Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού

Η Λεμεσός, κάποτε μια πολυσύχναστη πόλη με λιμάνι, βιώνει μια ραγδαία μεταμόρφωση. Ο ορίζοντάς της απλώνεται ψηλότερα, το επιχειρηματικό της κέντρο εξελίσσεται σε έναν προηγμένο τεχνολογικό κόμβο και η ευρύτερη πόλη γίνεται πόλος έλξης για διεθνή ταλέντα.

Αυτή η ανάπτυξη και η εισροή ποικιλομορφίας οδηγεί σε μια πολιτιστική εξέλιξη στη συμπρωτεύουσα, μετατρέποντάς την σε έναν κοσμοπολίτικο και προηγμένο προορισμό.

Από αποθήκη χαρουπιών σε κέντρο πολιτισμού

Τοποθετημένο σε μια παλιά αποθήκη χαρουπιών στην ιστορική περιοχή Τσιφλικούδια, το PSI Foundation βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης. Μέσα σε μόνο ένα χρόνο, το PSI έχει ήδη επηρεάσει βαθιά την καλλιτεχνική σκηνή και το πολιτιστικό τοπίο της Κύπρου.

Με μια σειρά καλά επιμελημένων εκθέσεων, στοχεύει να αμφισβητήσει τις συμβατικές έννοιες της τέχνης και της τεχνολογίας, σπρώχνοντας μπροστά την πολιτιστική εξέλιξη της Λεμεσού.

1

Όντας παλιά μια αποθήκη χαρουπιών, ο χώρος είναι επίσης πλούσιος σε ιστορία. Σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από έναν ντόπιο μηχανικό και αρχιτέκτονα και ολοκληρώθηκε το 1961. Η πρόσοψή της μοιάζει με ένα ανεστραμμένο Ψ, εξού και το όνομα PSI, και αντανακλάται στην απαστράπτουσα Μεσόγειο.

Στο εσωτερικό του, ο ευρύχωρος χώρος, που κάποτε γέμιζε με το γλυκό άρωμα των λοβών χαρουπιού, πάλλεται τώρα από την ενέργεια των εγκαταστάσεων σύγχρονης τέχνης μέσα από εκθέσεις που προκαλούν προβληματισμό και ενδιαφέροντα προγράμματα. Είναι ένας χώρος όπου πολλαπλές μορφές τέχνης και καλλιτέχνες έρχονται μαζί για να δημιουργήσουν συναρπαστικές εμπειρίες για τους επισκέπτες.

4

Το Ψ ως σημείο τέχνης

Η τρέχουσα έκθεση του PSI, «Casts of an Island 2024», υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νίκου Χρ. Παττίχη, συγκεντρώνει τα έργα πολλών Κυπρίων καλλιτεχνών σε μια εξερεύνηση των κινήτρων της δημιουργικότητάς τους. Με καλλιτέχνες όπως την Κυριακή Κώστα, τον Στέλιο Καλλινίκου, τον Φάνος Κυριακού και την Ελίνα Ιωάννου, η έκθεση διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες συνδέουν την τέχνη τους με την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα, φωτίζοντας θέματα του ανήκειν, της κριτικής σκέψης και του ρόλου της τέχνης στη διαδικασία δημιουργίας αναμνήσεων και επούλωσης.

000

Πέρα από την κύρια έκθεση, το PSI προσφέρει επίσης μια σειρά από διαδραστικές εμπειρίες. Από τον Οκτώβριο, το Exploring the Island, μέρος του Casts of an Island, προωθεί την έννοια της ανακάλυψης στη μάθηση με διαδραστικό τρόπο. Με ειδικά σχεδιασμένα σακίδια πλάτης, οι οικογένειες θα περιηγηθούν ανεξάρτητα στην έκθεση, θα διαβάσουν χάρτες, θα ακολουθήσουν οδηγίες για να λύσουν γρίφους και θα μάθουν για τα εκθέματα με διασκεδαστικό και εξερευνητικό τρόπο.

Η πρωτοβουλία καλεί τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο και την πρόσφατη ιστορία του νησιού μας. Μέσα από την τέχνη, τα παιδιά θα μπορέσουν να δημιουργήσουν νέους προβληματισμούς και να κατανοήσουν τις διαφορετικές ενότητες της έκθεσης καθώς και τους εννοιολογικούς διαλόγους μεταξύ των έργων.

Η τέχνη ως καταλύτης

Το PSI Foundation είναι ένας τόπος όπου οι έννοιες της τέχνης σμίγουν με αυτές της ζωής, η κουλτούρα συγχωνεύονται και νέες ιδέες και διαχρονικές συζητήσεις βρίσκουν κοινό έδαφος. Είτε είστε λάτρης της τέχνης είτε απλά περίεργος, το PSI είναι ένας χώρος που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που προκαλεί τις προοπτικές σας και πυροδοτεί νέους τρόπους να βλέπετε τον κόσμο.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας

Επισκεφθείτε αυτόν τον πολιτιστικό χώρο και ζήστε μια μοναδική εμπειρία.

→ Για δωρεάν ξεναγήσεις, κλείστε τη θέση σας εδώ.

Μια προσεκτικά επιμελημένη επιλογή αναμνηστικών σας δίνει επίσης την ευκαιρία να πάρετε ένα κομμάτι της εμπειρίας στο σπίτι σας, επεκτείνοντας περαιτέρω την εμβέλεια και τον αντίκτυπο του ιδρύματος.

Merch 1

Merch 2

Δειτε Επισης

K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο
Γιώργος Χρυσοχός: Πέραν των 246 εκατ. ευρώ η επένδυση της Cyfield στη Λευκωσία μέχρι το 2026
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Μόνο με κάρτα θα μπαίνουν και θα παίζουν οι παίκτες στα καζίνο της Κύπρου από το 2025-Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους