powered by

Μείωσε στο 3,5% το βασικό επιτόκιο της η ΕΚΤ-Πού στηρίζεται η απόφαση

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων (βασικό επιτόκιο) να διαμορφωθεί στο 3,5%.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η απόφασή της αυτή στηρίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, και έκρινε ότι είναι πλέον σκόπιμο να γίνει ένα ακόμη βήμα για τη συγκράτηση του βαθμού περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% και της οριακής αναχρηματοδότησης στο 3,9%.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σταματάει πλέον να επανεπενδύει τα ομόλογα που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τη λήξη τους.

Δεν θέλησε να δεσμευτεί για τις μελλοντικές αποφάσεις

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, η πρόεδρος Λαγκάρντ δεν θέλησε να δεσμευτεί για τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, πόσω μάλλον όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα. Και θα αποφασίζουμε σε κάθε συνάντησή μας» δήλωσε επανειλημμένως η πρόεδρος Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την ίδια «οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για ένα συγκεκριμένο επιτόκιο.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας (σ.σ κοντά στο 2%) και για να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Η πρόεδρος Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι υπάρχει πάντα ένα κενό ανάμεσα στις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ και στις συνέπειες που έχουν αυτές οι αποφάσεις στην πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι η έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι καλοδεχούμενες από την ΕΚΤ, καθώς εστιάζουν, πέρα από τις πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις και σε απαραίτητες διορθωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Λαγκάρντ για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, «η ενίσχυση της κοινής αγοράς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, κατά την άποψή μας, μπορεί να είναι πολύ συμπληρωματικές διαδικασίες, αλλά ορισμένες από αυτές τις προτάσεις άπτονται άμεσα αυτό που μας ενδιαφέρει ως ΕΚΤ. Η ένωση κεφαλαιαγορών είναι μια κάτι που η ΕΚΤ έχει ζητήσει επανειλημμένως.

Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνούμε με τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανταγωνιστικότητα της (ευρωπαϊκής) οικονομίας.

Αυτό που δεν είδα στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι, ήταν πρόταση τροποποίησης της εντολής της ΕΚΤ. Έχουμε μια ενιαία εντολή, όπως γνωρίζετε, η οποία είναι η σταθερότητα των τιμών και του πληθωρισμού. Συμμορφωνόμαστε με τη Συνθήκη της ΕΕ και με την εντολή που μας έχει δοθεί από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Ελληνικές τράπεζες: Τι θα καταγράψει το δεύτερο τρίμηνο-Πιθανές προβλέψεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Στράφηκαν για τα καλά στο online banking οι Κύπριοι-Ολοένα αυξανόμενη η χρήση της ψηφιακής τραπεζικής
Α. Παπακωνσταντίνου: Η αποκατάσταση των κουρεμένων, η οροφή στις αποζημιώσεις και πού διαφωνεί ο ΣΥΚΑΛΑ
Πανέττα (ΕΚΤ): Περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια εάν η αδύναμη ανάπτυξη επηρεάσει τις τιμές
Μείωση καταθετικών επιτοκίων για νοικοκυριά/επιχειρήσεις, αύξηση στα στεγαστικά
Επιστρέφει και χαρίζει μοναδικές εμπειρίες κάθε μήνα το Alpha Spend & Win της Alpha Bank Κύπρου
Ανασκόπηση προόδου της πορείας εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό
Goldman Sachs: Γιατί «ψηφίζει» τις ελληνικές τράπεζες και αυξάνει τις τιμές στόχους
Κορυφαίος μέτοχος στην Commerzbank η UniCredit-Ανέβασε στο 20% τη συμμετοχική της στο μετοχικό κεφάλαιο
Γιάννης Στουρνάρας: Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών