Μείωσε στο 3,5% το βασικό επιτόκιο της η ΕΚΤ-Πού στηρίζεται η απόφαση

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων (βασικό επιτόκιο) να διαμορφωθεί στο 3,5%.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η απόφασή της αυτή στηρίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, και έκρινε ότι είναι πλέον σκόπιμο να γίνει ένα ακόμη βήμα για τη συγκράτηση του βαθμού περιορισμού της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 3,65% και της οριακής αναχρηματοδότησης στο 3,9%.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σταματάει πλέον να επανεπενδύει τα ομόλογα που έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τη λήξη τους.

Δεν θέλησε να δεσμευτεί για τις μελλοντικές αποφάσεις

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, η πρόεδρος Λαγκάρντ δεν θέλησε να δεσμευτεί για τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, πόσω μάλλον όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα. Και θα αποφασίζουμε σε κάθε συνάντησή μας» δήλωσε επανειλημμένως η πρόεδρος Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την ίδια «οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για ένα συγκεκριμένο επιτόκιο.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας (σ.σ κοντά στο 2%) και για να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Η πρόεδρος Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι υπάρχει πάντα ένα κενό ανάμεσα στις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ και στις συνέπειες που έχουν αυτές οι αποφάσεις στην πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι η έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι καλοδεχούμενες από την ΕΚΤ, καθώς εστιάζουν, πέρα από τις πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις και σε απαραίτητες διορθωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Λαγκάρντ για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, «η ενίσχυση της κοινής αγοράς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, κατά την άποψή μας, μπορεί να είναι πολύ συμπληρωματικές διαδικασίες, αλλά ορισμένες από αυτές τις προτάσεις άπτονται άμεσα αυτό που μας ενδιαφέρει ως ΕΚΤ. Η ένωση κεφαλαιαγορών είναι μια κάτι που η ΕΚΤ έχει ζητήσει επανειλημμένως.

Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνούμε με τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανταγωνιστικότητα της (ευρωπαϊκής) οικονομίας.

Αυτό που δεν είδα στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι, ήταν πρόταση τροποποίησης της εντολής της ΕΚΤ. Έχουμε μια ενιαία εντολή, όπως γνωρίζετε, η οποία είναι η σταθερότητα των τιμών και του πληθωρισμού. Συμμορφωνόμαστε με τη Συνθήκη της ΕΕ και με την εντολή που μας έχει δοθεί από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: newmoney

Δειτε Επισης

Στο επίκεντρο τα επιτόκια...Συζήτησαν την πορεία του χρηματοοικονομικού τομέα Πρόεδρος και Διοικητής
Eurobank-Ινδικό Επιμελητήριο: MoU για ίδρυση του νέου Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου
Πήρε έγκριση από Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της
Ελληνική: Ξεκίνησε η εκστρατεία του σχεδίου πρώτης κατοικίας με μειωμένο επιτόκιο
10 back-to-school συμβουλές από τη Mastercard για μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές
Στις ΗΠΑ αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών-Παρουσιάσεις για βελτίωση εικόνας του τραπεζικού τομέα
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση στήριξης μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας σε «bb» λόγω Eurobank
«Ανοίγουν βιβλία» στις ξένες αγορές οι ελληνικές τράπεζες-Τα τρία κρίσιμα road shows
Ουνς (ΕΚΤ) για μειώσεις επιτοκίων: To be continued, αλλά προσοχή στον πληθωρισμό
Επιτόκια: Το στίγμα πορείας που έδωσε η Λαγκάρντ και γιατί είναι δύσκολη νέα μείωση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο