«Επιχειρείται εξόντωση της αγελαδοτροφίας...»-Διαφωνούν με την ποσόστωση και λαμβάνουν αποφάσεις

Συγκέντρωση για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων θα πραγματοποιήσουν οι αγελαδοτρόφοι την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 πμ στην Αθηένου, αντιδρώντας, όπως αναφέρουν στη "νέα οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων από την ΕΕ" και σε δηλώσεις του ΓΔ του Υπ. Γεωργίας, Ανδρέα Γρηγορίου, ότι "στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το 2029 η παραγωγή χαλουμιού να περιλαμβάνει ποσοστό 51% αιγινού ή/και πρόβειου γάλακτος".

Σε ανακοίνωση υποστηρίζουν πως "επιχειρείται η εξόντωση της αγελαδοτροφίας στις ελεύθερες περιοχές μέχρι το 2029, γεγονός που ευνοεί κατά τρόπο αθέμιτο την παραγωγή χαλουμιού στις κατεχόμενες περιοχές".

Ζητούν, ακόμη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία "ίση μεταχείριση του τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές", σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ίδιες προϋποθέσεις και στις δύο περιοχές μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης και την επανένωση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων, σε έκτακτη συνεδρία της αυτή εξέτασε πρόσφατα δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο σχετικά με τη νέα οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 39,5 εκατομμυρίων ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος, όπως αναφέρουν, να προορίζεται για την υποστήριξη της παραγωγής και εμπορίας χαλλουμιού, "καθώς και τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέα Γρηγορίου, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι έως το 2029 η παραγωγή χαλλουμιού να περιλαμβάνει ποσοστό 51% αιγινού ή/και πρόβειου γάλακτος".

Με βάση τα παραπάνω, αποφάσισε την πραγματοποίηση παγκύπριας συγκέντρωσης αγελαδοτρόφων την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις ώρα 11:30 π.μ., στην Αμφιθεατρική Αίθουσα "ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΓΙΑΡΗΣ", στην Αθηαίνου.

Σκοπός της συγκέντρωσης, όπως αναφέρεται, είναι η ενημέρωση των παραγωγών για τις πιο πάνω εξελίξεις, και η λήψη σχετικών αποφάσεων. Στην συνάντηση θα κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων και άλλων φορέων.

"Είναι πλέον ξεκάθαρο, από τα πρόσφατα δημοσιεύματα, ότι αφενός έχουμε αποδεχτεί ως Κυπριακή Δημοκρατία την οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων, κάτι που πλήττει την οικονομία των ελεύθερων περιοχών", σημειώνεται, και προστίθεται πως "επιχειρείται η εξόντωση της αγελαδοτροφίας στις ελεύθερες περιοχές μέχρι το 2029, γεγονός που ευνοεί κατά τρόπο αθέμιτο την παραγωγή χαλλουμιού στις κατεχόμενες περιοχές".

Οι αγελαδοτρόφοι αναφέρουν ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν το αποκορύφωμα "του δικαιώματος που παραχωρήθηκε, επίσημα ή ανεπίσημα, τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στους παραγωγούς χαλουμιού των κατεχομένων, να εμπορεύονται προϊόντα χωρίς περιορισμούς στη χρήση αιγινού και πρόβειου γάλακτος σε τρίτες χώρες".

Αντίθετα, σημειώνουν, στους παραγωγούς των ελεύθερων περιοχών επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση ποσοστώσεων στο μείγμα γάλακτος που χρησιμοποιείται για όλη την παραγωγή χαλλουμιού ασχέτως προορισμού (Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες), "γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού", όπως αναφέρουν. Σημειώνουν, επίσης, ότι το 75% των εξαγωγών χαλλουμιού από τις ελεύθερες περιοχές προορίζεται για τρίτες χώρες.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 591/2021, που κατοχυρώνει το χαλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), εφαρμόζεται για όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων περιοχών. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι, έπειτα από 50 χρόνια κατοχής και 20 χρόνια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήξαμε να ενισχύεται η οικονομία των κατεχομένων με χρήματα από τον Κύπριο και Ευρωπαίο πολίτη, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η τυροκομία των ελεύθερων περιοχών, που αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους τομείς της οικονομίας μας", προσθέτουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων επισημαίνει ότι "αν η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να επιχορηγεί την οικονομία των κατεχομένων στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μπορεί να συνεχίσει να το πράττει. Ωστόσο, αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε είναι η λήψη μέτρων που υπονομεύουν την ανάπτυξη της τυροκομίας στις ελεύθερες περιοχές προς όφελος του τομέα τυροκομίας των κατεχόμενων περιοχών".

"Δεν μπορούμε να ανεχτούμε σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα οι παραγωγοί των ελεύθερων περιοχών να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από αυτούς των κατεχομένων και, ταυτόχρονα, να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της οικονομίας των κατεχομένων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης", καταλήγουν οι αγελαδοτρόφοι.

Δειτε Επισης

Πλαφόν στο νερό... Λογικό περιθώριο κέρδους, να προστατεύεται ο καταναλωτής-Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο
Οι μάρκες που πρωταγωνίστησαν το 2024 στην κυπριακή αγορά αυτοκινήτων
Αύξηση 9,1% στις εγγραφές οχημάτων το 2024-Στο 4% το μερίδιο των ηλεκτροκίνητων
Αυτοκινητοβιομηχανία: Οι δασμοί Τραμπ ωθούν τους προμηθευτές να επανεξετάσουν τα σχέδια παραγωγής
Barcode: Η τεχνολογία που μεταμόρφωσε το παγκόσμιο εμπόριο εξελίσσεται-Ποιες αλλαγές έρχονται
Μείωση ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά €769 εκατ. τους πρώτους έντεκα μήνες του 2024
Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν στο Kings Avenue Mall–Βρείτε τα πάντα σε απίθανες τιμές
Η Κίνα απειλεί με αντίποινα την Ε.Ε. για τους δασμούς
Πώς θα κινηθούν οι τιμές των εμπορευμάτων το 2025-Τι αναμένουν αναλυτές
Οι σύμμαχοι του χαλλουμιού-Αυτές είναι οι κύριες χώρες εξαγωγής του