Οι προτάσεις και οι βελτιώσεις που προέκυψαν από την αξιολόγηση της άσκησης θα ενσωματωθούν σε μελλοντικές πρωτοβουλίες και στρατηγικά σχέδια, με κύριο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Δειτε Επισης

Ενισχύουν τις σχέσεις τους στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας Κύπρος και Ιαπωνία-Μνημόνιο συνεργασίας
Ανοίγει η πόρτα του ΧΑ για νέες εισαγωγές εταιρειών πληροφορικής-Το «ράλι» εσόδων του εξαμήνου
Ιστορικές διακρίσεις για την Κύπρο στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Πληροφορικής 2024
Google: Γιατί επενδύει ένα δις δολάρια στην Ταϊλάνδη
Νέες λύσεις για θωράκιση της κυβερνοασφάλειας στο 4ο Cyber Security Conference (video)
Υφυπουργείο Καινοτομίας: Κυβερνοεπιθέσεις κατά 78% των κυπριακών επιχειρήσεων
27η παγκοσμίως στο Global Innovation Index 2024 η Κύπρος-«Σε σταθερή πορεία προόδου και εκσυγχρονισμού»
Με ποια κριτήρια επιλέγουν παροχέα κινητής τηλεφωνίας οι καταναλωτές στην Κύπρο-Το επίπεδο ικανοποίησης
IBM-UNDP: Νέα εργαλεία για πρόβλεψη της πρόσβασης στην ενέργεια και τη μοντελοποίηση της ενεργειακής ισότητας
Τεχνητή νοημοσύνη: Πόσοι ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους