Το νέο Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας-Οι εκλεγέντες, οι ψήφοι που έλαβαν και ποιος έμεινε εκτός
InBusinessNews 16:47 - 18 Σεπτεμβρίου 2024
Στη νέα εποχή με οδηγό τον μεγαλομέτοχό της, την ελληνική Eurobank, εισήλθε και επίσημα σήμερα η Ελληνική Τράπεζα, έπειτα από το την Γενική Συνέλευση, η οποία εξέλεξε το νέο διοικητικό συμβούλιο που αντανακλά τις προθέσεις του μεγαλομετόχου, με τον Μιχάλη Λούη στο τιμόνι της τράπεζας.
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων εξέλεξε τους διοικητικούς συμβούλους που προτάθηκαν από την Eurobank, ενώ άφησε εκτός τον Κλεάνθη Χανδριώτη, ο οποίος προτάθηκε από τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, Demetra Holdings.
Στο Δ.Σ. εξελέγησαν οι Μιχάλης Λούης, ως εκτελεστικό μέλος, ο οποίος διορίστηκε από το Δ.Σ. με άμεση ισχύ ως Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής.
- Διαβάστε εδώ: Ο Μιχάλης Λούης CEO της Ελληνικής Τράπεζας-Διορισμός με άμεση ισχύ από το Διοικητικό Συμβούλιο
Ως μη εκτελεστικοί εξελέγησαν στο Δ.Σ. οι Oliver Bernard Ellingham, Robert Anastassis Kyprianou, Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Μαρία Χαραλάμπους, Σωφρόνης Κληρίδης, Kenneth Howard Prince-Wright, ενώ επανεξελέγη ο Stephen Joh Albutt.
Επίσης στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου παραμένουν ο Πέτρος Χριστοδούλου, ο Αντώνης Ρούβας ως δεύτερο εκτελεστικό μέλος και η Μιράντα Ξαφά ως μη εκτελεστικό μέλος.
- Διαβάστε εδώ: Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη, στο Δ.Σ. επανεκλέγηκε ο Stephen John Albutt.
Στο Δ.Σ. εξελέγησαν οι προτεινόμενοι από την Eurobank:
- Μιχαλάκης Λούης, ως εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος.
- Oliver Bernard Ellingham, ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος.
- Robert Anastassis Kyprianou, ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος.
- Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος.
- Μαρία Χαραλάμπους, ως ανεξάρτητη μη εκτελεστική διοικητικός σύμβουλος.
- Σωφρόνης Κληρίδης, ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος.
- Kenneth Howard Prince-Wright, ως ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος.
Οι κ.κ. Μ. Λούης, O. B. Ellingham, R. A. Kyprianou, Χ. Κωνσταντίνου, Μ. Χαραλάμπους, Σ. Κληρίδης και K. H. Prince-Wright έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα/Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και, ως εκ τούτου, διορίζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο με άμεση ισχύ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο προτεινόμενος από την Demetra Δρ. Κλεάνθης Χανδριώτης δεν εκλέγηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
«Αποκτούμε γερές πλάτες»
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας Πέτρος Χριστοδούλου αφού έκανε λόγω για σωστή διαχείριση της τράπεζας, η οποία αναγνωρίστηκε και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τόνισε πως «η ανοδική πορεία και η μετεξέλιξη της τράπεζάς μας συνεχίζεται».
Αναφέρθηκε στα ορόσημα που χαρακτήρισαν την πορεία της τράπεζας μετά την ανάληψη της θέσης του Προέδρου του ΔΣ, δίνοντας έμφαση στην ανάληψη πλειοψηφικού πακέτου από τη Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
«Η Ελληνική Τράπεζα λαμβάνει μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης για το επιχειρηματικό της μοντέλο και ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες ανάπτυξης της στο μέλλον» είπε, προσθέτοντας πως επιδεικνύοντας διαχρονικά μια βιώσιμη και ανοδική πορεία «έχει προσελκύσει το αρχικό ενδιαφέρον της Eurobank, ενός εκ των μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών στην περιφέρεια».
«Η εξέλιξη αυτή προσδίδει αξία στην τράπεζα και της διασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον, με νέες προοπτικές και ευκαιρίες. Αποκτά γερές ‘πλάτες’, πρόσβαση σε αναβαθμισμένα συστήματα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί σε ένα άκρως απαιτητικό χρηματοοικονομικό περιβάλλον», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα άλλα δύο ορόσημα ήταν η εξαγορά της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited, η οποία «συμπληρώνει το επιχειρηματικό μας μοντέλο» καθώς και η κατάληξη σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την ΕΤΥΚ σε συνεργασία με τον Υπουργό Εργασίας.
Και ο μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας, Αντώνης Ρούβας αναφέρθηκε στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου από την Eurobank.
«Με την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού από την Eurobank, η Ελληνική Τράπεζα ανήκει πλέον στον Όμιλο της Eurobank και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα, με ενεργητικό που πλησιάζει τα 100 δισ. ευρώ», είπε και συμπλήρωσε «η επένδυση από την Eurobank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επιχειρηματικό μας μοντέλο και στην κυπριακή οικονομία».
«Τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2023 αποδεικνύουν ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι ανθεκτικό, η στρατηγική μας αποδίδει, και παραμένουμε σε δυνατή θέση για να στηρίζουμε την κυπριακή οικονομία και τους πελάτες μας», κατέληξε.
Κεντρική ένσταση η διανομή μερίσματος
Στις παρεμβάσεις των μετόχων κατά τη συνέλευση, επικράτησε η διαμαρτυρία για την μη καταβολή μερίσματος στους μετόχους από την τράπεζα, η οποία δεν το έχει πράξει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.
Μεταξύ άλλων, ο Σάββας Σάββα επικεφαλής επενδυτικής πολιτικής της Equine Capital χαρακτήρισε αξιοσημείωτο και ανακόλουθο η Ελληνική Τράπεζα να είναι η καλύτερη κεφαλαιοποιημένη τράπεζα της ευρωζώνης και να μην διανέμει μέρισμα. Εντούτοις, πρόσθεσε, προχώρησε στην αγορά την CNP ασφαλιστικής που είχε επίπτωση στα κεφάλαια της.
«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Eurobank χρησιμοποίησε τη μη καταβολή μερίσματος για να δικαιολογήσει την τιμή που προσπάθησε να πληρώσει τον Ιούλιο του 2024 μετά την έκθεση των ανεξαρτήτων συμβούλων και είπε ότι δεν θα πληρώσει λόγω της αναβάθμισης των συστημάτων (πληροφορικής) ΙΤ», πρόσθεσε.
Και ο Στέλιος Μπεκρής και ο Ανδρέας Χριστοδούλου έθεσαν το θέμα της μη καταβολής μερίσματος και ερώτησαν τη διοίκηση πότε θα παρουσιάσουν μερισματική πολιτική.
Απαντώντας ο Αντώνης Ρούβας είπε ότι η τράπεζα «δεν ελέγχει» τη σχέση με τους επόπτες που είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και η ΚΤΚ και εξασκείται μέσω των κοινών εποπτικών ομάδων (JSTs) και καθορίζεται στην διαδικασία εποπτικής εξέτασης και αξιολόγησης κάθε χρόνο και η οποία γίνεται με βάση συγκεκριμένους περιορισμούς. «Μας έχει επιβληθεί», πρόσθεσε.
Και ο Πρόεδρος του ΔΣ είπε ότι ακούμε πολύ καθαρά τις θέσεις των μετόχων. «Για το 2024 σίγουρα θα συζητηθεί με τον επόπτη και θα δούμε αν θα πάρουμε το πράσινο φως ή όχι. Είμαστε, όπως όλες οι τράπεζες της ευρωζώνης, ένα βαριά εποπτευόμενο πιστωτικό ίδρυμα, κανείς δεν αποφασίζει. Θα συζητηθεί εσωτερικά θα παρθούν οι αποφάσεις και θα συζητηθεί με τον επόπτη, η οποίος θα αποφασίσει στο τέλος της ημέρας», πρόσθεσε.
Εποικοδομητική στάση η «Demetra Holdings»
Εκ μέρους της Demetra Holdings, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με 21,3%, o Στέλιος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ελληνική Τράπεζα «να αδικείται ως παράρτημα τoυ ομίλου της Eurobank προς όφελος της Eurobank Κύπρου και προς ζημία των μετόχων της μειοψηφίας».
Ενόψει τούτου, εξέφρασε τη θέση ότι το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας δεν θα πρέπει να απαρτίζεται από άτομα, που έχουν οποιαδήποτε σχέση με την Eurobank.
Επίσης, σημείωσε ότι η προτεινόμενη διαδικασία διορισμού του Μιχάλη Λούη δεν είναι αυτή που πρέπει να ακολουθειται για διορισμό CEO στην τράπεζα και ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Για τους άλλους υποψηφίους είπε ότι επειδή έχουν την υποστήριξη της Eurobank θα εκλεγούν, παρά τις επιφυλαξεις για κάποια από τα προτεινόμενα μέλη θα δείξουμε εποικοδομητικό πνεύμα και θα στηρίξουμε την υποψηφιότητά τους. Τόνισε τέλος «ότι δεν θα διστάσουμε να λάβουμε κάθε νόμιμο μέτρο εναντίον οποιουδήποτε προσώπου δεν ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της τράπεζας».
Απαντώντας ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «όσα άτομα εκλεγούν στο ΔΣ δεν έχουν καμία διασύνδεση σήμερα με την (Eurobank) και άρα σε αυτό το θέμα συμφωνούμε μαζί σας». Παρατήρησε επίσης ότι είναι επαγγελματίες και έχουν τιμήσει τον εργοδότη τους χωρίς να κουβαλάνε παλαιές διασυνδέσεις από παλαιές σχέσεις.
Διαβεβαίωσε ως μέλος του ΔΣ ότι η τράπεζα δεν θα λειτουργεί σαν παράρτημα είτε της Eurobank είτε προς όφελος της Eurobank Κύπρου. Αυτό θα είναι για όλους μας απαράβατος κανόνες και κόκκινη γραμμή», πρόσθεσε.
Χατζηκωστής: Να ικανοποιηθούν όλοι οι μέτοχοι
Εκπροσωπώντας τον «τρίτο κατά σειρά μέτοχο» δηλαδή τα διάφορα ταμεία της ΕΤΥΚ, ο Επίτιμος Πρόεδρος της οργάνωσης, Λοΐζος Χατζηκωστής έκρινε πολύ ικανοποιητική τη σημερινή διοίκηση της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «η παρουσία της Eurobank δίνει μια δυναμική».
«Αλλά το πρόβλημα δεν θα τελειώσει εδώ, θα πρέπει να καταλήξει πού θα πάμε. Αν πιστεύει κανείς ότι η προοπτική μπορεί να λειτουργήσει με δύο παράλληλα πράγματα, δηλαδή τη Eurobank και την συμμετοχή της είναι λάθος» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που να προσεγγίσουμε και τους υπόλοιπους μετόχους ακόμη και σε μία αξιόλογη αν θέλετε προσέγγιση και προσφορά για να ικανοποιηθούν όλοι μέτοχοι».
Λέγοντας ότι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι μια πραγματικότητα και ότι η πλειοψηφία των συγχωνεύσεων παγκόσμια δεν ήταν επιτυχείς, ο κ. Χατζηκωστής είπε πως «πρέπει το Συμβούλιο να καταβάλει προσπάθειες για να έλθει μια εξισορρόπηση για να έλθουν τα οφέλη της ενσωμάτωσης».
- Μιχάλης Λούης
Γεννήθηκε το 1962. Κατέχει πτυχίο (B.A.) στη Λογιστική από το Ealing College of Higher Education στο Λονδίνο και μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc.) στη Λογιστική & τα Χρηματοοικονομικά από το London School of Economics and Political Science, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα που σχετίζονται με τραπεζική στο INSEAD Business School και στο London Business School.
Ξεκίνησε την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα το 1987 στον Όμιλο της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας όπου κατείχε διάφορες ανώτερες διευθυντικές θέσεις, και θέσεις σε διοικητικά συμβούλια θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου.
Την περίοδο 1989-1991 εργάστηκε σε μια θυγατρική της HSBC στη Νέα Υόρκη, τη Marine Midland Bank N.A., στο Τμήμα Χρηματοδοτήσεων Επιχειρήσεων. Το 2004 / 2006 ανέλαβε τις θέσεις Γενικού Διευθυντή Ομίλου/Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβούλου Διεθνών Δραστηριοτήτων, αντίστοιχα, της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας.
Το 2007, εντάχθηκε στον Όμιλο της Τράπεζας Eurobank Α.Ε. ως Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Cyprus Ltd. Υπηρετεί ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ομίλου από το 2015, ως μέλος διαφόρων επιτροπών του Ομίλου, και ως Πρόεδρος και/ή μέλος των διοικητικών συμβουλίων διαφόρων θυγατρικών του Ομίλου στην Κύπρο.
Το 2014, διορίστηκε Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων και, από το 2019, είναι ο Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων & Ιδιωτικής Τραπεζικής του Ομίλου της Τράπεζας Eurobank Α.Ε.
Είναι επίσης Πρόεδρος και/ή μέλος των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζικών θυγατρικών του Ομίλου στη Σερβία, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο.
- Oliver Bernard Ellingham
Γεννήθηκε το 1957. Κατέχει πτυχίο (B.A. Honours) στις Επιχειρηματικές Σπουδές από το Πολυτεχνείο στο Middlesex του Ηνωμένου Βασιλείου. Εγκεκριμένος Λογιστής – Μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ACA). Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 στην Ernst & Young Λονδίνου προτού μετακινηθεί στην Robert Fleming, νυν J.P. Morgan (1984-1995).
Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρικών Χρηματοδοτήσεων της Charterhouse Bank (1995-1997) πριν μετακινηθεί στη BNP Paribas ως Ανώτερο Εκτελεστικό Στέλεχος της Διεύθυνσης Εταιρειών & Επενδύσεων / Επικεφαλής Χρηματοδοτήσεων Επιχειρήσεων στην Ευρώπη (1997-2007).
Από το 2007, κατείχε διάφορες θέσεις μη εκτελεστικού διοικητικού συμβούλου / θέσεις σε επιτροπές διοικητικών συμβουλίων, συμπεριλαμβανομένων του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Cyprus Ltd (2014-2020) και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (2020-2023), Προέδρου της Επιτροπής Κινδύνων (2014-2020) και μέλους από το 2020 και μετά, και μέλους της Επιτροπής Ελέγχου (2014-2020), καθώς και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου της Επιτροπής Κινδύνων της Eurobank Bulgaria a.d., με την επωνυμία Postbank (2020-2023).
Ήταν επίσης μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος και Πρόεδρος των Επιτροπών Κινδύνων και Ελέγχου του Εθνικού Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (National Asset Management Agency) της Ιρλανδίας (2013-2023), έχοντας διοριστεί στη θέση αυτή από τον Ιρλανδό Υπουργό Οικονομικών.
- Robert Anastassis Kyprianou
Γεννήθηκε το 1953. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (M.A.) στη Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1978 σε διάφορες θέσεις στη BP PLC (Λονδίνο και ΗΠΑ) πριν μετακινηθεί στη Citibank Asset Management στο Λονδίνο ως Αντιπρόεδρος / Ανώτερος Διευθυντής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου (1987-1990), και στη συνέχεια στη Salomon Brothers Asset Management στο Λονδίνο ως Επικεφαλής Επενδύσεων (1990-1994), και στην ABN AMRO Asset Management στο Λονδίνο ως Επικεφαλής Σταθερού Εισοδήματος (19951999).
Εντάχθηκε στην AXA Investment Managers το 1999 ως Global Head of Fixed Income και στη συνέχεια προάχθηκε σε Global Head of Securities Investment Management. Προάχθηκε σε Αναπληρωτή Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή παγκοσμίως της AXA Investment Managers.
Το 2005, έχοντας ηγηθεί της εξαγοράς του Ομίλου Framlington εκ μέρους της AXA Investment Managers, κλήθηκε να ηγηθεί της μετονομασθείσας AXA Framlington Investment Managers ως Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, μέχρι την αφυπηρέτησή του από εκτελεστική εργασία πλήρους απασχόλησης το 2009.
Από το 2010, κατείχε διάφορες θέσεις μη εκτελεστικού διοικητικού συμβούλου/θέσεις σε επιτροπές διοικητικών συμβουλίων, συμπεριλαμβανομένων του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank Cyprus Ltd (2012-2014 και 2020-2023) και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (2014-2020), μέλους των Επιτροπών Ελέγχου και Κινδύνων, καθώς και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου της Επιτροπής Κινδύνων της Eurobank Private Bank Luxembourg S.A. (2022-2023).
Υπηρέτησε επίσης ως ανεξάρτητος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Polar Capital Global Financials Trust PLC (2013-2023), ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της NIPD Genetics Ltd, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα την Κύπρο (2014-2018), και ως ανεξάρτητος μη-εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος της PIMCO Europe Ltd με έδρα το Λονδίνο (2014-2024).
- Χαράλαμπος Κωνσταντίνου
Γεννήθηκε το 1974. Κατέχει πτυχίο (B.Sc. Honours) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc.) στα Οικονομικά & Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, και διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως Λειτουργός Εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (1998-2000) και, μετά το διδακτορικό του, εργάστηκε ως Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο (2003-2005). Από το 2005 μέχρι το 2009 υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος της Duff & Phelps (πρώην Standard & Poor's Corporate Valuation Consulting), μιας πολυεθνικής εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων με έδρα τη Νέα Υόρκη, διευθύνοντας έργα αποτίμησης για ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.
Το 2010 εντάχθηκε στην Ernst & Young Ελλάδος και, το 2015, μετακινήθηκε στην Ernst & Young Κύπρου για να δημιουργήσει και να ηγηθεί ως Συνέταιρος του τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του εν λόγω Big Four Ελεγκτικού Οίκου, αποχωρώντας τον Ιούνιο του 2021 για να εργαστεί για ένα χρόνο ως ανεξάρτητος σύμβουλος, επικεφαλής του Program Management Office και του Προγράμματος Μετασχηματισμού ενός τραπεζικού ιδρύματος στην Κύπρο.
Από το Σεπτέμβριο του 2022, είναι Αντιπρόεδρος, Επικεφαλής του Γραφείου Μετασχηματισμού της Pharmathen Α.Ε., υπεύθυνος για την ηγεσία και την προώθηση πρωτοβουλιών οργανωτικής αλλαγής για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας. Επισκέπτης/Επίκουρος Λέκτορας σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα διδάσκοντας προγράμματα Μ.Β.Α. και Μ.Sc.: Χρηματοοικονομική Διαχείριση, Λογιστική Διαχείρισης, Διαχείριση Χαρτοφυλακίου, Εμπορική Τραπεζική, Ανάλυση Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων, Οικονομικά (2005-2022).
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Global Entrepreneurship Monitor (2017-2021).
- Μαρία Χαραλάμπους
Γεννήθηκε το 1958. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία και σπούδασε Οικονομικά (B.A. Honours) στο Πανεπιστήμιο του Essex στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εγκεκριμένη Λογιστής-Μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ACA από το 1985 και FCA από το 2000).
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.) από το Cyprus Institute of Management. Εργάστηκε ως Εγκεκριμένη Λογιστής στη BDO Κύπρου, από το 1985 έως το 1988.
Εντάχθηκε στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου το 1988 ως Βοηθός Λογιστής και προήχθη σε Διευθύντρια Οικονομικών το 2012 και σε Εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικών (CFO) το 2017, θέση την οποία κατείχε μέχρι την αφυπηρέτησή της τον Ιούλιο του 2023.
Επιπρόσθετα, τον Ιούλιο του 2016, διορίστηκε ως διαχειρίστρια του Ταμείου Συντάξεων των Υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ενός ταμείου με συνολικό ενεργητικό πάνω από €0,5 δισεκατομμύριο.
- Σωφρόνης Κληρίδης
Γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε Οικονομικά & Μαθηματικά (B.A. Honours) στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατέχει διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Yale των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Δεκέμβριο του 2021.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη βιομηχανική οργάνωση (τιμολόγηση, διακρίσεις στις τιμές, διαμεσολάβηση στην πληροφόρηση, συμπεριφορά καταναλωτών, τραπεζικό ανταγωνισμό), το διεθνές εμπόριο (εξαγωγές και παραγωγικότητα, διεθνές εμπόριο μεταχειρισμένων αγαθών), και τα οικονομικά του περιβάλλοντος και της ενέργειας (περιβαλλοντικές πολιτικές στις αγορές αυτοκινήτων).
Οι προηγούμενες ακαδημαϊκές του θέσεις περιλάμβαναν αυτές του Προέδρου του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου (2016-2021), Μέλους της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου (2017-2021, 2011-2013), Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου (2009-2016), Επισκέπτη Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Georgetown, School of Foreign Service στο Κατάρ, το Φθινόπωρο του 2014, Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου (2012-2014), Επισκέπτη Υπότροφου, Πανεπιστήμιο Northwestern (2009-2010), Επίκουρου Καθηγητή, Πανεπιστήμιο Κύπρου (2003-2009), Επισκέπτη Λέκτορα, Πανεπιστήμιο Yale (2002-2003), Λέκτορα, Πανεπιστήμιο Κύπρου (1998-2003), Ερευνητή, Παγκόσμια Τράπεζα (καλοκαίρια 1995 και 1996), κλπ.
Είχε εκτεταμένη δημόσια υπηρεσία σε συντονιστικές επιτροπές / ομάδες εργασίας και στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας της Κύπρου. Ήταν ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διευθυντής της LCP Holdings and Investments Public Ltd, δημόσιας εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (2014-2023), και της Κυπριακής Επιχείρησης Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών CISCO (2015-2023).
- Kenneth Howard Prince-Wright
Γεννήθηκε το 1956. Εγκεκριμένος Λογιστής – Μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (FCA).
Μέλος του Chartered Institute for Securities and Investment (Capital Markets Programme, 2014). Ξεκίνησε τη καριέρα του το 1976 στους Εγκεκριμένους Λογιστές Roth & Co πριν μετακινηθεί στη Mobil Oil Corporation (1982-1987) ως Ανώτερος Ελεγκτής της Επιχείρησης / Διευθυντής Γενικής Λογιστικής, και ακολούθως στην Pepsi-Cola International ως Controller / Διευθυντής Σχεδιασμού και Νέας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (1987-1989).
Κατά την περίοδο 19901999, ανέλαβε διάφορους ανώτερους διευθυντικούς ρόλους σε εταιρείες του ομίλου Diageo PLC (Αντιπρόεδρος Χρηματοοικονομικών και Επιχειρηματικής Υποστήριξης, Διευθυντής Ελέγχου Ομίλου, Διευθυντής Χρηματοοικονομικών, Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής).
Στη συνέχεια, συνίδρυσε και έγινε Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της EggsBenefit.com Ltd, μιας διαδικτυακής λύσης εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βιομηχανία τροφοδοσίας.
Το 2001, εντάχθηκε στον Όμιλο The Spirit Group, Ηνωμένο Βασίλειο ως Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής μέχρι το 2002 όταν διορίστηκε Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, ενός μεγάλου πολυπεριφερειακού παραγωγού τσιμέντου εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Το 2008, εντάχθηκε στη Saxo Bank A/S, μια ιδιωτική παγκόσμια επενδυτική τράπεζα, ως Ανώτατος Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος και Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής, και το 2009 διορίστηκε Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Antenna, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς ομίλους μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Την περίοδο 2012-2017, ήταν συνεταίρος στη Belsize Capital Partners LLP, η οποία φέρνει ευκαιρίες στην αγορά για επενδυτές να συμμετάσχουν σε έργα που δημιουργούν αξία στη βιομηχανία κατασκευαστικών υλικών. Από το 2015, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Basil Capital Ltd, μιας εταιρείας συμβούλων που ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών και τη δικτύωση μεταξύ επενδυτικών εταιρειών.
Από το 2013, κατείχε διάφορες θέσεις μη εκτελεστικού διοικητικού συμβούλου, συμπεριλαμβανομένων του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Eurobank Α.Ε. (2013-2017) και άλλων θυγατρικών του ομίλου της Eurobank, διορισμένος από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Διετέλεσε επίσης μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Trastor Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (2019-2021) και της Hellenic Petroleum Finance PLC και άλλων εταιρειών του ομίλου (2017-2023), καθώς και Διοικητικός Σύμβουλος/ Ταμίας του Ιδρύματος Make-a-Wish Ελλάδος (2012-2017).
Οι τρέχουσές του θέσεις μη εκτελεστικού διοικητικού συμβούλου περιλαμβάνουν το Διεθνές Ίδρυμα Make-a-Wish (από το 2017), τις εταιρείες CNP Hellas, Copernicus Α.Ε. και Copernicus Ελλάς (από το 2020) και Green Beverages Group PLC (από το 2022, Πρόεδρος).