Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με στόχο να υπάρξει τελική συμφωνία για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης (Great Sea Interconnector - GSI), με τις εξελίξεις να αναμένονται στα επόμενα εικοσιτετράωρα. 

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, λόγω της συνέχισης των συζητήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ακύρωσε ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί την Κυριακή για την έκθεση Gastech που θα λάβει χώρα στο Χιούστον, μεταξύ 17 και 20 Σεπτεμβρίου.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως αναμένονται εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα, ενώ σημαντικός σταθμός θεωρείται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.

Τη συνάντησή ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις μίλησε για πρόοδο στις συζητήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να ενημερώνει τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ελλαδική πλευρά και την προδιαγραφόμενη συμφωνία, όπως αυτή φαίνεται να προκύπτει τις τελευταίες ώρες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς κατά πόσο βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε ότι-όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-, έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία όλων των μερών την περασμένη Τρίτη στην Κύπρο ήταν και χρήσιμη και εποικοδομητική για να μπορέσουν να τεθούν όλα τα ζητήματα και όλα τα ζητούμενα με μια ενιαία ανάγνωση, για να υπενθυμίσει πως την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, όπου ένα εκ των βασικών θεμάτων συζήτησης θα είναι το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αντιλαμβάνεστε ότι ένα έργο μεγάλης στρατηγικής σημασίας και του βεληνεκούς, όπως αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης, χρήζει της δέουσας επιμέλειας, της κάθε σαφήνειας και ευκρίνειας που μπορεί να επιτευχθεί σε όλα τα σημεία, ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι και το έργο θα μπορέσει να προχωρήσει ομαλά, αλλά ότι θα είναι κυρίως προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή», ανέφερε.

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας και αν ο χρόνος πιέζει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι «δεν υπάρχουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα.

«Βέβαια», συμπλήρωσε, «ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Εμείς αυτό που στοχεύουμε είναι το συντομότερο δυνατόν να μπορέσει να υπάρξει η κατάληξη σε αυτά που συζητούνται και αυτό θα έχει θετική επίδραση ως προς τη συνέχεια, ως προς την περαιτέρω πρόοδο του έργου.

Αυτό που αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη είναι ότι η δική μας προσήλωση στην αποσαφήνιση εκείνων των σημείων είναι ωφέλιμη ως προς την όλη διαδικασία».

Είπε ακόμη ότι «η υπευθυνότητα με την οποία προσεγγίζουμε αυτό το ζήτημα έχει αποτέλεσμα και η εμπειρία μας ως χώρα σε τέτοιου είδους και μεγέθους έργα αποδεικνύει το γεγονός ότι θα πρέπει να βλέπουμε με κάθε λεπτομέρεια κάθε σημείο, να μην υπάρχει καμιά ασάφεια, εποικοδομητική ή μη, και αυτό θα είναι προς όφελος και του έργου και της χώρας μας».

Η ενεργειακή συνεργασία με τα ΗΑΕ

Ερωτηθείς για το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας με τα ΗΑΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «να σας θυμίσω ότι έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας της Δημοκρατίας, της εθνικής εταιρείας ενέργειας του Άμπου Ντάμπι και του ΑΔΜΗΕ, έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας η οποία συνεδριάζει τακτικά.

Ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ και αυτό που συνεχίζουμε εμείς αυτή τη στιγμή είναι τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά οι οποίες συνεχίζονται εντατικά».

Δειτε Επισης

Όλα έτοιμα για το άνοιγμα της PadelPro στη Λευκωσία-Open days στις 22 και 24 Σεπτεμβρίου
Βγαίνει νέο Δ.Σ. και παραδίδει τα κλειδιά στην Eurobank η Ελληνική-Το νέο στίγμα πορείας για την τράπεζα
Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Μ. Μανουσάκης: Απαραίτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις-Δίκαιος διαμοιρασμός οφέλους και κόστους μεταξύ κρατών
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για Κυκλική Οικονομία στις ΜμΕ
Παράταση μέχρι 30/9 για αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων-€17 εκατ. το Σχέδιο Χορηγιών
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής