Powered by

Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων

Την απόφαση να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε μείωση 50 μονάδων βάσης, εξήγησε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed.

Όπως είπε, «η υπομονετική προσέγγισή μας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους απέφερε καρπούς. Ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ πιο κοντά στον στόχο μας και πιστεύουμε περισσότερο ότι κινείται με βιώσιμο ρυθμό προς το 2%».

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) τον οποίο προτιμά η Fed για να δει την πορεία του πληθωρισμού, πλησίασε περισσότερο τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα, έχοντας διαμορφωθεί στο 2,5% τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία για τον Αύγουστο δεν θα δημοσιευτούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο σημείωσε ότι θα δείξουν με βάση τον PCE ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε σε ποσοστό 2,2% τον Αύγουστο.

Αγορά εργασίας και οικονομία

Αναφορικά με την αγορά εργασίας των ΗΠΑ σημείωσε ότι βρίσκεται επί του παρόντος «αρκετά κοντά» στη μέγιστη δυνατότητά της, αλλά επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είχε ενδείξεις ότι η αύξηση της απασχόλησης έχει μειώσει ρυθμούς.

«Σαφώς οι νέες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την οικονομία των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι είναι «σε καλή κατάσταση, αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς και ο πληθωρισμός πέφτει».

Ο στόχος της Fed

Στόχος της Fed τώρα είναι να διατηρήσει σταθερό τον πληθωρισμό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα ποσοστά ανεργίας δεν θα είναι υψηλότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed.

«Προσπαθούμε να επιτύχουμε μια κατάσταση όπου θα αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών χωρίς την επώδυνη αύξηση της ανεργίας», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Ο Πάουελ πρόσθεσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης της Fed ως ένδειξη της «ισχυρής δέσμευσής της» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Δεν θα επιστρέψουμε» στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δεν αναμένει να επιστρέψει η εποχή του φθηνού χρήματος.

«Διαισθητικά, οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι πιθανώς δεν επιστρέφουμε σε εκείνη την εποχή όπου υπήρχαν τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονταν με αρνητικά επιτόκια και μακροπρόθεσμα ομόλογα που διαπραγματεύονταν με αρνητικά επιτόκια», είπε.

«Η δική μου αίσθηση είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε σε αυτό», πρόσθεσε ο Πάουελ.

Οι επόμενες αποφάσεις

Παράλληλα τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα λάβει επικείμενες αποφάσεις για τα επιτόκια σε βάση συνεδρίασης.

«Μπορούμε να μειώσουμε πιο γρήγορα εάν αυτό καταστεί σκόπιμο, μπορούμε να μειώσουμε πιο αργά, μπορούμε να σταματήσουμε τις μειώσεις σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο», είπε ο Πάουελ.

Εκτός από τη σημερινή μείωση, η επιτροπή υπέδειξε μέσω του «dot plot» της το ισοδύναμο της μείωσης κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, κοντά στην τιμολόγηση της αγοράς. Ο πίνακας των προσδοκιών των επιμέρους αξιωματούχων υποδείκνυε άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα περικοπών έως το τέλος του 2025 και μισή μονάδα το 2026. Συνολικά, το dot plot δείχνει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2024, η Fed αναμένεται να κάνει ακόμη δύο συνεδριάσεις, μία στις 6-7 Νοεμβρίου και μία στις 17-18 Δεκεμβρίου.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα