Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.

Τον γόρδιο δεσμό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας φαίνεται να λύνει η κυβέρνηση και να κάνει αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου, διασφαλίζοντας ότι οι Κύπριοι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν με το κόστος κατασκευής και δη τα 125 εκατομμύρια που θα πρέπει να καταβληθούν στον φορέα υλοποίησης(ΑΔΜΗΕ) κατά την επόμενη πενταετία.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την συνεδρία του την Τρίτη, σε μια απόφαση που συνιστά ουσιαστικά έγκριση της κατ’ αρχήν συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στις αρχές του μήνα αναφορικά με την ανάκτηση του κόστους κατασκευής από τον ΑΔΜΗΕ κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η σημερινή εξέλιξη αποτελεί απότοκο των έντονων διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα, κατά τις οποίες η Λευκωσία έλαβε σημαντικές διευκρινήσεις βάσει των οποίων προκύπτει πως περιορίζεται αρκετά η έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακόμη και στην περίπτωση που το έργο δεν ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης του Υπουργικού, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει €25 εκ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είπε πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, καθώς θα συνδέσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.

Σημείωσε ότι η επίτευξη του στόχου αυτού είναι ιδιαίτερης σημασίας και για τη διατήρηση και περαιτέρω επιτάχυνση μεσοπρόθεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών της χώρας, καθώς, όπως είπε, βασικός στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε, η σημασία του έργου, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ΕΕ, επιβεβαιώνεται από το ότι η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με το ψηλότερο ιστορικά ποσό των 657 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει €25 εκ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που δυνατόν να επέλθει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για το δικαίωμα ανάκτησης εξόδων κατά την κατασκευαστική περίοδο διασύνδεσης, δηλαδή από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται από πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων, με την πρώτη δόση να συμπεριλαμβάνεται σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

"Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το επιστέγασμα πολλών διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και των διευκρινίσεων που έχουν δοθεί, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ενώπιον της πραγματικά δεδομένα αναφορικά με τις οικονομικές, τεχνικές και νομικές πτυχές του έργου", σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε "την απαραίτητη υπευθυνότητα και δέουσα επιμέλεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τη λήψη αποφάσεων που αφορούν έργα τέτοιου βεληνεκούς, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού, στον οποίο είμαστε υπόλογοι".

Ο Υπουργός υπέδειξε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, και στη βάση οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί, η Κυβέρνηση θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, τόσο με την ελληνική πλευρά, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περαιτέρω πρόοδο της υλοποίησης του έργου, αλλά και με μέρη που έχουν ήδη επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο.

Δειτε Επισης

Ο Ανδρέας Πέτσας νέος CEO της Eurobank Κύπρου
Πετρέλαιο: Μικρή πτώση στις τιμές του αργού έφερε η μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για GSI στον απόηχο της απόφασης του Υπουργικού
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν
Στον αστερισμό της Eurobank με ηχηρή επικρότηση η Ελληνική-Ευοίωνο μέλλον με νέες προοπτικές και ευκαιρίες
Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος
Ο Μιχάλης Λούης CEO της Ελληνικής Τράπεζας-Διορισμός με άμεση ισχύ από το Διοικητικό Συμβούλιο