80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη

Όταν ακόμα οι φαρμακοποιοί έφτιαχναν τα φάρμακα, σε μικρά εργαστήρια φαρμάκων, βάσει της αναλυτικής συνταγής του γιατρού, ένας πρωτοπόρος φαρμακοποιός της εποχής, είχε την οξυδέρκεια να μπει μπροστά από τις εξελίξεις, προβλέποντας ότι στο μέλλον τα φάρμακα θα πωλούνταν έτοιμα συσκευασμένα, και να αναζητήσει φαρμακευτικές εταιρείες από το εξωτερικό για να αρχίσει εισαγωγές στην Κύπρο.

Ο φαρμακοποιός αυτός ήταν ο νεαρός Μιχαλάκης Ιακωβίδης, ο οποίος, από το 1944 άνοιξε το δικό του, πολύ δημοφιλές, φαρμακείο, το «Michel Pharmacy», το οποίο βρισκόταν στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της -τότε ελεύθερης- Λευκωσίας, στην οδό Βίτσι 10-15.

MSJ 80Y Beginning 1

Ο Μιχαλάκης Ιακωβίδης στο φαρμακείο του, τη δεκαετία του '40

Η πρώτη και σημαντικότερη συμφωνία ήρθε το 1949 και τον κατέστησε ως τον αποκλειστικό διανομέα των έτοιμων φαρμακευτικών προϊόντων της κορυφαίας αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Merck & Co (MSD).

Μια συμφωνία η οποία τον έκανε έναν από τους πρώτους εισαγωγείς και διανομείς έτοιμων φαρμακευτικών προϊόντων στην κυπριακή αγορά.

Δεν σταμάτησε εκεί. Ένα δεύτερο σημαντικό και καθοριστικό βήμα έγινε το 1956, όταν, κατά την περίοδο της μεγάλης επιδημίας πολιομυελίτιδας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να εισάγει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας από το Βέλγιο.

Το φαρμακείο αναπτυσσόταν και μέσα στη δεκαετία του 1960 ο Μιχαλάκης Ιακωβίδης οδηγήθηκε στην απόφαση να ανοίξει δύο νέα φαρμακεία - στον Άγιο Δομέτιο και στη Λεωφόρο Μακαρίου.

Ακολούθως και συγκεκριμένα μέσα στα επόμενα χρόνια, άρχισε να εξασφαλίζει σημαντικές και πρωτοποριακές, για την τότε εποχή, αντιπροσωπείες για εισαγωγή και διανομή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, θέτοντας έτσι γερά θεμέλια για τη ραγδαία ανάπτυξη του σημερινού Ομίλου MSJ.

Η νέα εποχή, με τα τέσσερα παιδιά του Μιχαλάκη Ιακωβίδη

Από τις αρχές του 1970 άρχισαν να επιστρέφουν στην Κύπρο, μετά τις σπουδές τους στο εξωτερικό, τα τέσσερα παιδιά του Μιχαλάκη Ιακωβίδη. Ο Σώτος, ο Σάββας, ο Αλέξανδρος και ο Άρης, οι οποίοι, σταδιακά, εντάχθηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση με στόχο να εξερευνήσουν νέες εμπορικές ευκαιρίες και να διευρύνουν τις δραστηριότητες της επιχείρησης στους τομείς της φαρμακευτικής και της υγείας.

Πρώτος τους στόχος ήταν η διατήρηση των φαρμακείων και μετέπειτα η ανάπτυξη των εμπορικών επιχειρήσεων.

Αρχικά εντάχθηκε ο Σώτος, ο οποίος τα πρωινά επισκεπτόταν πελάτες, γιατρούς και φαρμακεία, με στόχο να κατανοήσει την κυπριακή αγορά και δυναμική και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο το οποίο θα βοηθούσε την μετέπειτα ανάπτυξη. Τα απογεύματα τα αφιέρωνε στο γραφείο, οργανώνοντας την επιχείρηση και δημιουργώντας το πλάνο ανάπτυξης.

Η τουρκική εισβολή, αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την οικογενειακή επιχείρηση, καθώς χάθηκαν τα περισσότερα από τα μισά από τα εμπορεύματά με σημαντική αξία, από την αποθήκη στην Αμμόχωστο, καθώς και από το λιμάνι της πόλης.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1980, όλα τα αδέλφια είχαν πλέον επιστρέψει από τις σπουδές τους, εντάχθηκαν στην εταιρεία και άρχισαν να υλοποιούν το κοινό τους όραμα, το οποίο βασιζόταν στην ομαδικότητα, τον καταμερισμό εργασίας και τον αλληλοσεβασμό.

Συγκεκριμένα, εστίασαν στο χονδρικό εμπόριο, την προώθηση, την επιστημονική υποστήριξη και τη διανομή στην εγχώρια αγορά. Αργότερα έκλεισαν την αλυσίδα φαρμακείων του πατέρα τους και ανέπτυξαν τις εργασίες της εταιρείας, μέσα από ευκαιρίες που έφεραν περαιτέρω ανάπτυξη σε επιπλέον τομείς υγειονομικής περίθαλψης.

Στρατηγικές αποφάσεις και η επέκταση στην Ελλάδα

Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πήραν την στρατηγική απόφαση να επεκταθούν στην Ελλάδα, στον ιατροτεχνολογικό τομέα, και αργότερα στον φαρμακευτικό τομέα.

H ίδρυση της Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς το 1982, με μετόχους τα τέσσερα αδέρφια, ήταν από τις πρώτες κυπριακών συμφερόντων στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικά ορόσημα του Ομίλου. Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία με την εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων όπως τα φίλτρα αίματος ενσωματωμένα στους ασκούς συλλογής.

Μερικά χρόνια αργότερα τα τέσσερα αδέλφια επεκτάθηκαν στον τομέα των βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, δημιουργώντας σε συνεργασία με τον Κώστα Ευριπίδη την εταιρεία Genesis Pharma η οποία εξειδικεύεται σε φάρμακα βιοτεχνολογίας για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο καρκίνος και το πολλαπλό μυέλωμα.

Στην Κύπρο, και βάσει της στρατηγικής οριζόντιας ανάπτυξης σε διάφορους τομείς της υγείας, η επέκταση των εργασιών ήρθε μέσα από συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών και νέους τομείς δραστηριότητας.

Οι εξαγορές των εταιρειών Lifepharma και Health & Diet Food Center (H&D) το 2005 και 2017 αντίστοιχα, η συγχώνευση της Pharmnet με τη Marathon Distributors το 2009, η συμφωνία με την Cosmos Trading (τώρα Laiko-Cosmos Trading) ήταν οι σημαντικότερες, οι οποίες χάρισαν στον Όμιλο την ηγετική του θέση στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο.

Παράλληλα το 2019, ακολουθώντας πλέον τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς, ο Όμιλος εγκαινίασε το ηλεκτρονικό κατάστημα υγείας ευεξίας και ομορφιάς EvZeen.com.

Σήμερα τα αδέρφια Ιακωβίδη αποτελούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου MSJ, με τον καθένα να συνεχίζει να έχει τη δική του θέση και τομέα εξειδίκευσης, στις διαφορετικές εταιρείες του Ομίλου.

Συνεχίζουν, μαζί με τους έμπειρους διευθυντές τμημάτων και τα αξιόλογα στελέχη του Ομίλου, να συνεργάζονται αρμονικά για τη σημαντική ανάπτυξη των εργασιών τους και το αυξανόμενο όφελος προς την κοινωνία.

Jacovides  Directors

Aπό αριστερά, oι Directors Αλέξανδρος, Σάββας, Σώτος και Άρης Ιακωβίδης

Η τρίτη γενιά και η επέκταση των εργασιών

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου MSJ, Σώτος Ιακωβίδης, έθεσε ως βασικό στόχο του Ομίλου MSJ τη μεταφορά της ηγεσίας από τη δεύτερη γενιά στην τρίτη, η οποία εντάχθηκε στον Όμιλο για να φέρει νέες ιδέες, να δημιουργήσει και να εξελίξει τμήματα και νέες διαδικασίες, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να οδηγήσει στην εκσυγχρόνιση και περεταίρω ανάπτυξη.

Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία άρχισε σταδιακά πριν από περίπου δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να εργάζονται στην εταιρεία πέντε άτομα της τρίτης γενιάς.

Jacovides 3rd Generation

Η 3η γενιά της οικογένειας. Aπό αριστερά καθήμενοι οι Γεωργία, Χρύση, Φαίδρα και Χριστίνα Ιακωβίδου και όρθιοι πίσω Μιχάλης και Χρίστος Ιακωβίδης

«Στόχος είναι η ολοκλήρωση της ομαλής μεταφοράς της ηγεσίας της εταιρείας και του Ομίλου MSJ στη νέα γενιά και βεβαίως η συνέχιση της επέκτασης των εργασιών μας», ανέφερε.

«Η νέα γενιά είναι αυτή που φέρνει το καινούργιο και το διαφορετικό. Με τις ίδιες αξίες και με κοινό όραμα για ανάπτυξη είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσουν την ανάπτυξη του Ομίλου σε νέα επίπεδα», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, η εταιρεία συνεχίζει τη δυναμική ανάπτυξή της σε όλους τους κλάδους υγείας με τους οποίους ασχολείται, με διαχρονικό στόχο την ένταξη στην αγορά της Κύπρου νέων πρωτοποριακών προϊόντων, την ενίσχυση κάθε σταδίου και πτυχής της ζωής και την υποστήριξη της κοινωνίας.

Οι εταιρείες που απαρτίζουν τον Όμιλο MSJ

80 χρόνια μετά το άνοιγμα του «Michel Pharmacy» από τον φαρμακοποιό Μιχαλάκη Ιακωβίδη, ο Όμιλος MSJ έχει διανύσει μια επιτυχημένη πορεία στον τομέα της υγείας σε Κύπρο και Ελλάδα, η οποία βασίζεται στην συνεχή ανάπτυξη και προσαρμογή του στις ανάγκες της αγοράς και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις αξίες και το όραμα του ιδρυτή.

Η ηγετική του θέση βασίζεται στις μακροχρόνιες σημαντικές συνεργασίες με γνωστούς οίκους του εξωτερικού και με brands διεθνούς αξιοπιστίας.

Σήμερα, ο Όμιλος MSJ αποτελείται από 400 στελέχη σε 14 χώρες, μεταξύ των οποίων Κύπρος, Ελλάδα, καθώς και σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με τις ακόλουθες εταιρείες:

  • Μ.Σ. Ιακωβίδης,
  • Lifepharma,
  • Genesis Pharma Κύπρου,
  • Vetagrica, Agrolan,
  • EvZeen.com,
  • Μ.Σ. Ιακωβίδης Ελλάς και
  • Genesis Pharma.

Οι εταιρείες δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς της υγείας. Μερικές από τις κατηγορίες προϊόντων που εμπορεύονται είναι: Φάρμακα, βιοφαρμακευτικά, ανθρώπινες φυσιολογικές ανοσοσφαιρίνες, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, κλινική και βρεφική διατροφή, ιατροτεχνολογικά, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, προϊόντα στοματικής υγιεινής, δερμοκαλλυντικά, προϊόντα υγείας και διατροφής ζώων και προϊόντα φυτοπροστασίας.

Δειτε Επισης

Η Andreotti λανσάρει την καμπάνια «Back Home» με ειδικές προσφορές σε έπιπλα για το φθινόπωρο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Πάνε Προεδρικό και στο Σπίτι της Ευρώπης με γεωργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα γάλακτος οι αγελαδοτρόφοι
Μαρία Παναγιώτου: Τα πεπραγμένα και πώς κινείται η Κυβέρνηση για το χαλλλούμι-Οι δύο συν ένας στόχοι
Έκτακτη βοήθεια €350.000 προς μελισσοκόμους αποφάσισε το Υπουργικό-Πολύ δύσκολη η φετινή χρονιά
Νέες προσθήκες στη σειρά Monster Energy Drink: Tο Ultra Golden Pineapple και το Aussie Lemonade
Σημαντική ανάκαμψη των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη το 2025
80 χρόνια Όμιλος MSJ: Τα γερά θεμέλια του Μιχαλάκη Ιακωβίδη, οι στρατηγικές αποφάσεις και η ραγδαία ανάπτυξη
Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024
«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις