Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν

Με θετικό πρόσημο, αλλά έχοντας ακόμη ερωτηματικά ένεκα των διαφοροποιήσεων που επήλθαν επί των όσων μέχρι πρόσφατα ήταν ενημέροι ως προς το πλαίσιο επί την βάση του οποίου θα υλοποιηθεί το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, τοποθετούνται οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού, στον απόηχο της συμφωνίας που ενέκρινε την περασμένη Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Great Sea Interconnector ως ένα καλό βήμα, ενώ όσον αφορά πιθανή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, υπέδειξε πως σωστά η κυβέρνηση θα αξιολογήσει με τους τεχνοκράτες και ειδικούς της ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιάκκης, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το τελικό κόστος θα ξεπεράσει τις προβλεπόμενες δαπάνες του €1.94 δισ., για να σημειώσει πως εάν η Κύπρος αποφασίσει να είναι μέρος του έργου, είναι προτιμότερο να είναι και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του project, ώστε να βρίσκεται και στο τραπέζι της λήψης αποφάσεων.

Θετική η ΟΕΒ-Θα χρειαστεί να δοθούν και κάποιες εξηγήσεις

«Φαίνεται ότι η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου θα αποτελέσει παρελθόν, κάτι που είναι σημαντικό και το χαιρετίζουμε, περιμένοντας να δούμε περισσότερες λεπτομέρειες και την αξιολόγηση της ΡΑΕΚ μέσα στις επόμενες εβδομάδες» , ήταν η τοποθέτησή του προέδρου της ΟΕΒ, Αντώνη Αντωνίου, στο InBusinessNews.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Great Sea Interconnector ως ένα καλό βήμα.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, είναι νωρίς ακόμα για να γίνουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις, αφού-παρά τις συζητήσεις που είχε μέχρι σήμερα η ΟΕΒ με τους εμπλεκόμενους, προκύπτουν διαφοροποιήσεις για τις οποίες θα χρειαστεί να δοθούν και κάποιες εξηγήσεις από τον υπουργό Ενέργειας.

«Με τα όσα γνωρίζουμε φαίνεται ότι οι ανησυχίες του υπουργού Ενέργειας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσον αφορά το κόστος του έργου, έχουν διασκεδαστεί», πρόσθεσε, και σημείωσε ότι η ΟΕΒ είναι θετική.

Επιτόπιες επενδύσεις και παραγωγή

Παράλληλα, υπέδειξε ότι οι πυλώνες που έχει θέσει η Κομισιόν για τον ηλεκτρισμό είναι δύο.

Ο πρώτος αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση όλων των κρατών μελών-που φαίνεται να προχωρά-και ο δεύτερος ότι το κάθε κράτος μέλος είναι απαραίτητο να διατηρεί μια ισχυρή εσωτερική αυτάρκεια, για την οποία η ΟΕΒ έχει συζητήσει με τον υπουργό Ενέργειας και με τη ΡΑΕΚ, με σκοπό να καθοριστούν κάποιες δικλίδες ασφαλείας, μέχρι να επιτευχθεί η ομαλοποίηση της αγοράς και να προστατευτούν οι επιτόπιες επενδύσεις και η παραγωγή.

Μετοχικό κεφάλαιο

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι εφόσον το έργο είναι βιώσιμο και σημαντικό για το κράτος, η συμμετοχή του και στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου θα είναι μια θετική εξέλιξη, παρά το ότι ως μέτοχος, το κράτος, θα αναλάβει και κάποια επιπρόσθετα ρίσκα.

«Επομένως, σωστά η κυβέρνηση θα αξιολογήσει με τους τεχνοκράτες και ειδικούς της κατά πόσο θα προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση», κατέληξε.

ΚΕΒΕ: Ασφαλιστικές δικλίδες για επιπρόσθετο κόστος

To κράτος να κάνει μια καλή συμφωνία, η οποία να προβλέπει ασφαλιστικές δικλίδες για το επιπρόσθετο κόστος που αναμένεται να προκύψει κατά την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, είναι η θέση που εξέφρασε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Προβλέποντας ότι το τελικό κόστος του έργου θα ξεπεράσει τις προβλεπόμενες δαπάνες του €1.94 δισ., λόγω αναμενόμενων τεχνικών δυσκολιών, προειδοποίησε ότι το κράτος θα πρέπει να πετύχει μια καλή συμφωνία και το έργο να είναι βιώσιμο.

Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της υλοποίησης του, εάν πράγματι θα επιφέρει μείωση στο κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΚΕΒΕ ως προς τη συμμετοχή ή όχι της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, ο κ. Τσιακκής είπε ότι εάν η Κύπρος αποφασίσει να είναι μέρος του έργου, είναι προτιμότερο να είναι και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του project, ώστε να βρίσκεται και στο τραπέζι της λήψης αποφάσεων.

Γενικότερα, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι από γεωπολιτικής άποψης το έργο πρέπει να υλοποιηθεί, καθώς θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας μας, θα αναβαθμίσει το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική σημασία της, αφού τα ενεργειακά δίκτυα που προωθούνται θα επεκταθούν και στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Δειτε Επισης

Σχέδιο για αποθήκευση και επιστροφή προστίμων ρύπων στο Ταμείο ΑΠΕ ζητά η Βουλή-H απάντηση του Ρούσου
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Δωρεάν ενεργειακοί έλεγχοι μέσω του EcoSMEnergy
ΑΔΜΗΕ: Στη φάση δεσμευτικών προσφορών ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο
Πιλοτική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε ποιες περιοχές θα εγκατασταθούν
Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στον στόχο «Ηλέκτρα», τέλος Φεβρουαρίου γνωστά τα αποτελέσματα
Φωτοβολταϊκά σε γεωργικές αποθήκες και αγροτικές υποδομές χωρίς άδεια με νόμο που ψήφισε η Βουλή
Στασιμότητα σε όλα τα επιπέδα για την ηλεκτρική διασύνδεση-Οι εκκρεμότητες και οι διαφωνίες που παραμένουν
Οι μεγάλες πετρελαϊκές μετατρέπουν τα πρατήρια καυσίμων σε πρατήρια φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση
Σε προσφορές η ΕΤΥΦΑ για το τερματικό πιστοποίησης του «Προμηθέα», ούτε φωνή ούτε ακρόαση από Ελλάδα για GSI