Η Ελληνική Τράπεζα σε νέα εποχή...«Γυρίζουμε σελίδα ως μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού»

Σε αισιόδοξο κλίμα για την επόμενη μέρα διεξάχθηκε η 50η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν τα πεπραγμένα του 2023, καθώς και τα νέα δεδομένα του Ομίλου από τις αρχές του 2024.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 8

Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ομίλου Πέτρος Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι η ανοδική πορεία και η μετεξέλιξη της τράπεζάς συνεχίζεται από τις αρχές του 2024 με γεγονότα ορόσημα που αλλάζουν καταλυτικά την υπόσταση και το εκτόπισμα του Οργανισμού.

Όπως είπε, με την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου από την Eurobank, η Ελληνική Τράπεζα λαμβάνει μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης και διασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον, με νέες προοπτικές και ευκαιρίες.

«Με την αύξηση του ποσοστού της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, η Eurobank αποτελεί σήμερα τον βασικό μας μέτοχο και γυρίζουμε πια σελίδα ως μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με ενεργητικό πέραν των €80 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.

O κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στην εξαγορά της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομίλου στην Κύπρο.

«Η συμφωνία συμπληρώνει το επιχειρηματικό μας μοντέλο, αποτελεί ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των ασφαλιστικών μας δραστηριοτήτων», τόνισε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του προσωπικού, αφού συγκληθεί σε σώμα το νέο ΔΣ της Τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνεται σε θέματα ESG και στις επενδύσεις για μια βιώσιμη και συμπεριληπτική κοινωνία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 7

Ο Αντώνης Ρούβας

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου κ. Αντώνης Ρούβας αναφέρθηκε στα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας. Όπως είπε, το σύνολο καθαρών εσόδων αυξήθηκε στα €664 εκατ., κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκιακών εσόδων, ενώ τα κέρδη έφτασαν τα €365 εκατ..

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα, τόνισε, είναι η σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της τράπεζας με την πώληση περίπου €0,7 δις μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της APS Debt Servicer. «Είμαστε περήφανοι που μειώσαμε αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λαμβάνοντας υπόψιν ότι πάνω από το 99% των νέων δανείων μετά το 2018 είναι εξυπηρετούμενα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2023 η Τράπεζα προχώρησε σε πετυχημένη έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 200 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 10,25% προσελκύοντας σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με διεθνείς επενδυτές να εκπροσωπούν 90% της ζήτησης. Η επιτυχία επαναλήφθηκε και φέτος με την πρόσφατη έκδοση ομολόγου ύψους €100 εκατ. με κουπόνι 4%, ενώ η αντίστοιχη έκδοση το 2022 έγινε με κουπόνι 9%.

Ο κ. Ρούβας υπογράμμισε ότι τα επιτεύγματα του Ομίλου αναγνωρίστηκαν από μεγάλους οίκους αξιολόγησης με αναβαθμίσεις, ενώ επεσήμανε ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας βρίσκεται σε καλό δρόμο για συνεχή βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, αύξηση της αποτελεσματικότητας, εξορθολογισμό των διαδικασιών, καλύτερη διαχείριση του κόστους και αξιοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας.

Δειτε Επισης

Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Μόνο με κάρτα θα μπαίνουν και θα παίζουν οι παίκτες στα καζίνο της Κύπρου από το 2025-Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο Ανδρέας Πέτσας νέος CEO της Eurobank Κύπρου
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν
Στον αστερισμό της Eurobank με ηχηρή επικρότηση η Ελληνική-Ευοίωνο μέλλον με νέες προοπτικές και ευκαιρίες
Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος