Στον αστερισμό της Eurobank με ηχηρή επικρότηση η Ελληνική-Ευοίωνο μέλλον με νέες προοπτικές και ευκαιρίες

Με τον πλέον ηχηρό τρόπο οι μέτοχοι της Ελληνικής επικρότησαν την μετάβασή της στην νέα εποχή που φέρει ως βασικό μέτοχό της ένα χρηματοπιστωτικό κολοσσό όπως είναι η Eurobank και σε μια εξέλιξη που διασφαλίζει κατά γενική ομολογία και καθολική παραδοχή ένα ευοίωνο μέλλον, με νέες προοπτικές και ευκαιρίες για την τράπεζα.

Η χθεσινή γενική συνέλευση σηματοδότησε επί της ουσίας και την τυπική έναρξη της Eurobank εποχής στην Ελληνική, καθότι έπειτα από την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου, ο εξ’ Ελλάδος τραπεζικός κολοσσός απέκτησε τον έλεγχο και σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, με όλους τους από μέρους του προτεινόμενους υποψηφίους να εκλέγονται πανηγυρικά.

Ουσιαστικά, η χθεσινή γενική συνέλευση άνοιξε και συνάμα έδειξε τον δρόμο για απρόσκοπτη υλοποίηση του οράματος και των μεγαλόπνοων σχεδιασμών βάσει των οποίων η Eurobank έλαβε την απόφαση να επενδύσει στην Ελληνική, σε μια κίνηση που όπως πολλάκις έχει λεχθεί, αποτέλεσε και αποτελεί σαφή ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο προς την ίδια την τράπεζα όσο και προς την κυπριακή οικονομία.

Οι πρώτες αποφάσεις…

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, το νεοκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο έπιασε άμεσα δουλειά και στην πρώτη του συνεδρία έπειτα από την γενική συνέλευση προχώρησε στην ανάδειξη-όπως άλλωστε αναμενόταν- του Μιχάλη Λουή(σ.σ. ο οποίος εξελέγη στο Δ.Σ. ως εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος) στη θέση του CEO της Ελληνικής, και με τον Πέτρο Χριστοδούλου να συνεχίζει στην προεδρία του Σώματος.

Ταυτοχρόνως, το Δ.Σ., στο οποίο παραμένουν ως δεύτερο εκτελεστικό μέλος ο Αντώνης Ρούβας και ως μη εκτελεστικό μέλος η Μιράντα Ξαφά, εξέλεξε ως αντιπρόεδρο τον Robert Anastassis Kyprianou, καθώς και τον Oliver Bernard Ellingham ως ανώτερο ανεξάρτητο σύμβουλο.

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο των ούτως ή άλλως αναμενόμενων μετακινήσεων στην διοικητική δομή της τράπεζας, ανακοινώθηκε η επιστροφή του μέχρι χθες μεταβατικού ανώτατου διευθυντή Αντώνη Ρούβα στα καθήκοντα του ανώτατου οικονομικού διευθυντή, καθώς και της επίσης μέχρι χθες μεταβατικής ανώτατης οικονομικής διευθύντριας Μαρίας Κελέση στα καθήκοντά της ως αρχιλογιστής της τράπεζας.

Παράλληλα, και στο πλαίσιο διαμόρφωσης της σύνθεσης των Επιτροπών του, το Δ.Σ. έλαβε απόφαση για κατάργηση της Επιτροπής Μετασχηματισμού, ενώ το σκηνικό σε σχέση με πιθανές ανακατατάξεις στα ανώτατα διευθυντικά δώματα της τράπεζας είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε μια καινούργια σελίδα

Η επόμενη μέρα της χθεσινής γενικής συνέλευσης βρίσκει την Ελληνική σε μια καινούργια σελίδα, όπου με την Eurobank ως βασικό μέτοχο ετοιμάζεται να αναπτύξει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα- ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων του επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου που ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια εφάρμοσε-δυναμική της, βαδίζοντας ανοδικά με ακόμη ταχύτερο και ασφαλή βηματισμό προς το μέλλον.

Σε μια βιώσιμη πορεία δηλαδή, έτσι όπως ευκρινώς την περιέγραψε αναφερόμενος στα νέα δεδομένα και στα οφέλη που δημιουργεί για την Ελληνική η ένταξή της στον όμιλο της Eurobank, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πέτρος Χριστοδούλου.

«Η εξέλιξη αυτή», είπε ο κ. Χριστοδούλου, «προσδίδει αξία στην τράπεζα και της διασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον, με νέες προοπτικές και ευκαιρίες. Αποκτά γερές ‘’πλάτες’’, πρόσβαση σε αναβαθμισμένα συστήματα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί σε ένα άκρως απαιτητικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον».

Για να υποδείξει επιπρόσθετα ότι «γυρίζουμε πια σελίδα ως μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό πέραν των €80 δις».

«Μίλησε» ο Moody’s

Τις αναφορές του Πέτρου Χριστοδούλου στο ευρύτερο πλαίσιο τους ήρθε να επιβεβαιώσει λίγες ώρες αργότερα ως αναντίλεκτη και εν πολλοίς υπάρχουσα πραγματικότητα ο Moody’s, ο οποίος δίνοντας συνέχεια στο ντόμινο αναβαθμίσεων του τελευταίου διαστήματος από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενδεικτικών της αναγνώρισης της οποίας τυγχάνει η ανοδική πορεία και η συνεχής μετεξέλιξη της τράπεζας, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελληνικής στο Baa2, από Baa3, θέτοντας ταυτόχρονα σε θετικές τις προοπτικές της τράπεζας.

Με αξιοπρόσεκτες και εξέχουσας σημασίας τις επισημάνεις του αμερικανικού οίκου ότι «οι θετικές προοπτικές της Ελληνικής Τράπεζας ευθυγραμμίζονται με τις θετικές προοπτικές της μητρικής Eurobank» και πως «η αναβάθμιση ενσωματώνει τον αντίκτυπο της εξαγοράς του 56% του μετοχικού κεφαλαίου από την Eurobank».

Αλλά και με την υπόδειξη ότι η Ελληνική Τράπεζα βραχυπρόθεσμα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωριστά από την Eurobank Κύπρου, τον Moody’s να τονίζει πως η εξαγορά της από την Eurobank δύναται να προσφέρει μια πιο «σαφή και εστιασμένη στρατηγική κατεύθυνση και μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως πρόσβαση σε τεχνογνωσία από τον όμιλο Eurobank και μεγαλύτερη ενσωμάτωση με αυτόν».

Κάτι που όπως σημειώνει, θα ωφελήσει την Ελληνική Τράπεζα σε τομείς όπως η εταιρική και ιδιωτική τραπεζική και η διαχείριση περιουσίας.

Δειτε Επισης

Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Μόνο με κάρτα θα μπαίνουν και θα παίζουν οι παίκτες στα καζίνο της Κύπρου από το 2025-Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο Ανδρέας Πέτσας νέος CEO της Eurobank Κύπρου
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν
Στον αστερισμό της Eurobank με ηχηρή επικρότηση η Ελληνική-Ευοίωνο μέλλον με νέες προοπτικές και ευκαιρίες
Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος