Ακόμη πιο ακριβός ο καφές: Σε υψηλό 13 ετών ο καφές Arabica-Αύξηση 40% στις τιμές το 2024

Ακόμη πιο ακριβός ο καφές, καθώς οι συνεχείς διαταραχές του εφοδιασμού ωθούν το κόστος του καφέ Arabica υψηλής ποιότητας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν έως και 3,3% στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% φέτος, καθώς οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων robusta υποδαυλίζουν τη ζήτηση για την ποικιλία arabica που προτιμούν οι εξειδικευμένες αλυσίδες.

Το ράλι του καφέ έχει επιταχυνθεί από τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία, η οποία ολοκληρώνει τη συγκομιδή του 2024-25 και οι προοπτικές της παραγωγής εξασθένησαν μετά τη ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν τα χωράφια.

«Όλα εξαρτώνται από τον καιρό», δήλωσε ο Kona Haque, επικεφαλής έρευνας της ED&F Man, επισημαίνοντας τις συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ της Βραζιλίας και την έλλειψη βροχής που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στο δυναμικό της επόμενης σεζόν η Βραζιλία έχει καταληφθεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, απειλώντας με περαιτέρω ζημιές στις καλλιέργειες.

«Το δυναμικό της σοδειάς Αrabica του 2025/26 κρέμεται από μια κλωστή», δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank Carlos Mera. Οι βροχοπτώσεις στις περιοχές καλλιέργειας αραβικής ήταν σταθερά κάτω από τα κανονικά επίπεδα από την αρχή της ξηρής περιόδου τον Απρίλιο, είπε. «Το πρόβλημα αυτό έρχεται σε μια εποχή που η βιομηχανία καφέ υποφέρει από τη συμφόρηση των λιμανιών σε πολλές χώρες, την παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, τις διαταραχές γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τις απογοητευτικές σοδειές στο Βιετνάμ».

Οι τιμές του robusta έχουν επίσης σημειώσει ράλι εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, σημειώνοντας άλμα έως και 3% τη Δευτέρα.

Σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ο αντίκτυπος του φετινού ράλι είναι ήδη εμφανής. Η JM Smucker Co., της οποίας οι μάρκες όπως η Folgers και η Café Bustelo κυριαρχούν στην αμερικανική αγορά καφέ για το σπίτι, αύξησε τις τιμές της νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Η αλυσίδα εστιατορίων Pret A Manger κατήργησε τη συνδρομή καφέ της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία παρείχε στους πελάτες της έως και πέντε ροφήματα την ημέρα.

Η προέλαση του καφέ προσθέτει στον πληθωρισμό σε όλο το φάσμα των ποτών. Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχουν επίσης αυξηθεί λόγω των ελλείψεων στην παραγωγή και η άνοδος ρεκόρ των προθεσμιακών συμβολαίων για το κακάο αυξάνει το κόστος για τα ροφήματα και τα επιδόρπια σοκολάτας. Παρόλα αυτά, οι τιμές για άλλα σημαντικά βασικά προϊόντα – όπως τα σιτηρά – παραμένουν υποτονικές, μετριάζοντας τον συνολικό πληθωρισμό των τροφίμων.

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου και το συνολικό κεφάλαιο
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
Υπευθυνότητα και συμμόρφωση: Ο ρόλος των καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης στην προστασία των ανήλικων καταναλωτών
Πέντε συγκεκριμένες εισηγήσεις από ΣΕΜΗΟ για ουσιαστική και αποτελεσματική μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση
Το νέο κατάστημα Starbucks στην Σταυρού άνοιξε τις πόρτες του-Έμφαση στην αισθητική και στη συνολική εμπειρία (photos)
Ένα «e-kalathi» στη μέγγενη της αγοράς που απογοήτευσε λιανέμπορους και καταναλωτές
Σώτος Τρικωμίτης: Μπάχαλο με τις χορηγίες για την ηλεκτροκίνηση, εξαντλήθηκαν σε μερικά δευτερόλεπτα
Το μεγαλύτερο deal της REMU, ο στόχος που ξεπέρασε και η επένδυση μαμούθ που ετοιμάζει η Columbia στο Secret Valley
Περισσότερα από 80 έργα κόστους άνω του €1 δις για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας-Οι ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη
Νέος συνέταιρος στην PwC Κύπρου ο Γιώργος Κωνσταντινίδης-Το who is who και πότε εντάσσεται στον Συνεταιρισμό