Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την ηλεκτρική διασύνδεση-Συζητείται στο Υπουργικό η συμφωνία

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, με στόχο το όλο το θέμα να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και σήμερα να υπάρξουν εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο InBusinessNews αρμόδια πηγή, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας με τον ΑΔΜΗΕ, το υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εντατικές και μέχρι στιγμής «έχει σημειωθεί πρόοδος προς την ορθή κατεύθυνση».

Ερωτηθείσα η ίδια πηγή κατά πόσον θα τεθεί προς έγκριση κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών.

«Εάν θα τεθεί οτιδήποτε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση, αυτό πιθανότατα θα γίνει εκτάκτως, αλλά για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το κατά πόσον θα τεθεί ή όχι οτιδήποτε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση».

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία της 2ας Σεπτεμβρίου προνοούσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει συνολικά στον ΑΔΜΗΕ 125 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αρχής γινομένης από το 2025.

Με βάση τη συμφωνία, από το 2025 έως και το 2029, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει από το Ταμείο Ρύπων 25 εκ. ευρώ τον χρόνο στο ΑΔΜΗΕ.

Επίσης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε προ δύο εβδομάδων προνοεί και την αύξηση της διάρκειας κατά την οποία θα παραχωρείται στον ΑΔΜΗΕ το λεγόμενο μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου ή weighted average cost of capital (WACC) ύψους 8.3% από 12 χρόνια που είναι σήμερα σε 17 χρόνια, ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης από πλευράς του κράτους του κόστους κατασκευής του καλωδίου.

Πέραν των πιο πάνω, δεν αποκλείεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου-όποτε τελικά αυτή ληφθεί-να περιληφθεί και αναφορά επαναβεβαίωσης προηγούμενης απόφασης του σώματος για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού που ίδρυσε ο ΑΔΜΗΕ(σ.σ. Great Sea Interconnector) με μέγιστο ποσό μέχρι 100 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ή μη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής εταιρείας που θα δημιουργηθεί, αυτή θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους που κατέθεσε ο φορέας υλοποίησης από ανεξάρτητο οίκο, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η συνάντηση στο Προεδρικό

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρις της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, εκπρόσωπος της Nexans, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Παρότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, εντούτοις, αποδείχθηκε υποβοηθητική, προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος και να καταγραφεί, μάλιστα, πρόοδος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την εξέλιξη φαίνεται να συνέβαλε η τροποποίηση των όρων της συμφωνίας, καθώς η Αθήνα έκανε ένα βήμα πίσω και δέχθηκε να κατανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των δύο χωρών το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου.

Σημειώνεται πως ο αρχικός επιμερισμός του κόστους σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν 63% για τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% για τους Έλληνες, ενώ πλέον κατανέμεται κατά 50%-50%.  

Αυτή η αλλαγή δείχνει καθοριστικής σημασίας ως προς την ανάληψη κινδύνου έναντι του έργου σε περίπτωση τουρκικής εμπλοκής ή άλλων συμβάντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωσή του.

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Πρόεδρος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα του εάν τελικά σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει ή όχι απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση, το θέμα και οι όποιες εξελίξεις καταγραφούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συζητηθούν κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου.

Αναμένει τις αποφάσεις κι η ΡΑΕΚ

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της Κυβέρνησης, τελεί και η ΡΑΕΚ, η οποία καλείται να τροποποιήσει υφιστάμενες ρυθμιστικές της αποφάσεις για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Δειτε Επισης

Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν
Στον αστερισμό της Eurobank με ηχηρή επικρότηση η Ελληνική-Ευοίωνο μέλλον με νέες προοπτικές και ευκαιρίες
Αναβάθμισε την Ελληνική ο Moody’s-Θετικές προοπτικές και οφέλη από την εξαγορά από Eurobank
Η σύνθεση των Επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας
Συνεχίζει στην προεδρία του Δ.Σ. της Ελληνικής ο Πέτρος Χριστοδούλου-Ποιος εξελέγη αντιπρόεδρος
Ο Μιχάλης Λούης CEO της Ελληνικής Τράπεζας-Διορισμός με άμεση ισχύ από το Διοικητικό Συμβούλιο
Το νέο Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας-Οι εκλεγέντες, οι ψήφοι που έλαβαν και ποιος έμεινε εκτός
Σε αναζήτηση συναινετικής διευθέτησης για το «Αφροδίτη» Κ.Δ. και Chevron-Χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών
Η Ελληνική Τράπεζα σε νέα εποχή...«Γυρίζουμε σελίδα ως μέλος ενός χρηματοπιστωτικού κολοσσού»