Πετρέλαιο: Μικρή πτώση στις τιμές του αργού έφερε η μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έκλεισαν ελαφρώς χαμηλότερα την Τετάρτη (18/9), διακόπτοντας ένα διήμερο κερδοφόρο σερί, ακόμη και μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, μια κίνηση έκπληξη για πολλούς που δεν το περίμεναν. Αν και οι τιμές ανέκτησαν τις απώλειες νωρίτερα στη συνεδρίαση, η αντίδραση στην αγορά πετρελαίου ήταν υποτονική.

«Μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης είναι ελαφρώς υποστηρικτική για την αγορά πετρελαίου, καθώς μεταφράζεται σε ένα ασθενέστερο δολάριο και ισχυρότερες τιμές για τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια», δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Ακολουθούν οι τιμές κλεισίματος της Τετάρτης για το αργό πετρέλαιο:

  • West Texas Intermediate συμβόλαιο Οκτωβρίου: 70,91 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 28 σεντς ή 0,39%. Μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περίπου 1%.
  • Brent συμβόλαιο Νοεμβρίου: 73,65 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 5 σεντς ή 0,07%. Μέχρι σήμερα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει υποχωρήσει περίπου 4%.

Ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στην Kpler, δήλωσε στο cnbc ότι το ράλι του πετρελαίου στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε σε μεγάλο βαθμό ήδη προεξοφλήσει τη μείωση των επιτοκίων. «Ως εκ τούτου, η αντίδραση μπορεί να είναι συγκρατημένη», δήλωσε ο Smith.

Η αγορά πετρελαίου έχει ταρακουνηθεί αυτόν τον μήνα από τις ανησυχίες για μια αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Το αμερικανικό αργό και το παγκόσμιο κριτήριο αναφοράς Brent έχουν υποχωρήσει περίπου 13% το τρίτο τρίμηνο.

Η κατανάλωση στην Κίνα επιβραδύνεται, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται κατακόρυφα στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή τον Δεκέμβριο, καθώς η παραγωγή στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα παραμένει ισχυρή.

«Δεν περιμένουμε πυροτεχνήματα στον ουρανό μετά τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed», δήλωσε ο Manish Raj, διευθύνων σύμβουλος της Velandera Energy Partners.

«Η δράση της Fed είναι απίθανο να δώσει ξαφνικά ώθηση στη ζήτηση, η οποία κατά τα άλλα είναι ήπια», δήλωσε ο Raj. «Κανείς δεν θα χτυπήσει τα βενζινάδικα μόνο και μόνο επειδή η Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια σήμερα».

Τα αμερικανικά εμπορικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακώνονται και πάλι στη Μέση Ανατολή, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ βρίσκεται στον ορίζοντα. Εκατοντάδες βομβητές εξερράγησαν την Τρίτη στον Λίβανο σε μια επίθεση με στόχο μέλη της πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ.

Δειτε Επισης

K. Iωάννου: Φοιτητικά δωμάτια στο κέντρο της Λευκωσίας-Παραδίδονται τα πρώτα 13 τον Νοέμβριο
Γιώργος Χρυσοχός: Πέραν των 246 εκατ. ευρώ η επένδυση της Cyfield στη Λευκωσία μέχρι το 2026
EKCO Maximum Power: Επεκτείνεται στη Μάλτα μέσω στρατηγικής συνεργασίας με την EVPoint
Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Μόνο με κάρτα θα μπαίνουν και θα παίζουν οι παίκτες στα καζίνο της Κύπρου από το 2025-Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο Ανδρέας Πέτσας νέος CEO της Eurobank Κύπρου
Πετρέλαιο: Μικρή πτώση στις τιμές του αργού έφερε η μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για GSI στον απόηχο της απόφασης του Υπουργικού
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν