Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη: Προτεραιότητά μου να διασφαλίσω το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους(vid)

Στην 5η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα, υπό την πρωτοβουλία και φιλοξενία της Εμίρισσας του Κατάρ Μόζα μπιντ Νασέρ αλ Μισνέντ βρέθηκε η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, μαζί με αρχηγούς κρατών, Πρώτες Κυρίες και εκπροσώπους του ΟΗΕ.

Η Πρώτη Κυρία ήταν ομιλήτρια σε πάνελ υψηλού επιπέδου με θέμα «Η εκπαίδευση σε κίνδυνο», στο οποίο εξήγησε τον ρόλο Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, λέγοντας ότι: «Με την ιδιότητα μου ως Πρώτη Κυρία έχω δεσμευτεί προσωπικά να υπηρετώ μέσω πρωτοβουλιών επωφελών για τα παιδιά, τη νεολαία και τις ευάλωτες ομάδες.

Ως ένθερμη υποστηρίκτρια της μεταμορφωτικής δύναμης της εκπαίδευσης, προτεραιότητά μου είναι να διασφαλίσω το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους.

Ως Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, είμαι περήφανη που μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να συγκεντρώσουμε χρήματα στην Κύπρο και καταφέραμε να προσφέρουμε υποτροφίες σε περισσότερους από 1000 φοιτητές από οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες. Ένας σημαντικός αριθμός για την Κύπρο».

Η εμπειρία της Κύπρου

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στην εκπαίδευση και στα παιδιά σημείωσε προς τους παρευρισκόμενους ότι: «Στην Κύπρο γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις καταστροφικές επιπτώσεις του πολέμου στα παιδιά.

Το 1974 η χώρα μου βίωσε έναν πόλεμο που οδήγησε στον βίαιο εκτοπισμό του ενός τρίτου του πληθυσμού της. Η τουρκική εισβολή έγινε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974.

Τα παιδιά υπήρξαν μάρτυρες των βασάνων και του τραύματος που κανένα παιδί δεν θα έπρεπε ποτέ να αντιμετωπίσει.

Το φθινόπωρο που ακολούθησε, τα παιδιά δεν είχαν σχολείο για να πάνε. Διδάσκονταν σε σκηνές καθοδηγούμενα από τους ηρωικούς τους δασκάλους. Επέμειναν με ανθεκτικότητα, ωστόσο, είχαν χάσει την παιδική τους ηλικία. Προέρχομαι από μια από αυτές τις οικογένειες προσφύγων.

Η ιστορία μου είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Έχω διδαχθεί ότι τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την εκπαίδευση. Είναι το προσωπικό σας κλειδί για την ανοικοδόμηση του μέλλοντος σας. Διότι η εκπαίδευση “είναι το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον πόλεμο”.

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε ότι “η εκπαίδευση δεν είναι μόνο ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα από μόνη της. Είναι ουσιώδης για την εκπλήρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Και η Υψηλοτάτη Σεΐχα Μόζα πρόσθεσε πολύ σωστά ότι “η εκπαίδευση είναι η ραχοκοκαλιά όλων”. Απόλυτα σωστό».

H εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο

Η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη έκλεισε την ομιλία της, μοιραζόμενη με το κοινό μια προσωπική εμπειρία: «Πριν από μερικές μέρες, η μικρότερη μου κόρη έγραψε, ως πρώτη εργασία της χρονιάς, για το όραμά της γι’ αυτό τον κόσμο. “Όχι άλλοι πόλεμοι”. Τα παιδιά λένε την αλήθεια. Άμεσα, ειλικρινά, αληθινά. Και εμείς οφείλουμε να τα ακούμε.

Αυτό το όραμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και μέσω της πολυμέρειας, του σεβασμού στον καταστατικό χάρη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, της ενεργοποίησης της πολιτικής βούλησης και τον πόρων για να διασφαλίσουμε ότι οι ένοπλες συγκρούσεις δεν θα έχουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. Και αυτό κάνουμε σήμερα.

Το έχουμε ξανακούσει σήμερα, αλλά είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα. “H εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο”. Νέλσον Μαντέλα».

«Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ασφαλή καταφύγια για όλα τα παιδιά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Μόνο μέσω μιας δίκαιης εκπαίδευσης που προάγει την ειρήνη και τον αμοιβαίο σεβασμό θα ανοίξουμε τον δρόμο, το μονοπάτι, για ένα πιο φωτεινό, πιο δίκαιο και, φυσικά, για ένα πιο συμπεριληπτικό κόσμο», συμπλήρωσε.

Συνάντηση με την Εμίρισσα του Κατάρ

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της η Πρώτη Κυρία είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την Εμίρισσα του Κατάρ, Μόζα μπιντ Νασέρ αλ Μισνέντ, την οποία ενημέρωσε για τον έργο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και την βοήθεια που παρέχει σε φοιτητές και στις οικογένειες τους στην Κύπρο.

image0

GXCx4teWgAEJZKS

Συνάντηση είχε και με τον CEO του Education Above All Foundation, στα κεντρικά γραφεία του Qatar Foundation. Στη συνάντηση παρακάθισε και ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κατάρ, Αντρέας Νικολαΐδης.

Δειτε Επισης

Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα
Με αμελητέες απώλειες άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Τα καυτά ζητήματα που θα κληθεί να χειριστεί η Κυπριακή Προεδρία-Καταρτίστηκε και υλοποιείται οδικός χάρτης