«Bye» London, «καλησπέρα» Αθήνα…Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου σφραγίζουν την επιστροφή στο ΧΑ

Την προτεινόμενη από το Διοικητικό Συμβούλιο επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών(ΧΑ) έπειτα από περίπου επτά χρόνια(σ.σ. είχε αποχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2017), με παράλληλη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναμένεται να σφραγίσουν σήμερα οι μέτοχοι της τράπεζας, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιείται με αποκλειστικό αντικείμενο την έγκριση ή απόρριψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δ.Σ.

Η απόφαση για επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ταυτόχρονη αποχώρηση από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, λήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το Δ.Σ. στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της στρατηγικής του συγκροτήματος και υπό το πρίσμα εξυπηρέτησης της στόχευσης που τίθεται για καλύτερη παρουσία στις αγορές, ώστε να καθίσταται πιο εύκολη η προσέλκυση νέων επενδυτών.

Συναφώς, διαπίστωση του Δ.Σ. υπήρξε ακριβώς πως η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνδυασμό με τη διαγραφή από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, θα αποφέρει μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη και θα ενισχύσει την παρουσία του συγκροτήματος στις αγορές, εξ’ ου και προχώρησε στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία και τίθεται σήμερα ενώπιον των μετόχων για το «ναι» ή το «όχι».

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας Τάκης Αράπογλου πρόκειται, όπως πληροφορούμαστε αρμοδίως, να αναπτύξει και να αναλύσει εκτενώς στους μετόχους το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο, απαριθμώντας και επεξηγώντας ταυτοχρόνως τα οφέλη που το Δ.Σ. διαβλέπει ότι θα προκύψουν ως αποτέλεσμα μια ενδεχόμενης υλοποίησης της στρατηγικού χαρακτήρα αυτής κίνησης.

Τα αναμενόμενα οφέλη

Σημειώνεται πως τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για το συγκρότημα επεξηγούσε ο κ. Αράπογλου και σε επιστολή που απέστειλε στους μετόχους έπειτα από την λήψη της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου τον περασμένο Αύγουστο, εκφράζοντας την πεποίθηση του Δ.Σ. πως-μεταξύ άλλων-η εισαγωγή στο ΧΑ και η διαγραφή από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη ρευστότητα των συνήθων μετοχών.

Κάτι που, όπως υποδείκνυε, είναι κρίσιμο για τα συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της.

Όπως αναλυτικότερα υποδείκνυε ο πρόεδρος του Δ.Σ., τα αναμενόμενα οφέλη περιστρέφονται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες, ως εξής:

Πρώτο: Πιο επικεντρωμένο σύστημα αγοράς- Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το ΧΑ είναι η καταλληλότερη αγορά για την εταιρεία, καθώς ήδη επικεντρώνεται σε περιφερειακές τράπεζες και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά για την εταιρεία.

Δεύτερο: Ένταξη σε δείκτες-Παρόλο που η εισαγωγή και η διαγραφή αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να πάψει να είναι επιλέξιμη για ορισμένους δείκτες μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι, με την πάροδο του χρόνου θα πληροί τα κριτήρια για να γίνει επιλέξιμη για ένταξη σε άλλους δείκτες μετοχών.

Τρίτο: Σύγκριση ομότιμων τραπεζών-Ορισμένες περιφερειακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑ. Το διοικητικό συμβούλιο τις θεωρεί ως ομότιμες τράπεζες της εταιρείας και η εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ θα διευκολύνει, κατά την άποψη του, μια πιο άμεση σύγκριση των επιδόσεων και άλλων μετρήσεων αξιολόγησης της εταιρείας έναντι αυτής της ομάδας τραπεζών.

Τέταρτο: Μακροπρόθεσμοι θεσμικοί μέτοχοι-Οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του ΧΑ, η πιθανή ένταξη σε δείκτες και η αυξημένη δυνατότητα για σύγκριση ομότιμων τραπεζών, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν στην εταιρεία μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους που έχουν ήδη επενδύσει σε εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑ.

Πότε η εισαγωγή και πότε η ακύρωση

Κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση οι μέτοχοι της τράπεζας θα κληθούν να τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά επί δύο ψηφισμάτων.

Το πρώτο θα αφορά την εισαγωγή της μετοχής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ταυτόχρονη διαγραφή των τίτλων από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το δεύτερο-υπό την αίρεση όμως της έγκρισης του πρώτου ψηφίσματος-αφορά την έγκριση τυπικού χαρακτήρα αλλαγών/τροποποιήσεων στο καταστατικό του συγκροτήματος.

Για την έγκριση του πρώτου ψηφίσματος θα απαιτηθεί πλειοψηφία άνω του 50% των ψήφων των μετόχων που θα ψηφίσουν, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω πληρεξούσιου αντιπροσώπου, ενώ η έγκριση του δεύτερου θα απαιτεί την θετική ψήφο τουλάχιστον του 75% των μετόχων που θα ψηφίσουν στην έκτακτη γενική συνέλευση.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, τόσο η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αποχώρηση από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και οι καταστατικές αλλαγές θα συγκεντρώσουν ισχυρή πλειοψηφία και θα εγκριθούν.

Σημειώνεται ότι με βάση τον αρχικό προγραμματισμό της Τράπεζας Κύπρου, η εισαγωγή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου στις 10.15 π.μ., ενώ η ακύρωση των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου στις 10.00 π.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την εισαγωγή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να ληφθεί σχετική απόφαση από την Επιτροπή Εισαγωγών του ΧΑ, η οποία αναμένεται στις 17 Σεπτεμβρίου.

Δειτε Επισης

Στο επίκεντρο τα επιτόκια...Συζήτησαν την πορεία του χρηματοοικονομικού τομέα Πρόεδρος και Διοικητής
Eurobank-Ινδικό Επιμελητήριο: MoU για ίδρυση του νέου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της
Ελληνική: Ξεκίνησε η εκστρατεία του σχεδίου πρώτης κατοικίας με μειωμένο επιτόκιο
10 back-to-school συμβουλές από τη Mastercard για μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές
Στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών-Παρουσιάσεις για βελτίωση εικόνας του τραπεζικού τομέα
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
«Ανοίγουν βιβλία» στις ξένες αγορές οι ελληνικές τράπεζες-Τα τρία κρίσιμα road shows
Ουνς (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: To be continued, αλλά προσοχή στον πληθωρισμό
Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο