Έστειλε μήνυμα στην Ε.Ε. ο Κεραυνός: Πρωτεύων στόχος η χρηματοδότηση επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής
InBusinessNews 11:49 - 15 Σεπτεμβρίου 2024
Πρωτεύων στόχος θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση από την Ε.Ε επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.
Ο κ. Κεραυνός μιλουσε στη Βουδαπέστη όπου συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup καθώς και του Άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin) που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο.
Ανακοίνωση από το Υπουργείο αναφέρει ότι ο Υπουργός συμμετείχε στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup), όπου οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις στην ζώνη του Ευρώ.
Σύμφωνα με την ανάλυση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η οικονομία της ευρωζώνης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, συνέχισε να παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, στη βάση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει η ανακοίνωση.
Προσθέτει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κυπριακή οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3.7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης και ο τρίτος υψηλότερος στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ.
Το άτυπο Ecofin ξεκίνησε με γεύμα εργασίας, στο οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών αντάλλαξαν απόψεις με την Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Kristalina Georgieva, σε σχέση με τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υποστήριξη των χωρών με χαμηλά εισοδήματα, προκείμενου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι η στήριξη των χωρών με χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να συνεχιστεί, συνοδευόμενη από τη δημιουργία υποδομών παραγωγικών μονάδων και τεχνικής βοήθειας. Τέτοιες πολιτικές θα είναι κατάλληλες, σημείωσε, οδηγώντας σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι επωφελείς και στην επίτευξη των κύριων πολιτικών της ΕΕ, όπως η πράσινη μετάβαση και η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Εν συνεχεία οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά στη βιώσιμη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. Επισημάνθηκε ότι για την επίτευξη των στόχων πράσινης μετάβασης θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις, και δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Από την πλευρά του ο κ. Κεραυνός αναγνώρισε τη σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των δημοσίων επενδύσεων δεν θα πρέπει να απειλεί τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι στην περίπτωση κρατών μελών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου – όπως ο νησιωτικός χαρακτήρας και η απόσταση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ – οι ανάγκες για δημόσιες επενδύσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, ασκώντας αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις.
Ο κ. Κεραυνός υπέδειξε ότι προτάσεις όπως το νομοθετικό πακέτο « Fit for 55» δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικρών κρατών και ανέφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση επιβολής φορολογίας στα καύσιμα κίνησης, την ίδια ώρα που η Κύπρος δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο δημόσιας συγκοινωνίας.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι πρωτεύων στόχος θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση από την ΕΕ, επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τέλος, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τις επιδράσεις των δημογραφικών αλλαγών στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε, οι δημογραφικές αλλαγές θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον μελλοντικό σχεδιασμό των δημοσιονομικών πολιτικών.