Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης-Κύπρου, καθώς για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες φαίνεται να υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να αποκλείεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας εντός των επόμενων ωρών.

Την αλλαγή σκηνικού επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις που έκανε αργά χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι υπάρχει πρόοδος στην συζητήσεις και διαδοχικές επικοινωνίες με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο μάλιστα ο κ. Χριστοδουλίδης πρόκειται να συναντηθεί την προσεχή Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι συζητήσεις για τον GSI προχωρούν θετικά και ότι υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις, επιβεβαιώνοντας επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο και από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα οποία βρέθηκε προχθές.

Το γεγονός ότι ανοίγουν «στόματα» και γίνονται δηλώσεις για το ηλεκτρικό καλώδιο έπειτα από μία αμήχανη σιωπή την περασμένη Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία παρουσία του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, αποτελεί άλλο είναι θετικό δείγμα ότι οι αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών εξομαλύνονται με στόχο μια κοινή γραμμή πλεύσης, με αμοιβαίες υποχωρήσεις που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου.

Τα σημεία κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την εξέλιξη των τελευταίων 24ωρων φαίνεται να συνέβαλε και η τροποποίηση των όρων της συμφωνίας, καθώς η Αθήνα έκανε ένα βήμα πίσω και δέχτηκε να κατανεμηθεί ισότιμα μεταξύ των δύο χωρών το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου.

Ο αρχικός επιμερισμός του κόστους σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν 63% για τους Κύπριους καταναλωτές και κατά 37% για τους Έλληνες και πλέον κατανέμεται κατά 50%-50%.  

Αυτή η αλλαγή δείχνει καθοριστικής σημασίας ως προς την ανάληψη κινδύνου έναντι του έργου σε περίπτωση τουρκικής εμπλοκής ή άλλων συμβάντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ακύρωσή του.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες πτυχές της συμφωνίας, η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεισφέρει το ποσό των 125 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας για την ανάκτηση του κόστους του έργου μέσω  του Ταμείου των Ρύπων όπως επίσης και να συμμετάσχει με 100 εκατομμύρια στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI ,όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Το καλό κλίμα που διαμορφώνεται ενισχύει και το μπαράζ θετικών δηλώσεων άλλων χωρών που δείχνουν την γεωστρατηγική σημασία του έργου.

Χθες για πρώτη φορά μήνυμα στήριξης του μεγάλου project έστειλε η κυβέρνηση του Ισραήλ, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες της Κύπρου για τον  γεωπολιτικό παράγοντα διά του Ισραηλινού υπουργού ενέργειας,  ο οποίος δήλωσε ότι ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα του καθώς ενισχύει την περιφερική ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διαφοροποιημένες ενεργειακές αγορές και ενσωματώνει την είσοδο του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο.

Το έργο συνεχίζουν να στηρίζουν ανοιχτά και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με διαδοχικές δηλώσεις τις Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ όσο και του Αμερικανού διπλωμάτη Τζέφρι Πάιατ  στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και μολονότι στην ατζέντα δεν βρίσκεται το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αποτελεί ερωτηματικό το κατά πόσο υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων θα απασχολήσει το Σώμα ο Great Set Interconnector και θα ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα βρισκόταν στην ατζέντα της προγραμματισμένης για την προηγούμενη Τετάρτη συνεδρία, η οποία έλαβε χώρα εν τέλει το απόγευμα της ίδιας μέρας, σε συνέχεια πολύωρης σύσκεψης στην παρουσία του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και εν αναμονή των διευκρινίσεων που είχαν ζητηθεί από πλευράς Κυβέρνησης.

Σ.σ.: Με πληροφορίες από newmoney.gr

Δειτε Επισης

Έτσι έλυσαν την σύνθετη εξίσωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης-Οι διασφαλίσεις που έλαβε η Κύπρος και τι προβλέπει η συμφωνία
Χωρίς κόστος για τους καταναλωτές η περίοδος κατασκευής του καλωδίου-Στο κράτος η επιβάρυνση των 125 εκατ.
Μ. Μανουσάκης: Απαραίτητες οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις-Δίκαιος διαμοιρασμός οφέλους και κόστους μεταξύ κρατών
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου οι αιτήσεις για το Σχέδιο Χορηγιών για Κυκλική Οικονομία στις ΜμΕ
Παράταση μέχρι 30/9 για αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων-€17 εκατ. το Σχέδιο Χορηγιών
Με σφραγίδα Υπουργικού Συμβουλίου μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το καλώδιο-«Ναι» Λευκωσίας στη συμφωνία
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό για την ηλεκτρική διασύνδεση-Συζητείται στο Υπουργικό η συμφωνία
Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία