Powered by

Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις αγοράς και επενδυτών η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε τη Τετάρτη τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Κίνηση που εδώ και καιρό αναμενόταν και αποτελεί την πρώτη μείωση των επιτοκίων της, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια και μάλιστα κάνωντας την έκπληξη προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα βάσης.

Tο βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ είχε μείνει στάσιμο σε εύρος 5,25% έως 5,5% από τον Ιούλιο του 2023 και ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 20 και πλέον ετών. Με τη σημερινή απόφαση μειώνει πλέον το επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 4,75%-5%. Ενώ το επιτόκιο καθορίζει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, διαχέεται σε πολλαπλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, τα δάνεια αυτοκινήτων και οι πιστωτικές κάρτες.

Να σημειωθεί ότι οι αγορές θεωρούν ότι η Fed έχει καθυστερήσει πολύ να χαλαρώσει την νομισματική πολιτική της και ότι θα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα στη μείωσή τους για να αποτρέψει τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και να διασφαλίσει την ομαλή προσγείωσής της.

Μείωση ακόμα 2% μέχρι τέλος του 2026

Με τη σημερινή απόφαση όμως επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς που είχαν πρόσφατα μετατοπιστεί από την προοπτική για μείωση κατά το ήμισυ αυτού του μεγέθους. Εκτός από τις έκτακτες μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του Covid, η τελευταία φορά που η FOMC μείωσε κατά μισή μονάδα ήταν το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Εκτός από αυτή τη μείωση, η επιτροπή υπέδειξε μέσω του «dot plot» της το ισοδύναμο της μείωσης κατά 50 ακόμη μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, κοντά στην τιμολόγηση της αγοράς. Ο πίνακας των προσδοκιών των επιμέρους αξιωματούχων υποδείκνυε άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα περικοπών έως το τέλος του 2025 και μισή μονάδα το 2026. Συνολικά, το dot plot δείχνει ότι το επιτόκιο αναφοράς θα μειωθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πέραν της απόφασης της Τετάρτης.

Με ψήφους 11-1 η απόφαση

«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου σε ισορροπία», αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση.

Η απόφαση για χαλάρωση ελήφθη «υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων». Η ψηφοφορία της FOMC έγινε με ψήφους 11-1, με τη Διοικητή Μισέλ Μπόουμαν να διαφωνεί να καταψηφίζει και να προείνει μια απόφαση για μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Αξιολογώντας την κατάσταση της οικονομίας, η επιτροπή έκρινε ότι «η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει κινηθεί ανοδικά, αλλά παραμένει χαμηλό». Οι αξιωματούχοι της FOMC αύξησαν το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας φέτος στο 4,4%, από το 4% που προέβλεπε η τελευταία ενημέρωση τον Ιούνιο, και μείωσαν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% προηγουμένως. Όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, η επιτροπή μείωσε την πρόβλεψή της στο 2,6%, μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο.

Η επιτροπή αναμένει ότι το μακροχρόνιο ουδέτερο επιτόκιο θα είναι γύρω στο 2,9%, ένα επίπεδο που έχει διολισθήσει υψηλότερα καθώς η Fed αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

Η απόφαση έρχεται παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες φαίνονται αρκετά σταθεροί.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξάνεται σταθερά και η Atlanta Fed παρακολουθεί ανάπτυξη 3% το τρίτο τρίμηνο με βάση τη συνεχιζόμενη ισχύ των καταναλωτικών δαπανών. Επιπλέον, η Fed επέλεξε να μειώσει, παρόλο που οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%. Η προτιμώμενη μέτρηση της Fed δείχνει ότι ο πληθωρισμός τρέχει γύρω στο 2,5%, αρκετά κάτω από την κορύφωσή του, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από ό,τι θα ήθελαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Fed

Οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί αλλά παραμένει χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς τον στόχο της Fed για το 2%, αλλά παραμένει κάπως αυξημένος, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Fed, όπως συμπληρώνει στην ανακοίνωση επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και πληθωρισμό στο ποσοστό του 2% μακροπρόθεσμα, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου ισορροπημένοι. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Fed παρακολουθεί με προσοχή τους κινδύνους και για τις δύο πλευρές της διπλής εντολής της.

Υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων, σημειώνει η ανακοίνωση η Fed αποφάσισε να μειώσει το εύρος – στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 1/2 ποσοστιαία μονάδα (σ.σ. 50 μονάδες βάσης) σε 4-3/4 (σ.σ. 4,75%) έως 5%. Κατά την εξέταση πρόσθετων προσαρμογών στο εύρος – στόχο του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Fed θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.

Η Fed θα συνεχίσει να μειώνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών. Η Fed δεσμεύεται σθεναρά να στηρίξει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπ’ όψιν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα