Γερμανία: Άνοιξε έρευνα για την Commerzbank-Δυσαρέσκεια για UniCredit
InBusinessNews 10:12 - 16 Σεπτεμβρίου 2024
Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία για την κίνηση της ιταλικής τράπεζας UniCredit να αποκτήσει μερίδιο στην γερμανική τράπεζα Commerzbank, καθώς όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Βερολίνου δεν ενημερώθηκαν σχετικά με τη διαδικασία.
Αντιθέτως, η JPMorgan φαίνεται να λειτούργησε περισσότερο εκτός των κατευθυντηρίων γραμμών της κυβέρνησης, στην οποία άνηκε και το ποσοστό που διατέθηκε.
Γερμανία: Η εμπλοκή της JP Morgan στην υπόθεση της Commerzbank
Σύμφωνα με πληροφορίες των FT, η ομάδα της JPMorgan που συμβούλευσε την κυβέρνηση για την πώληση του 4,5% κάλεσε την ιταλική τράπεζα να συμμετάσχει, δίνοντάς της την εντύπωση ότι το Βερολίνο καλωσόριζε το ενδιαφέρον της.
Η συναλλαγή της περασμένης Τρίτης όμως, στις 10 Σεπτεμβρίου, σε μια δημοπρασία εκτός της κύριας διαπραγμάτευσης έδωσε τη δυνατότητα στην UniCredit να αυξήσει το μερίδιο στο 9% χωρίς προηγουμένως να αποκαλύψει κανένα ενδιαφέρον – κάτι που θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή.
Η ξαφνική κίνηση να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank – πίσω από την κυβέρνηση που εξακολουθεί να έχει το υπόλοιπο 12% – ακινητοποίησε το γερμανικό κατεστημένο, πυροδότησε την αντίθεση του κοινού για την πώληση ενός στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου και έφερε το Βερολίνο σε δύσκολη θέση ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών προσεχές έτος, αναφέρουν οι FT.
Η απροθυμία των Γερμανών
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα, το Βερολίνο έδωσε επανειλημμένα σήμα στη UniCredit και σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ενδιαφέρονταν για την Commerzbank, ότι δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει σε αυτούς.
Αντίθετα, ήθελε να πουλήσει το μερίδιό της σε μικρές μερίδες σε θεσμικούς επενδυτές. Βέβαια, οι κανόνες διάσωσης της ΕΕ της απαγόρευαν να κάνει διακρίσεις εις βάρος των στρατηγικών πλειοδοτών.
Η UniCredit δεν προσέγγισε την κυβέρνηση σχετικά με την Commerzbank. Το πλάνο της ήταν να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών σε εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης πριν από τη δημοπρασία και ότι το μέγεθος του μεριδίου και η έλλειψη ειδικών δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτό σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν οικονομικός και όχι στρατηγικός επενδυτής.
Έτσι, ανώτεροι αξιωματούχοι στο Βερολίνο ενημερώθηκαν μόνο αργά το βράδυ της Τρίτης για τη διαδικασία ότι η UniCredit έκανε προσφορές και κατείχε ένα μερίδιο, το οποίο όμως ήταν κάτω από το 5%, δηλαδή το όριο για το οποίο η ενημέρωση είναι υποχρεωτική.
Έρευνα για την ευθύνη των αποφάσεων
Το Βερολίνο έχει ξεκινήσει μια έρευνα για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδήγησαν στη διάθεση του ποσοστού.
«Τη στιγμή που ξεκίνησε αμετάκλητα το book building, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνώριζε ότι η UniCredit κατείχε ήδη μετοχές στην Commerzbank», δήλωσε το υπουργείο στους Financial Times.
Η ομοσπονδιακή χρηματοοικονομική υπηρεσία της Γερμανίας, το όργανο που είναι υπεύθυνο για την πώληση, έμαθε για το υπάρχον μερίδιο λίγο πριν κλείσει η δημοπρασία, ανέφερε το υπουργείο.
«Σε μια τέτοια διαδικασία που δεν εισάγει διακρίσεις, όπως ένα book building, τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν να επηρεάσουν την κατανομή των μετοχών», πρόσθεσε το υπουργείο, με το μερίδιο να κατακυρώνεται στον πλειοδότη.
Παρόλα αυτά, πηγές των FT στη UniCredit είπαν ότι το υπάρχον μερίδιο της είχε αποκαλυφθεί νωρίς στη διαδικασία.
«Όταν το αγοράσαμε, η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε καλά ότι είχαμε μερίδιο 4,5%. Εμμέσως, ήταν τουλάχιστον ουδέτεροι στο να αποκτήσουμε μερίδιο της τάξεως του 9%, δήλωσε ο CEO της Unicredit Andrea Orcel στο Bloomberg TV την Πέμπτη.
Η στρατηγική πώλησης
Πάντως, σύμφωνα με τον Thomas Schweppe, πρώην τραπεζίτη M&A της Goldman Sachs και ιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας μετόχων 7Square, με έδρα τη Φρανκφούρτη, είπε ότι το Βερολίνο «θα μπορούσε να είχε πολύ υψηλότερο ασφάλιστρο και έσοδα» σε μια στρατηγική πώληση.
Ακόμη και αν η κυβέρνηση ένιωθε υποχρεωμένη να επιτρέψει σε όλους τους πλειοδότες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία «χωρίς διακρίσεις», θα μπορούσε να είχε συμπεριλάβει όρους για να αποτρέψει οποιονδήποτε μεμονωμένο πλειοδότη να αποκτήσει όλες τις μετοχές.
Η Goldman, η οποία ηγήθηκε της διαδικασίας μαζί με την JPMorgan, αναγκάστηκε να αποσυρθεί στα μέσα της διαδικασίας, μόλις το ενδιαφέρον της UniCredit κατέστη σαφές, αφήνοντας την JPMorgan να ολοκληρώσει μόνη της το Book building.