Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού

Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση ενισχύει την ικανότητα των πολιτών να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα χρήματά τους και να λαμβάνουν συνετές αποφάσεις σχετικά με τις οικονομικές τους δραστηριότητες. Η ουσιαστική προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στη χώρα μας αποτελεί διαχρονικό στρατηγικό στόχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ). Θέση της Επιτροπής, την οποία υποστηρίζει συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια, είναι ότι η χρηματοοικονομική επιμόρφωση πρέπει να αποτελέσει μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος στον κοινό κορμό μαθημάτων.

Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για εισαγωγή, από τη νέα σχολική χρονιά, παρεμβατικού προγράμματος χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης στην Γ’ Γυμνασίου, αποτελεί ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα. Η ΕΚΚ συγχαίρει την Υπουργό Παιδείας για αυτή την απόφαση και κυρίως για την πρόθεση το πρόγραμμα να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια σε μονόωρο μάθημα που θα ενταχθεί κανονικά στο σχολικό πρόγραμμα.

Είναι κεφαλαιώδους σημασίας τα παιδιά να κατανοούν βασικές αρχές και λειτουργίες που έχουν σχέση με τη διαχείριση του χρήματος. Για παράδειγμα, να καταρτίζουν έναν απλό προϋπολογισμό με τα έξοδα και τα έσοδά τους, να υπολογίζουν πόσα πρέπει να αποταμιεύουν για να αγοράσουν κάτι που επιθυμούν και γιατί είναι σημαντικό να διατηρούν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για να μπορούν να καλύψουν απρόβλεπτα έξοδα.

Πρέπει επίσης οι νέοι να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν επενδυτικούς κινδύνους κυρίως στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα οποία είναι τόσο εξοικειωμένοι. Η δημιουργία νέων πολύπλοκων χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, απόρροια και της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και των γοργών ρυθμών με τους οποίους κινούνται και μεταβάλλονται οι κεφαλαιαγορές, καθιστά την χρηματοοικονομική επιμόρφωση από νεαρή ηλικία επιβεβλημένη.

Το ενδιαφέρον από πλευράς των νέων υπάρχει. Στο πλαίσιο ενημερωτικών διαλέξεων που οργανώσαμε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Κύπρο, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος 2024 (Global Money Week-GMW2024), διαπιστώσαμε την ενθουσιώδη ανταπόκριση των παιδιών, τα οποία συμμετείχαν ενεργά, υποβάλλοντας ερωτήσεις και καταθέτοντας απόψεις.

Προφανώς η χρηματοοικονομική επιμόρφωση δεν εξαντλείται στην εισαγωγή μαθήματος στη μέση εκπαίδευση. Η ανάγκη για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού αναδεικνύεται συστηματικά από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, ενώ έρευνες που διενήργησε η ΕΚΚ καθώς και άλλοι φορείς, κατέδειξαν χαμηλά επίπεδα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού ανάμεσα στο γενικό πληθυσμό της χώρας μας.

Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα αφορούν γενικά το κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μεταξύ άλλων, η ΕΚΚ διατηρεί διαδικτυακή Πύλη Χρηματοοικονομικής Επιμόρφωσης στην επίσημη ιστοσελίδα της, την οποία εμπλουτίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με επιμορφωτικό υλικό σε απλή και κατανοητή γλώσσα (οδηγούς επενδυτών, άρθρα, εύχρηστες και πρακτικές συμβουλές, προειδοποιήσεις, εγχειρίδια κ.ά.). Εκεί βρίσκεται επίσης αναρτημένο το διαδικτυακό κουίζ επενδυτικών γνώσεων της ΕΚΚ, το οποίο αποτελεί ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό εργαλείο όπου το κοινό μπορεί να αξιολογήσει τις γνώσεις του και παράλληλα να επιμορφωθεί.

Η ΕΚΚ συμμετείχε στις εργασίες για τον σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και συνδράμει μαζί με τους άλλους φορείς και Αρχές για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής στο πλαίσιο της Επιτροπής που θεσμοθετήθηκε για τον σκοπό αυτό (ΚΕΧΑΠ). Διενεργεί δικές της εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τρέχοντα θέματα για τα οποία πιστεύει ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες και οι επενδυτές.

Επίσης, συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς εκστρατείες ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης του κοινού, όπως είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος που διοργανώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς. Στη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή (7-14 Οκτωβρίου) η ΕΚΚ προτίθεται να επικεντρώσει τις δράσεις της στην αναγκαιότητα έγκαιρης χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης των παιδιών και των εφήβων και στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

CySEC FL Initiatives infographic GREEK

Για να διευρύνει το τμήμα του πληθυσμού στο οποίο φτάνουν τα μηνύματά της, η ΕΚΚ πραγματοποιεί ομιλίες και παρουσιάσεις σε συνέδρια, σεμινάρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με θέμα την επιμόρφωση του κοινού, ενώ συμμετέχει ή διοργανώνει εκδηλώσεις όπου αναδεικνύει την ανάγκη ενδυνάμωσης του κοινού σε θέματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Περαιτέρω, με σκοπό την απόκτηση ή εμβάθυνση των γνώσεων των φοιτητών και φοιτητριών και την ενθάρρυνση της ακαδημαϊκής έρευνας σε θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και το έργο της, η ΕΚΚ διενεργεί φοιτητικό διαγωνισμό και βραβεύει ετησίως δύο φοιτητές των πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Σε όλες τις εκστρατείες και δράσεις χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης, γίνεται προσπάθεια μέσω παρουσιάσεων στα ΜΜΕ, τα μηνύματα να φτάσουν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Παράλληλα, αξιοποιούνται πλήρως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την καλύτερη προώθηση και διάδοση των μηνυμάτων και την ενημέρωση των νέων και γενικά των ατόμων που επιλέγουν να ενημερώνονται διαδικτυακά.

Οι δράσεις και ενέργειες της ΕΚΚ στα θέματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και οι κοινές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει με άλλους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για χρηματοοικονομική επιμόρφωση, στοχεύουν στην προστασία των επενδυτών και την οικονομική ευημερία του κοινού γενικότερα.

Με τη σωστή εκπαίδευση και τη συνεχή πρόσβαση στη σχετική πληροφόρηση, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά πολιτών οι οποίοι θα είναι σε θέση να λαμβάνουν ορθές οικονομικές αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν τις πολλές προκλήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

*Λειτουργός Α στο Τμήμα Στρατηγικής, Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και υπεύθυνη για την Χρηματοοικονομική Επιμόρφωση του Κοινού.

Δειτε Επισης

To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού