ΕΤΕΚ: Ζητά εφαρμογή ολιστικής στρατηγικής για πολεοδομική αμνηστία-«Να κλείσει ο κύκλος της αναρχίας»

Τη δημοσιοποίηση του νέου Σχεδίου Πολεοδομικής Αμνηστίας χαιρετίζει το ΕΤΕΚ, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και τελεσίδικα η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε όσους έχουν παρανομήσει, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελέγχου και την ατιμωρησία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Σχέδιο πρέπει να κλείσει έναν μεγάλο κύκλο ανοχής στην οικοδομική αναρχία και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο, όπου θα επιβραβεύονται μόνο όσοι εφαρμόζουν αυστηρά τον νόμο.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δοθούν κι άλλες παρατάσεις ή επικρατήσει η εικόνα μιας αχρείαστης ελαστικότητας, τονίζει, «θα βρεθούμε ακριβώς στο ίδιο σημείο λίγα χρόνια μετά, χωρίς να έχουμε πετύχει τίποτα ουσιαστικό».

«Η κουλτούρα της οικοδομικής αυθαιρεσίας που διαιωνίζεται και παραμένει ατιμώρητη (και δυστυχώς πάντα υπάρχει ένα παράθυρο για να γίνεται αποδεκτή), πρέπει να τερματιστεί τώρα, με την εφαρμογή μιας ολιστικής στρατηγικής προς αυτόν τον σκοπό», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, αυτό σημαίνει μία σειρά παράλληλων πολιτικών και μέτρων, όπως:

  • Nα ληφθεί απόφαση για αυστηρή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος του Σχεδίου, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για παρατάσεις, και να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία.
  • Oι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για κατεδαφίσεις οικοδομών που έχουν παραβιάσει κατά κόρον και σε μεγάλη κλίμακα τους οικοδομικούς κανονισμούς, με σοβαρές συνέπειες στον αστικό ιστό, σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και σε περιοχές ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα.
  • Aπλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και ενίσχυση του επιτόπιου οικοδομικού ελέγχου, προς αποφυγή κάθε παρανομίας.

Σε ό,τι αφορά το νέο Σχέδιο, το Επιμελητήριο κρίνει ως ιδιαίτερα θετική την εισαγωγή υποχρέωσης καταβολής αντισταθμίσματος, παρόλο που στις πιο σοβαρές περιπτώσεις θα έπρεπε να ήταν υψηλότερη, καθώς και την ενίσχυση του ΚΟΑΓ σε μια κρίσιμη περίοδο για τη στεγαστική πολιτική.

Το ΕΤΕΚ θα καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τροποποιήσεις ή διευκρινίσεις που θεωρεί πως θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του. Μεταξύ αυτών, ο καθορισμός μιας ταχείας διαδικασίας για την εφαρμογή του Σχεδίου, την εξαίρεση περιπτώσεων που έχουν ενταχθεί αλλά επηρεάζουν τις αρχές της ασφάλειας και προσβασιμότητας, την επανεξέταση κάποιων ορίων για το μέγιστο εμβαδόν που επιτρέπεται να νομιμοποιηθεί ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς και την αφαίρεση της πολυπλοκότητας όπου εντοπίζεται, ιδίως σε περιπτώσεις κοινόκτητων οικοδομών.

Είναι επίσης σημαντικό, κατά το Επιμελητήριο, να μελετηθεί σε ποιες περιοχές η παρανομία (μικρής κλίμακας) έγινε ο κανόνας και να επανεξεταστεί η ανάγκη για αλλαγές και προσαρμογές στις κανονιστικές πρόνοιες και στα Σχέδια Ανάπτυξης.

Τέλος, το Επιμελητήριο καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν το κράτος και τους πολίτες για την βέλτιστη εφαρμογή του Σχεδίου και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε, σε ό,τι αφορά τον δικό τους ρόλο στο σύστημα, να μην ενθαρρύνουν ή αποδέχονται την παράνομη δόμηση.

Δειτε Επισης

Γιορτάζει δέκα χρόνια λειτουργίας η Μαρίνα Λεμεσού-Μοναδικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες
ΕΤΕΚ: Ζητά εφαρμογή ολιστικής στρατηγικής για πολεοδομική αμνηστία-«Να κλείσει ο κύκλος της αναρχίας»
Μαρίνα Παραλιμνίου: Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους η πρώτη φάση-Η πορεία υλοποίησης του έργου
Γιώργος Χρυσοχός: Η νέα εποχή της Λευκωσίας, το όραμα της Cyfield και τα εμβληματικά έργα της εταιρείας στο κέντρο
Κ. Γιωρκάτζης: Τι πρέπει να γίνει για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης από ΕΟΑ
Οι δύο νέες γραφειακές αναπτύξεις της bbf: στη Λευκωσία-Εδραιώνεται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων(pics)
Τάσος Καζίνος: Η εξαγορά του Labs Tower και γιατί αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο η Trastor-Τα μελλοντικά πλάνα
Τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι καθορισμένου χρηματικού αντιτίμου-Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας
Στα €70 εκατ. το κατασκευαστικό κόστος των νέων φοιτητικών εστιών του Παν. Κύπρου
Ανακαλύψτε οκτώ μοναδικές ευκαιρίες για διαμερίσματα στη Λευκωσία που δεν πρέπει να χάσετε